Waar zitten koolhydraten in?
Er bestaan 4 groepen koolhydraten. Dit zijn: zetmeel, vruchtensuiker, melksuiker en kristalsuiker.
Hou de inname van alle koolhydraten zeer beperkt en focus vooral op ruim voldoende (dierlijke) eiwitten.
Zetmeel zit bijvoorbeeld in brood, koek, gebak, bindmiddelen, aardappelen, rijst en pasta. Pas op met granenvezels want ze binden mineralen en veel mensen hebben tekort aan mineralen.
Vruchtensuiker of fruitsuiker zit bijvoorbeeld in groente en fruit, maar ook in (vers) sap en smoothies. Fruit heeft een gezond imago maar als je insulineresistent bent is dat helaas niet het geval.
Melksuiker of lactose zit onder andere in (karne- en chocolade)melk, kwark, yoghurt en alle varianten hiervan. Neem nooit magere zuivel maar altijd de gewone volle naturel variant.
Kristalsuiker zit in alle snoep, koek, gebak, frisdrank, honing, jam, chocolade en alles wat gezoet is zoals gezoete zuivel.
Dit betekent niet dat je hier niets meer van mag eten, maar wel dat snelle suikers zoals kristalsuiker zo veel mogelijk weggelaten worden. En producten waar gewoon veel koolhydraten in zitten zoals rijst en pasta.
Goede, langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld de meeste groentesoorten. Ze bevatten ook méér vezels dan granen!
Een koolhydraatbeperkte voeding komt ook neer op voeding die zo min mogelijk chemisch bewerkt is (geen chemische toevoegingen of plantaardige oliën want die zijn toxisch, tenzij koud geperst). Dus meer puur natuur.