Diabeteszorg kan beter en goedkoper

De diabeteszorg kan beter en goedkoper

 

Het NRC kopt vandaag met een geweldige boodschap die ik al jaren uitdraag en dus perfect past bij mijn ideeën over de diabeteszorg: de diabeteszorg kan beter en goedkoper.

Al in 2011 kwam ik in het Financieel Dagblad met een artikel waarin ik schets hoe verkeerd er wordt omgegaan met de diabeteszorg.Ik ben dus blij dat het nu wel is opgepakt door een goede krant!

Huidige diabetesbehandeling

De diabeteszorg kan beter en veel goedkoper, de besparing kan enorm zijn. In het artikel wordt een percentage van 30 a 40 % van de patiënten genoemd die zonder medicijnen kunnen door een andere leefstijl (lees: andere voeding). In mijn praktijk lukt het zelfs om 90% van de patiënten heel veel lager of tot helemaal nul insuline te krijgen (diabetes 2). Ook patienten die al tientallen jaren meer dan 100 eenheden insuline gebruiken!

 

Medicijnen bij diabetes type 2 veelal onnodig

Op dit moment wordt in de diabetesbehandeling snel medicijnen voorgeschreven. En de ervaring leert dat dit in de loop van de jaren steeds meer wordt. Tot aan insuline injecties toe. Terwijl je bij hoge bloedsuikers in combinatie met een verhoogde buikomvang helemaal geen tekort aan insuline kunt hebben! Je bent zelfs insulineresistent!

Niet alleen brengt dit enorme kosten met zich mee, het is ook onnodig. De leefstijl aanpassing zou ALTIJD de eerste priorieteit moeten zijn.  En dan niet de Schijf van vijf. Daarmee blijft de insulineBEHOEFTE hoog. Met een koolhydraatarme leefstijl is de insulne BEHOEFTE laag. Dit heeft bij elke vorm van diabetes de voorkeur.

Leefstijl aanpassen als medicijn bij diabetes

Het artikel, en ook mijn eigen onderzoek, maakt duidelijk dat de behandeling van diabetes heel anders kan. Door minder koolhydraten te eten, verlaagt de insulinebehoefte. Na verlagen en staken van de insluline vielen in mijn onderzoek de deelnemers gemiddeld ruim 13 kg af. Hoe tof is dat!

Koolhydraatarm bij diabetes type 1 voor stabiele bloedsuikers

Door minder koolhydraten te eten kan bij diabetes type 1 de insuline hoeveelheid met 1/3 tot 1/2 minder worden. Daarmee alleen al worden de bloedsuikers veel stabieler. Dat is op dit moment het grootste probleem bij type 1. Méér dan het gewicht over het algemeen. Dus ook bij dia betes type 1 zie ik enorm mooie resultaten op managen van de diabetes. De zelfregulatie wordt er gemakkelijker van en de hypo’s verlagen enorm, ook als iemand gaat bewegen.

Ga eens na wat een geldbesparing dit allemaal oplevert. De besparing aan medicijnen bij diabetes kan wel oplopen tot miljarden elk jaar. Alleen door anders te gaan eten. Mensen zullen vervolgens gezonder zijn doordat het gewicht beter wordt, minder complicaties. Minder ziektedagen, De besparing zou daarmee enorm zijn.

Ik steun dan ook van harte het standpunt van  en 

Mijn boek ‘Diabetes overwinnen em voorkomen’ dat net is uitgekomen beschrijft waarom je zonder medicijnen kunt en hoe je je medicijngebruik kunt afbouwen en nog steeds heerlijk kunt eten.

Lees hier mijn onderzoeksresultaten van mijn praktijk Prima Vita. Ruim 90% van de mensen met diabetes type2 die insuline spuiten worden insuline vrij! Diabetes overwinnen door diabetes om te keren.

Lees hier mijn blog over de fysiologische rol van insuline. Als dit begrepen wordt, is duidelijk dat leefstijl de eerste keus hoort te zijn bij de behandeling van diabetes en niet de medicatie zoals die bij type 2 nu wordt voorgeschreven.

Bekijk hier mijn video met uitleg over insulineresistentie met Laurel en Hardy als voorbeelden van ouderdomsdiabetes en overgewichtdiabetes.

Schrijf je in voor mijn gratis webinar: 8 tips als afvallen of diabetes 2 omkeren stagneert. Daarin leg ik ook uit waarom het voor mensen met diabetes type 1 gunstig is om minder koolhydraten te eten.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download het E-boek.