Covid-19 en diabetes: 5 weerstand verbeter tips

Covid-19 en diabetes: 5 weerstand verbeter tips

Verhoog je weerstand bij diabetes

Covid-19 en diabetes, een vervelende combinatie. Kan je zelf iets doen om je weerstand te verhogen? Zijn er weestand verbeter tips? Het lijkt me heel vervelend en misschien zelfs beangstigend om te horen dat de symptomen van een virusinfectie als Covid-19 bij diabetes ernstiger zouden kunnen verlopen. Ligt de oplossing dan bij een vaccin, zoals bij een griepprik? Maar ook na een griepprik worden mensen soms toch nog flink ziek en krijgen alsnog de symptomen van de virusinfectie. Het goede nieuws is je kunt er heel veel zelf aan doen om de symptomen van een infectie te minimaliseren door je weerstand te verbeteren. In dit stuk geef ik je 5 weerstand verbeter tips.

Een vaccin helpt ook je weerstand

Bij een vaccin wordt het virus of de ziektekiem, sterk afgezwakt maar behoudt het nog iets van de ziekmakende eigenschappen. Nét voldoende om nog wel je immuunsysteem te activeren. Activering van je immuunsysteem betekent dat je antistoffen gaat aanmaken. Op deze manier bouw je weerstand op tegen die betreffende ziektekiem. Zodra je lichaam een volgende keer in contact komt met diezelfde ziektekiem, herkent het lichaam dat. Het gevolg is dat nog voordat je symptomen van een infectie krijgt, direct weer de juiste antistoffen worden aangemaakt. Je krijgt hoogstens lichte verschijnselen maar je wordt niet meer ziek.

Symptomen na een vaccin

Om te beschermen tegen infecties worden vaccins gemaakt en ingespoten. Iedereen met diabetes kent dat van de griepprik. Maar het komt voor dat je na een griepprik alsnog ziek wordt. Een vaccin geeft dus geen garantie. Zorg er daarom nu al voor dat je een goede weerstand hebt zodat je een eventueel vaccin ook beter verdraagt.

Wat speelt er bij diabetes als het om weerstand tegen covid 19 gaat?

Voor een goede weerstand komt er heel wat bij kijken. Pas goed op jezelf, dat hoor je steeds. Zeker als je diabetes hebt. Maar hoe dan? Als je diabetes hebt lijkt het al 1-0 te zijn voor Corona. Heb je daarbij nog eens overgewicht dan sta je verder op verlies. Echter je kunt je immuunsysteem en dus je weerstand zelf versterken.

5 weerstand verbeter tips: verbeter je weerstand met of zonder een vaccin

5 oorzaken die bij diabetes je weerstand verzwakken

  1. Laag cholesterol

Cholesterol is nodig in de celwand van elke lichaamscel. Zonder cholesterol is een lichaamscel, en dus ons lichaam, niet levensvatbaar. Om een infectie te overwinnen moet het lichaam veel witte bloedcellen aanmaken, liefst van goede kwaliteit. Daar is cholesterol voor nodig. Een laag LDL-cholesterol blijkt voor je weerstand minder goed te zijn. Gebruik je een cholesterolremmer, stop daar niet mee zonder overleg.  Er is een andere oplossing. De oplossing is om juist veel eieren te eten! Nu zijn eieren plotsteling superfood geworden. Ze geven je veel cholesterol wat je nu juist nodig hebt.

  1. Suiker, ook natuurlijke

Suiker verlaagd je weerstand omdat het verterings- en stofwisselingsproces van suiker een grootverbruiker is van vitaminen en mineralen. Het verwerken van suiker in je lichaam kost dus vitaminen en mineralen. Die zijn juist nodig om antistoffen aan te maken en dat gebeurt dan niet meer goed. Eet je veel fruit  (zit veel natuurlijk suiker in) dan komen de vitaminen niet ten goede aan je weerstand. Eet meer groente daar zitten ook vitaminen en mineralen in en minder suiker.

