Insuline meten: ken je insuline curve.

Meet je insulineresistentie, voorkom medicijnen.

Insuline meten geeft de beste indicatie hoe gezond je stofwisseling is en of je risico loopt op chronische aandoeningen. Is je insuline spiegel te hoog, dan ben je insulineresistent en heb je hyperinsulinemie. Het is een teken dat je stofwisseling al jaren op de verkeerde brandstof ‘draait’. 

Insuline meten zegt ook meer bij diabetes type 2 omkeren dan glucose meten. Is er echt een tekort aan insuline of misschien wel te véél?? Hoe ziet  jou insuline curve er uit? Voorkom onnodige medicijnen door altijd eerst de aanmaak van je eigen insuline te meten. Je zult niet de eerste zijn met insulineresistent is waarbij juist te véél insuline wordt aangemaakt! Dat kan gemakkelijk als je ongevoelig voor insuline geworden bent: insulineresistentie is ontstaan.

Insuline meten

Heb je diabetes? Dan krijg je vaak in de loop van de tijd steeds meer diabetesmedicijnen voorgeschreven die de insuline in je lijf verhogen. Maar is er wel sprake van een tekort aan insuline? Je kunt dit alleen weten als je het meet. Als je  overgewicht hebt is de kans dat je géén tekort aan insuline hebt, maar juist te véél insuline aanmaakt, erg groot!

Diabetes en overgewicht: grote kans dat je te véél insuline produceert. Eerst insuline meten!

Als je nuchter verhoogde bloedsuikers hebt zegt helemaal niets over wel of niet een tekort aan insuline hebben! Verhoogde nuchtere bloedsuikers worden haast altijd veroorzaakt door een vette lever. En weet je wat insuline doet? Het maakt je lever vetter….

In plaats van steeds meer medicijnen te gaan gebruiken die voornamelijk overgewicht en vette lever in stand houden, kan je beter eerst je insuline meten om te zien of  er sprake is van een tekort aan insuline of juist te veel. Dan kan ook bepaald worden of het wel zinvol is om meer medicijnen of zelfs insuline injecties te gaan gebruiken.

Heel veel mensen hebben pre-diabetes, ook groot risico

Heb jij wel mooie bloedsuikers en dus geen diabetes, dan kan je toch insulineresistent zijn! Dit gaat altijd gepaard met te véél insuline in je lijf. Dan lopen je bloedvaten alsnog zeer groot risico en kan je dus toch hart- en vaatziekten ontwikkelen. Sterker nog, de arts Josef Kraft die een groot en baanbrekend onderzoek deed naar insuline spiegels en hart- en vaatziekten had een opvallende conclusie. Heb je hart- en vaatziekten maar geen diabetes dan ben je niet goed gediagnostiseerd. Je hebt wél diabetes.

Verhoogde insulinespiegels heet hyperinsulinemie. Dit is een kenmerk van insulineresistentie, je stofwisseling draait al jaren op de verkeerde brandstof.  Te veel insuline is volgens dokter Kraft schadelijker voor de bloedvaten dan verhoogde bloedsuikers.

Dus ook zonder diabetes kan je groot risico lopen. Ook hier geldt:

Meten is weten

Kraft insuline curve= insuline curve meten

Mijn praktijk biedt vanaf nu een extra uitkomst voor jou. Als eerste in Nederland kan ik in mijn praktijk jouw insuline productie meten uit een vingerprik.

Er wordt 4 keer gemeten: 1 maal nuchter en 3 maal na 75 gram glucose opgelost in water, te drinken.  De 4 metingen vormen samen een insuline curve, dat heet een Kraft curve.

Deze meting is het beste preventief in te zetten om te voorkomen dat medicijnen nodig zijn.

Hoe: Via een druppel bloed uit een vingerprik wordt gemeten hoeveel insuline iemand aanmaakt.

Bij diabetes type 1 kan dat ook maar dan niet via een insuline meting maar via een C-peptide meting. Hoeveel insuline maakt je lichaam nog aan? Maar insuline kan wel om te meten of je jezelf niet te veel insuline inspuit waardoor zeer wisselende bloedsuikers ontstaan. Schommelende bloedsuikers is een groot probleem bij diabetes type 1.

