Wetenschappelijke publicatie resultaten koolhydraatarm bij DM2

Wetenschappelijke publicatie

Na 3 jaar is mijn artikel af en gepubliceerd. Een hele bevalling kan ik zeggen om een wetenschappelijk artikel te schrijven. Maar als je roept dat in jou praktijk ruim 90% van alle mensen met diabetes type 2 die insuline spuiten, weer helemaal medicijnvrij worden, dan moet je dat ook onderbouwen. Vandaar mijn wetenschappelijke publicatie: Een laag koolhydraat leefstijl verminderd significant de behoefte aan insuline bij diabetes type 2.

Koolhydraatarme leefstijl

Al ruim 25 jaar pas ik de koolhydraatarme leefstijl toe in de behandeling bij diabetes type 2. In het begin begon ik natuurlijk heel voorzichtig maar gaandeweg de jaren met steeds meer zekerheid. Daarbij worden mijn bevindingen zeker de laatste jaren gesteund door steeds meer wetenschappelijk bewijs. Ik ben nog steeds verbaasd over de geweldige resultaten die de koolhydraatarme leefstijl oplevert bij diabetes type 2.

Resultaten bij diabetes type 2

Door toepassing van de koolhydraatarme leefstijl, verlaagt de insuline behoefte in het lichaam significant. Dat betekent dat iemand met diabetes type 2 die insuline spuit, de injecties niet meer nodig heeft als de behoefte aan insuline ze sterk daalt.

Insulinetekort of insulineresistent?

Daar komt bij dat iemand met diabetes type 2 en overgewicht per definitie al geen tekort aan insuline heeft maar insulineresistent is. Bij een tekort aan insuline zou het gewicht namelijk ‘als vanzelf’ dalen. Daarom is mijn doel bij diabetes sowieso al om helemaal van de insuline af te komen. Dit gaat natuurlijk veel beter als door een koolhydraatarme voeding, de bloedsuikerwaarden al lager worden.

Zo ontstond de wetenschappelijke publicatie

Het viel mij op dat in mijn praktijk best heel veel mensen die insuline spoten, weer helemaal van de insuline af kwamen door de koolhydraatarme voeding. Ik besloot een mijn resultaten te verzamelen, te analyseren en te publiceren in een wetenschappelijk artikel.

Retrospectief onderzoek

Om alles te onderbouwen ben ik eerst terug gaan zoeken in mijn cliëntendossiers. Ik zocht naar alle cliënten met diabetes type 2 die insuline spoten. En ik moest een HbA1c-waarde (gemiddelde bloedsuiker van 3 maanden) hebben bij aanvang en na een half jaar. Zo vond ik in 2017 in totaal 37 cliënten. Nu kon een analyse worden gemaakt van de resultaten die een koolhydraatarme leefstijl heeft bij mensen met diabetes type 2 op het insulinegebruik, de bloedsuiker regulatie (door vergelijking van de HbA1c-waarde) en de mate van afvallen.

Conclusie van het onderzoek

Het bleek dat van de 37 cliënten die allemaal insuline spoten, er 35 helemaal met de insuline konden stoppen door een koolhydraatarme leefstijl. Daarbij verbeterde zelfs de bloedsuikers want de HbA1c-waarde werd lager. Daarbij bleek dat ze gemiddeld rui, 13 kg waren afgevallen na een half jaar.

Een geweldig resultaat waar ik trots op ben. Al ben ik nog trotser op de cliënten die dit met behulp van  mijn adviezen zelf voor elkaar gebokst hadden.

Opmerkelijk

Er was een cliënt bij die maar liefst 25 jaar insuline gespoten had. Hij spoot maar liefst 250 eenheden insuline per dag en een HbA1c had van 73! Ook hij kon helemaal stoppen met insuline insuline en zijn HbA1c daalde zelfs naar 46!! Zeer opmerkelijk, vind je niet?  Deze cliënt is nu na zo’n 4 jaar nog steeds vrij van insuline en nog steeds een lager gewicht.

Volledige tekst van het onderzoek in het Engels

Low Carbohydrate Lifestyle Significantly Reduces Insulin Need in Type 2 Diabetes Patients

Wil je de volledige tekst van het artikel in het Engels nalezen? Klik dan hier.

Lees hier mijn blog over de fysiologische rol van insuline. Als dit begrepen wordt, is duidelijk dat leefstijl de eerste keus hoort te zijn bij de behandeling van diabetes en niet de medicatie zoals die bij type 2 nu wordt voorgeschreven.

Lees hier mijn artikel in het fd over foute diagnose bij diabetes: overgewichtdiabetes en ouderdomsdiabetes.

Lees hier een artikel in het NRC over onnodig hoge kosten in de diabeteszorg

Schrijf je in voor mijn gratis webinar: 8 tips als afvallen of diabetes 2 omkeren stagneert. Daarin leg ik ook uit waarom het voor mensen met diabetes type 1 gunstig is om minder koolhydraten te eten.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download het E-boek.