De fysiologische rol van insuline

Insuline heeft grote invloed op de stofwisseling

Dit is al weer de 3e blog die ik schrijf voor Voluit Leven met Diabetes

In mijn vorige stukje heb ik uitleg gegeven over type 2 als ouderdomsdiabetes en overgewichtdiabetes aan de hand van Laurel en Hardy. In dit blog wil ik uitleggen wat insuline allemaal nog meer voor functies heeft in het lichaam. Het heeft namelijk grote invloed op de stofwisseling die bepaalt of er suiker of lichaamsvet verbrand wordt. Essentieel onderscheid als we het hebben over overgewicht.

Hyperinsulinemie door insulineresistentie

Bij Hardy (overgewichtdiabetes) blijkt er in het lichaam te véél insuline aanwezig te zijn. De medische term daarvoor is hyperinsulinemie. Niet te verwarren met hyperglycemie (verhoogde bloedsuikers). Overgewicht geeft insulineresistentie. Dat geeft op zijn beurt weer te veel insuline en zeker niet een insuline tekort. Dit is een essentieel om te constateren. Helaas wordt het volledig gemist in het huidige behandelprotocol bij diabetes.

Insuline is opslaghormoon en dus dikmakend

Wat is er nou verkeerd aan veel insuline in het lichaam? Een heleboel!

Insuline is een anabool hormoon, dat staat voor groei maar dan wel de verkeerde groei. Insuline veroorzaakt een aantal processen die niet overdreven moeten worden. Doe je dat wel dan is het ziekmakend. Dat zien we tegenwoordig dan ook massaal gebeuren.

Insuline bouwt lichaamsvet op

Insuline zorgt namelijk niet alleen voor de opname van glucose in de lichaamscellen. Het zorgt er ook voor dat het opgenomen glucose in de lever wordt omgezet in lichaamsvet. Dat lichaamsvet is vervolgens zichtbaar onderhuids waar het vormt een hogere buikomvang geeft. Maar deels is het onzichtbaar want het lichaamsvet gaat ook rond en in de buikorganen zitten. Zo ontstaat een vette lever (op termijn behoorlijk ziekmakend alleen je merk je er heel lang niets van), vet in de hartspier en vet in de alvleesklier. Vet in organen zorgt voor verminderde functie van die organen. Dan is het logisch dat er ziekteprocessen ontstaan.

Insuline blokkeert vetverbranding

Vervolgens zorgt insuline er voor dat het lichaam dat opgeslagen vet niet meer kwijt kan. De spieren (je stofwisseling) kan energie halen uit verbranding van suiker (glucose) of uit verbranding van lichaamsvet. Insuline maakt vetverbranding haast onmogelijk dus zal je niet afvallen en het buikvet blijft zitten waar het zit. De stofwisseling draait dan alleen op suikerverbranding en het lichaamsvet blijft onaangetast. Niet gezond.

Dus hoe raken we dat lichaamsvet vet wel kwijt en krijgen we een gezonde stofwisseling? Daarvoor moet minder insuline in het lichaam aanwezig zijn. Dan kunnen de spieren vet gaan verbranden. Koolhydraten stimuleren insuline het meest. De meest logische conclusie is dan: minder koolhydraten eten. Easy peasy !

Nu heb ik verteld over lichaamsvet, de volgende keer zal ik uitleggen hoe het dan zit met het vet in de voeding. Is dat ander vet?