  1. Bloedsuikergezondheid

Dit lijkt op het vorige maar is nog uitgebreider. Met bloedsuikergezondheid wordt bedoeld dat je stabiele bloedsuikers hebt. Dat kost in het lichaam de minste energie. Hoe doe je dat? Niet alleen natuurlijke suikers verhogen je bloedsuikers en verbruiken veel goede voedingsstoffen. Alles wat je bloedsuiker kan verhogen, verbruikt vitaminen en mineralen. Dus ook geraffineerde suikers uit bijvoorbeeld frisdrank, snoep, koek (ook biscuits, granenkoeken, ontbijtkoek) en gebak. Bijna alles waar koolhydraten in zitten. Ook alles wat tarwebloem of meel bevat zoals pasta, zelfs als het volkoren is, alle koeken. Ook rijst, zelfs als het zilvervliesrijst is en ook zoete aardappels (meer dan gewone aardappels). Eigenlijk alles wat de laatste tijd veel gehamsterd is. Hou het voor het grootste deel bij groenten (denk aan bloemkoolrijst!), koolhydraatarm brood en crackers. De goedkoopste oplossing is overigens om minder te gaan eten. Het spaart vitaminen en mineralen als je minder eet.

  1. Overgewicht

Bij overgewicht is er meestal sprake van te veel buikvet en orgaanvet. Orgaanvet zoals bijvoorbeeld in de lever, zorgt dat de leverfunctie verminderd. Buikvet maakt stofjes aan die ontstekingsbevorderend zijn. Dit wordt inflammatie genoemd. Daardoor staat je immuunstysteem voortdurend al in de ‘aan-stand’ . Het wordt daardoor minder alert en reageert te traag. De symptomen van een infectie worden te laat opgemerkt, het virus krijgt meer kans en je wordt zieker. Afvallen door minder koolhydraten te eten verlaagt ook meteen de bloedsuikers. Mes snijdt aan 2 kanten.

  1. Plantaardige oliën

Alleen koudgeperste, onbewerkte vetten en oliën zijn gezond voor ons, zelfs als het verzadigd vet is zoals roomboter en reusel. Nagenoeg alle plantaardige oliën zijn bewerkt en dus geraffineerd. Daaronder vallen zonnebloemolie, rijst olie, sojaolie en veel meer. Zo ook palmolie in halvarine, margarine en cholesterolverlagende boter.  Ik schreef hierover eerder al dat geraffineerde olie wasbenzine-olie is.  Dat is voor ons ongezond. Elke lichaamscel moet een goede, soepele  celwand kunnen opbouwen, ook witte bloedcellen die infecties bestrijden. Geraffineerde olie worden sneller in celwanden ingebouwd maar maken de celwand stugger en minder doorlaatbaar. Dat veroorzaakt dat de celwand slecht doordringbaar wordt voor transport van voedingstoffen en zuurstof  in en uit de cel.

Stay safe

Blijf bewegen maar let ook op met voeding. Wees kritisch in wat je eet. Eet matig en geen bewerkte kant&klaar producten. Hamster niet maar eet koolhydraatarm, vers en onbewerkt.  Ook nu, of misschien zelfs: juist nu.

In deze video geef ik de 5 tips die je weerstand verhogen nog een keer.

In dit blog lees je meer over Covid-19, hormonen zoals leptine en gezondheid.

Hier legt dr Paul Mason uit hoe je het Corona virus overleeft met een gezonde leefstijl.

Schrijf je hier in voor mijn gratis webinar: 8 tips als afvallen en diabetes 2 omkeren stagneert. Een gezond gewicht draagt bij aan een goede weerstand.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download mijn E-boek. Zo blijf je op de hoogte wanneer ik weer een 40 uur vasten challenge organiseer. Ook goed voor je weerstand. Doe je mee?