Dirty Keto en Dirty Vega
Dirty Keto en Dirty Vega: Wat is het en hoe beïnvloedt het jouw Gezondheid?
Heb je ooit gehoord van “dirty keto” of “dirty vega”? Deze termen duiken steeds vaker op in gesprekken over voeding en gezondheid. Maar wat betekenen ze precies? En hoe kunnen ze jouw gezondheid beïnvloeden? In deze blog duiken we in de wereld van dirty keto en dirty vega, en geven we je handige tips om gezonde keuzes te maken.
Wat is Dirty Keto?
De keto leefstijl is beroemd geworden door zijn focus op het eten van veel vetten en heel weinig koolhydraten. Dit dwingt je lichaam om vet te verbranden in plaats van koolhydraten, wat kan helpen bij gewichtsverlies maar zeker bij een gezonde stofwisseling. De modus van vetverbranding is voor ons gezonder dan de modus van alleen maar suikerverbranding. Dat brengt namelijk een risico van insulineresistentie met veel chronische aandoeningen, overgewicht en moeheid met zich mee. Onze stofwisseling is tenslotte hybride en de hoogte van je insuline spiegel bepaalt in welke energie modus je stofwisseling is. Je kunt alleen in vetverbranding zijn als je insuline spiegel laag is.
Maak bij MeetIns een afspraak voor een insulineresistentie test. Er zijn slechts 4 vingerprikje nodig.
Maar dirty keto is een variant die minder streng is over de kwaliteit van het voedsel dat je eet. In plaats van te kiezen voor voedzame, hele voedingsmiddelen, kunnen mensen op een dirty keto-dieet chemisch bewerkte en ongezonde opties zoals fastfood, en kant&klare keto producten eten, zolang ze maar binnen hun macronutriëntdoelen blijven. Ze kunnen dus laag in koolhydraten eten maar alsnog chemische bewerkte stoffen binnen krijgen zoals plantaardige oliën die, tenzij koud geperst, altijd chemisch en toxisch zijn.
Voordelen van Dirty Keto
- Gemakkelijker te volgen: Je hoeft je geen zorgen te maken over het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Je eet gewoon alles dat laag is in koolhydraten.
- Snelle maaltijden: Het is makkelijk om iets te vinden dat binnen je dieet past, zelfs als je onderweg bent.
Nadelen van Dirty Keto
- Minder voedingsstoffen: Bewerkt voedsel mist vaak belangrijke vitaminen en mineralen.
- Gezondheidsrisico’s: Een dieet rijk aan chemisch bewerkte voedingsmiddelen (veel plantaardige oliën) en chemische toevoegingen zoals een groot aantal E-nummers, kan leiden tot hartziekten, inflammatie waardoor je cholesterol afwijkend wordt en andere gezondheidsproblemen. Je moet er hele sterke darmen voor hebben. Helaas worden die door chemische toevoegingen ook langzaam aangetast.
Wat is Dirty Vega?
Net als bij dirty keto, gaat dirty vega (of dirty vegan) over een minder strikte benadering van een veganistisch dieet. Traditioneel veganisme draait om het eten van plantaardige, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten en granen. Dirty vega daarentegen omvat chemisch bewerkte veganistische producten zoals veganistische vleesvervangers, kaas en andere zuivelvervangers. Ze zijn allemaal ultra bewerkt. Je wordt er inmiddels in de supermarkten mee overspoelt. Blijkbaar is er veel winst mee te maken. Neem havermelk: nul voedingswaarde maar flink aan de prijs.
Maar net als fabrieksbrood en crackers, hebben ook koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers palmolie. Dus vallen ze onder dirty keto.
Voordelen van Dirty Vega
- Dierenwelzijn: Zelfs bewerkte veganistische producten vermijden het gebruik van dierlijke producten. Al ben ik het hier niet geheel mee eens. Want natuurlijk geldt voor alle intensieve teelt wel dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ‘ongedierte’ te bestrijden….
- Gemak: Het is makkelijker om veganistische opties te vinden, zelfs als ze bewerkt zijn.
Nadelen van Dirty Vega
- Ongezonde ingrediënten: Veel chemisch bewerkte veganistische producten bevatten veel suiker, zout en ongezonde chemische plantaardige oliën.
- Gebrek aan voedingsstoffen: Net als bij dirty keto kunnen bewerkte veganistische voedingsmiddelen belangrijke voedingsstoffen missen. Ook al wordt er vaak iets toegevoegd, het is nooit optimaal.
Vegetarisch kan nog maar vegan is voor mij een no-go
Zelf ben ik voorstander van wel vlees eten.
