Insulineresistentie is metabole afwijking

Insulineresistentie is metabole afwijking

Insulineresistentie is tegenwoordig de meest voorkomende metabole afwijking. Je stofwisseling is ongezond. Voorheen dacht ik dat insulineresistentie als metabole afwijking alleen voorkwam bij mensen met overgewicht en dat deze metabole afwijking ontstond door overgewicht. Maar door de unieke insuline metingen die tegenwoordig ik doe, weet ik inmiddels dat ook mensen zonder overgewicht al fors insulineresistent kunnen zijn.

Maar wat is insulineresistentie en waarom zou je dan je insuline moeten meten?

Insulineresistentie als metabole afwijking is te meten door je insuline te meten. De insuline respons die ik doe geeft aan of, en in welke mate, je insulineresistent bent. Meten is weten. Maar ook zonder de test zijn er tekenen dat je insulineresistent kunt zijn. Lees verder, dan kom je ze onderaan tegen.

Insulineresistentie door te veel koolhydraten geeft verkeerde energie

De metabole afwijking insulineresistentie wordt veroorzaakt door ons huidig eetpatroon met (te) veel koolhydraten en (te) veel eetmomenten op een dag. Door te veel eten en chemische bewerkte voeding, is 80-90 % van de mensen tegenwoordig insulineresistent. Insulineresistentie wordt dus niet veroorzaakt door overgewicht, het is een gevolg maar overgewicht en insulineresistentie versterken  elkaar zeker.

Hyperinsulinemie: te veel insuline, hét kenmerk van insulineresistentie

Je bent insulineresistent als je lichaamscellen steeds ongevoeliger worden voor je eigen insuline en je lijf daardoor meer dan normaal insuline aanmaakt om je bloedsuikers toch nog goed te houden. Te veel insuline in je bloed wordt hyperinsulinemie genoemd. Het is hét kenmerk van insulineresistentie en  schadelijker voor je bloedvaten dan te hoge bloedsuiker (hyperglycemie). Dit is iets wat bij artsen en praktijkondersteuners haast niet bekend is. Zij werken vanuit een protocol om vooral de bloedsuikers te behandelen. Maar het is beter is om een hoge insulinespiegel te behandelen. Daar komt de koolhydraatarme/ketogene leefstijl om de hoek kijken.

Als je je insuline spiegel meet kan je er achter komen of jouw insuline ook verhoogd is en je dus insulineresistent bent. Dan bestaat je behandeling uit een leefstijl die sterk verlaagd is in koolhydraten.

Een gezonde stofwisseling is flexibel

Je kunt dus al insulineresistent worden terwijl je (nog) geen overgewicht hebt en je bloedsuikers nog prima zijn. Het is een teken dat je stofwisseling al jaren in de verkeerde energiemodus staat. Namelijk in suikerverbranding en al jaren op de verkeerde energie draait, namelijk alleen glucose. Dat is niet de bedoeling. Wij zijn een hybride energie organisme. Wat betekent dat we op verschillende soorten brandstof kunnen draaien. Dat betekent dat we een flexibele stofwisseling horen te hebben. Die moeiteloos van suikerverbranding naar vetverbranding en terug kan. Echter vetverbranding kan alleen plaatsvinden als je insuline spiegel mooi laag is.

Je brein wil liever ketonen dan glucose

Wij zijn dus allemaal opgevoed met de wijsheid dat de hersenen glucose nodig hebben. Dat klopt wel, maar juist heel weinig. Althans, ons lijf heeft maar liefst 3 biochemische systemen om zélf glucose aan te maken. Op die manier is er nooit een tekort aan glucose. We hoeven er dan ook nooit in onze voeding rekening mee te houden dat we suiker of glucose moeten eten. Koolhydraten zijn nou eenmaal niet essentieel voor ons lijf. Een hele goede, zelfs betere bron van energie voor de hersenen zijn de genoemde ketonen. Al is dat veel minder bekend.

Baby-stofwisseling

Moeiteloos wil dus zeggen: zonder klachten. Helaas lukt velen van ons dat niet meer. Babys worden geboren in vetverbranding. De hele periode dat babys alleen borstvoeding krijgen blijven ze ook in vetverbranding. Ze zijn dus van nature in ketose. Dit levert super goede energie op om ook de lange nachten van babys moeiteloos te overbruggen.

Wij volwassenen zijn vetverbranding verleert doordat we overwegend alleen nog maar in suikerverbranding zijn. Daardoor kunnen we flinke klachten ervaren als wel weer in ketose ofwel vetverbranding zouden komen. Dus waarom zou je dat doen?

Inflammatie is erg schadelijk

Het alleen maar altijd in suikerverbranding zijn zorgt dat onderdelen sneller slijten en beschadigen.  Dat brengt ziekte met zich mee. Als eerste ontstaat inflammatie. Dat begint met een soort irritatie wat uitmondt in ontstekingsreacties die zich op allerlei vlak kunnen voordoen. Uiteindelijk zal het leiden tot tal van ziektebeelden die als eerste oorzaak insulineresistentie en inflammatie hebben.