Wat: Er worden 4 insuline metingen gedaan; nuchter, 40 minuten, 1 uur en 2 uur na de inname van 75 gram dextrose.

Waar: Op afspraak aan de waterkant aan de Linge in Arkel op het terrein van EcoRecreatie en CaroLinge. In het weekend. De metingen worden gecombineerd met een intake en adviesgesprek. Wachten tussen 3e en 4e meting kan op het terras van Carolinge.

Deze 1 op 1  insuline metingen zijn mogelijk tot oktober 2022. Daarna zullen  het groepsmetingen worden en zal mogelijk de prijs ook stijgen.

Kosten: 150 euro

Om de afspraak te maken kan je me een mail sturen via het contactformulier. Laat me ook weten of je diabetes hebt of niet en zo ja, welke diabetes medicijnen je gebruikt. Die moeten voor de test soms aangepast worden.

Vraag naar insuline meten van iemand via mail met mijn antwoord

Dit schreef ik aan iemand die me vroeg waarom een insuline meting zinvol is? De persoon heeft metformine en Jardiance voor de diabetes en constateerde dat een  koolhydraatarme voeding niet geschikt was omdat zelfs na een rijstwafel de bloedsuiker steeg.

Hartelijk dank voor je mail.

De insuline meting doet wat t zegt: het meet je insuline productie.

Als iemand overgewicht heeft en ook hoge bloedsuikers dan ben je insulineresistent: je maakt te véél insuline aan. Dat zie je als je het meet.

Maar het behandelprotocol gaat er van uit dat je te weinig insuline produceert als je hoge bloedsuikers hebt.

Want wat is de volgende stap als je bloedsuikers nu hoog blijven: dan krijg je er naast je huidige medicatie (metformine en Jardiance) nog gliclazide (dit verhoogt de insuline in je lijf) bij en nog later zelfs insuline injecties.

Maar als je niet weet of je wel een tekort aan insuline hebt dan wordt de insuline in je lijf nóg hoger.  Wat geneest dit dan? Terwijl we inmiddels weten dat je diabetes2 kunt omkeren. In mijn praktijk gaat ruim 90% type 2 met insuline weer van de insuline af. Waarom? Omdat ze helemaal geen tekort aan insuline hebben. Je weet dit als je het meet. Je bent insuline resistent en je lijf draait al jaren op de verkeerde brandstof.

Insuline maakt dikker en geeft een toenemend beroerd en moe gevoel bij veel mensen. Maar het ergste is dat de arts Kraft bewezen heeft dat veel insuline in je lijf schadelijker is dan hoge bloedsuikers voor je bloedvaten.

Je schrijft dat  KHarm bij jou niet werkt. Maar als je bloedsuiker zelfs bij een rijstwafel stijgt (wat eigenlijk niet past in een  KHarme voeding) dan ben je heel erg insuline resistent. Je stofwisseling draait al jaren op de verkeerde brandstof en daardoor ontstaan allerlei chronische aandoeningen. Niet alleen diabetes2 maar ook hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, afwijkend cholesterol, hoge bloeddruk, ontstekingsziekten, dementie, en kanker om maar wat te noemen. Aandoeningen die in de vorige eeuw zeldzaam waren.

Ik zou zeggen meet je bloedsuikers dan ook terwijl je 2 dagen vast! Dan weet je pas of je baat hebt bij KHarme voeding. Meet het niet met een rijstwafel.

En als je je insuline stimuleert door KH te eten, hoe lang blijft de insuline dan actief in je lijf? Want als je insulineresistent bent dan maak je te veel insuline aan en die blijft te lang actief. Héél schadelijk voor je bloedvaten.

Bij de insuline meting maak ik een insuline curve door 4 metingen te doen.

De behandeling als je inderdaad insulineresistent bent:  je zult altijd minder KH moeten gaan eten dan nu en liefst de KH flink terug brengen zodat je stofwisseling sneller weer gezond wordt en je lijf op de juiste brandstof gaat draaien. Je bent koolhydraat intolerant.

Het is omdenken dus: niet bloedsuikers behandelen, dat is symptoombestrijding maar je stofwisseling weer gezond maken.