Simpelweg, omdat we er op gebouwd zijn. Vlees is licht verteerbaar en heeft geen allergenen. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die een vlees allergie heeft. En we hebben de noodzakelijke eiwitten, vetten, vitamines en mineralen uit dierlijke producten hard nodig. Ze zijn beter opneembaar dan uit plantaardige producten, daar zit tegenwoordig door intensieve teelt en kunstmest onvoldoende in. Bovendien blokkeren bestrijdingsmiddelen de opname van essentiële mineralen en spoorelementen zoals koper.
Dierlijke producten hebben zelfs méér vitamines en mineralen dan plantaardige producten en beter opneembaar. Granenvezels binden alle mineralen waardoor ze niet meer voor ons opneembaar zijn.
Dierlijke eiwitten zijn noodzakelijk voor ouderen en mensen met diabetes
Collageen is een dierlijk eiwit waar ons lichaam voor 1/3 uit bestaat. Het geeft stevigheid aan alle structuren zoals bindweefsels, bloedvaten, botten, haren en nagels. Het werkt ook zachter en beter als pre-bioticum in je darmen dan plantaardige vezels. Hierover heb ik eerder al eens een video gemaakt.
Collageen kan ons lichaam zelf maken maar dat wordt na je 30e jaar al fors minder.
Mensen met diabetes kunnen géén collageen meer aanmaken omdat ze door hoge bloedsuikers geen vitamine C kunnen opnemen.
Vitamine C (en ook koper) zijn nodig om zelf collageen aan te maken.
Dierlijke eiwitten zijn voor ons belangrijk omdat het de beste eiwit kwaliteit is en ze helpen overgewicht en veroudering tegen te gaan. Niet alleen uiterlijk (rimpels en slappe huid) maar ook innerlijk (spieropbouw en stevige botten). Ik zie bij veel cliënten dat ze te weinig eiwit eten. Maar wil je toch (een keer) vegetarisch eten, eet dan wel verantwoord vegetarisch. Tempé en Tofu zijn goede voorbeelden. Maar laat de kant-en-klare namaak, vegan vlees- en zuivelproducten liggen, dit is vrijwel altijd een enorm bewerkt en feitelijk een chemisch product en heeft niets te maken met gezonde voeding. Ook niet met een beter milieu omdat het ontzettend chemisch bewerkt is.
Lees etiketten om gezonde keuzes te maken
Ik koop het liefst gewoon kip. Want kies je voor een vervangend, vegan kip-product dan eet je dit:
Gerehydrateerd soja-eiwit, tarwe eiwit, zonnebloem olie, aroma’s, azijn, tarwezetmeel, citrus-vezels, water, zout, maltodextrine, ijzer, synthetische vitamine B12
Dit bevat werkelijk NIETS dat gezond is.
Het zijn (te) veel ingrediënten en het bevat dus vooral bewerkte soja en suikers en koolhydraten die je niet voeden. Toegevoegd, niet dierlijk, ijzer kan makkelijk opstapelen en de alvleesklier beschadigen, blokkeert de opname van koper en ook bevordert het inflammatie. Plantaardige olie als zonnebloemolie en palmolie bevorderen ook in hoge mate inflammatie. Inflammatie is de oorzaak van haast alle chronische aandoeningen die we kennen. Denk vooral aan hart- en vaatziekten, diabetes, reuma, zelfs kanker maar dus ook overgewicht.
Terwijl haast alle chronische aandoeningen met een natuurlijke voeding en natuurlijke vetten te voorkomen of om te keren zijn.
Tips voor Gezondere Keuzes zonder dirty keto of dirty vega
Hoewel dirty keto en dirty vega gemak bieden, is het belangrijk om te streven naar een evenwichtig en voedzaam dieet. Hier zijn enkele tips om je te helpen gezondere keuzes te maken:
- Lees etiketten: Controleer de ingrediëntenlijst en voedingswaarde om te zien wat er echt in je voedsel zit.
- Kies hele voedingsmiddelen: Probeer zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke producten te eten.
- Balans is sleutel: Zelfs als je soms bewerkte voedingsmiddelen eet, zorg ervoor dat de meerderheid van je dieet bestaat uit voedzame opties.
- Kook thuis: Zelf koken geeft je meer controle over wat je eet en hoe het wordt bereid.
- Hydrateer: Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd en gezond te houden.
Dus:
Dirty keto en dirty vega bieden een gemakkelijke manier om binnen je dieetdoelen te blijven zonder al te veel beperkingen.
Echter, het is belangrijk om te onthouden dat gezondheid niet alleen gaat over macronutriënten, maar ook over de kwaliteit van je voedsel.
Schrijf je hieronder in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en download gratis mijn E-boekje over de koolhydraatarme leefstijl en meer info over chemisch bewerkt eten.