Over de gezondheidsvoordelen van ketonen staat in een ander blog meer. Maar kort gezegd ontstaan haast alle chronische aandoeningen in suikerverbranding en zijn ze om te keren of te voorkomen in vetverbranding. Dat geldt ook voor insulineresistentie. Omkeren daarvan verminderd de inflammatie.

Terug naar vetverbranding

Opnieuw oefenen om je stofwisseling in vetverbranding te brengen door minder koolhydraten te eten,  is dus een weldaad voor je gezondheid. Al kan het in het begin met flinke klachten gepaard gaan. Voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan mineralen waaronder natrium ofwel gewoon zout. Het mooie van vetverbranding is dat mensen vaak snel merken dat ze ook minder hongerig worden en het makkelijker is om wat minder te gaan eten.

Je kunt je een keer of 4 per jaar aanmelden om met mijn 40 uur vasten challenge mee te doen. Je komt dan in vetverbranding en kunt ervaren hoe dat voor je is. Hou mijn nieuwsbrieven inde gaten wanneer ik dit weer organiseer.

Vaak rillerig of hypo-achtig zonder diabetes?

Ons lijf is zo ingenieus, het kan dus helemaal zelf de bloedglucosespiegel goed houden. Dat lijkt soms niet want veel mensen zijn regelmatig rillerig of hebben zelfs regelmatig hypo klachten. Ga dan juist minder koolhydraten eten en zeker niet méér. Voor je lijf eet je nog steeds te veel koolhydraten en suikers als je je regelmatig rillerig voelt. Dat geeft een rebounce effect. Eerst stijgt je suiker door koolhydraten te veel en vervolgens daalt het te hard. Een teken dat je overdreven veel insuline aanmaakt en dat je insulineresistent bent.

Chronische aandoeningen gelinkt aan insulineresistentie

De chronische aandoeningen die op dit moment met insulineresistentie in verband worden gebracht zijn legio. Ik noemde al diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Denk dus aan overgewicht, hoge bloeddruk en afwijkend cholesterol. Maar ook neurologische aandoeningen als dementie en ziekte van Parkinson horen daarbij. Apneu, PCOS bij vrouwen. En de aantallen van mensen die hier aan lijden zijn nu al enorm en nemen fors toe. In Nederland komen nu elke week 1200 mensen bij die diabetes 2 hebben! De verwachtingen zijn dat mensen met dementie gaan overstijgen!

Heb je niet iets van bovenstaande aandoeningen dan kan je nog altijd de metabole afwijking hebben en dus insulineresistent zijn. Als je wel insulineresistent bent en veel moeite hebt om gewicht kwijt te raken kan dat absoluut ook een teken zijn dat je insulineresistent bent.

Hieronder noem ik, naast moeizaam afvallen, nog 8 tekenen die ook een aanwijzing zijn dat je insulineresistent kunt zijn en dus risico loopt om alsnog chronische aandoeningen en schade te ontwikkelen.

8 tekenen van insulineresistentie

Naast de aandoeningen die door insulineresistentie ontstaan,  zijn er ook andere signalen dat iemand insulineresistent is. Het zijn signalen die we vaak zien en daarom niet goed zullen herkennen als signalen van insulineresistentie. Van de uiterlijke kenmerken zullen we snel zeggen dat het erbij hoort als je ouder wordt. Maar ze kunnen verdwijnen door de stofwisseling gezonder te krijgen door vaker in vetverbranding te zijn.

Als je één van onderstaande signalen herkent dan is de kans echt enorm groot dat je insulineresistent bent:

1.        Hongerig en zoetbehoefte, cravings, suikerverslaving. Bang zijn zonder eten te zijn. Rillerig.

2.        Somberheid of zelfs depressief. Angststoornissen en paniekaanvallen kunnen een teken zijn.

3.        watten in je hoofd. Niet helder kunnen denken.

4.        Acné.

5.        Huidverkleuringen oa in de nek, onder de oksel of op de onderbenen.

6.        Skintags of wel steelwratjes. Dat kan je in de nek zien maar ook op andere plaatsen.

7.        Dunne haren of zelfs kalend boven op je hoofd.  (niet te verwarren met het kalende plekje van mannen op de kruin, dat valt onder de auto-immuun aandoeningen en is een teken dat er darmherstel moet plaatsvinden van lekkende darm syndroom.

8.        Voor vrouwen wel goed waarneembaar is onregelmatige menstruatie cyclus. Verminderde vruchtbaarheid.

Twijfel je of jij ook insulineresistent bent of herken je het al en wil je weten in welke mate je insulineresistent bent?  Start dan met een nulmeting en doe een insuline respons test. Doe die niet alleen maar nuchter maar laat een insuline curve maken bij www.meetins.nl   Centrum voor insulineresistentie.

Overigens heeft eigenlijk iedereen die insulineresistent is ook een tekort aan kalium.

Lees hier meer over kalium tekort.