Afbouwschema demedicaliseren diabetesmedicijnen

afbouwschema_deel

Demedicaliseren ofwel afbouwen van diabetesmedicijnen voor diabetesprofessionals

Hoe ga je als diabetes professional te werk om diabetes medicijnen af te bouwen en liefst helemaal te stoppen bij diabetes type 2? Ik heb er een stroomschema voor gemaakt. Natuurlijk zal altijd gekeken moeten worden of het in de praktijk goed gaat als je een schema gebruikt om diabetes medicijnen af te bouwen. Demedicaliseren gaat vaak goed, volgens ‘het boekje’. Maar er kunnen ook zaken anders gaan. Let daar op en neem contact op als je vragen hebt.

Minder diabetesmedicijnen is terecht een grote motivatie

Minder diabetes medicijnen is voor veel mensen de grootste drijfveer om de koolhydraatarme leefstijl te volgen. Natuurlijk is het meestal noodzakelijk dat er ook wat gewichtsverlies optreedt maar minder of geen medicijnen is doorgaans een goede motivatie. En terecht!

Bij veel chronische aandoeningen kan door een juiste voeding medicatie verminderd worden. Maar bij diabetes 2 is dat wel heel duidelijk.

Hoge bloedsuikers bij overgewicht is géén tekort aan insuline

Als iemand verhoogde bloedsuikers heeft, in combinatie met overgewicht (verhoogde buikomvang) dan is het onmogelijk dat die persoon een tekot aan insuline heeft. De persoon is insulineresistentie. Dan is toediening van insuline zelfs fout!

Daarom is het mijn doel bij diabetes 2, om als eerste de insuline en als tweede de SU-tabletten (gliclazide) af te bouwen.  Mensen gaan zich meteen een stuk beter voelen en het afvallen komt daarna beter op gang. Wat de motivatie extra stimuleert.

Resultaten van demedicaliseren in wetenschappelijk artikel met gebruik van afbouwschema

Op de pagina ‘Over Harriet’ is meer te vinden over mijn missie maar ook over mijn gepubliceerde onderzoek dat in mijn praktijk bij ruim 90% van de mensen met diabetes type 2, die insuline spuiten, weer vrij van insuline wordt. Het onderzoek staat ook nog een keer beschreven in dit blog. Bij de deelnemers in het onderzoek heb ik het afbouwschema schema toegepast.

De aanwijzingen hiervoor vind je in het stroomschema en de toelichting die hier te downloaden zijn, binnenkort

Het is een hulpmiddel, een richtlijn, maar het kan per persoon anders zijn!

Neem contact op indien er vragen zijn.

 

 

 

 

 

 

Diabetesmedicatie afbouwschema en toelichting

Nederlandse versie demedicaliseren:

Tijdelijk niet beschikbaar; ga naar ‘contact’ en stuur me een mail.

English version, demedicalize or Spanish version 

Send me an email; go to ‘contact’

 

Adviesraad

Bij de ondersteuning die ik bied, is op de achtergrond een adviesraad beschikbaar. Die bestaat uit een team van een huisarts (Ellen Kerkhof), een cardioloog (Frits de Man) en sportarts (Hans van Kuijk).

Voor professioneels

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het eboek:

E-boek en persoonlijk werkboek…. S, M, L. Welke maat heb jij?