Diabetes en hartproblemen

Koolhydraten en vetten, zijn diabetes en hartfalen wel te combineren?

Inmiddels is wel bekend dat het bij diabetes slim is om weinig koolhydraten te eten. Je gaat wel meer vet eten. Maar kan dat dan weer geen kwaad voor je hart? Welk effect hebben vetten op je cholesterol?

Vragen over hartfalen en diabetes

Nu ik inmiddels een paar keer een blog geschreven heb voor Voluit leven met diabetes, beginnen de eerste vragen binnen te stromen. Het zijn interessante vragen die ik het liefst allemaal zou beantwoorden. We denken na over een oplossing hiervoor.

De eerste vraag die ik nu graag wil beantwoorden gaat over hoe je de voeding combineert als je diabetes type 2 hebt en hartfalen. Want wat goed is voor het één zou slecht kunnen zijn voor het ander.  Voor diabetes wil je laag in koolhydraten eten om je bloedsuikers laag te houden.  Als je er dan ook nog vet bij eet dan krijg je nog minder een suikerpiek. Vet vertraagd namelijk de opname van suiker dus je bloedsuikers blijven dan stabieler.  Maar vanwege hartfalen zou je misschien denken dat je beter geen vet moet eten. Dat maakt het natuurlijk erg complex.

Laat ik beginnen met te zeggen dat echte, natuurlijke voeding altijd goed is. Daarmee bedoel ik dat als je natuurlijk en onbewerkt eet, het voor elke aandoening goed is. Verzadigd vet blijkt goed te zijn en geen hart- en vaatziekten te veroorzaken. Dit zal vreemd klinken omdat ons altijd is geleerd dat verzadigd vet hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Het is inmiddels echt achterhaald.

Er is één voorwaarde en dat is dat het vet ongeraffineerd moet zijn, onbewerkt. Geraffineerd vet is bewerkt met chemische middelen.

Onbewerkt, ongeraffineerd vet is altijd gezond

Roomboter kan gemaakt worden zonder chemische producten, dat geldt ook voor olijfolie en kokosolie. Als je olijven en kokos koud perst, komt er olie uit. Dat is onbewerkt. Maar hoe zit het met zonnebloemolie, rijstolie, sojaolie of palmolie? Dat kan alleen gemaakt worden als je er een soort wasbenzine, hexaan, aan toevoegt. Dat is een chemisch oplosmiddel zoals wasbenzine! Dat wil je toch niet eten? Een geraffineerd vet is dus een olie of vet dat in de voedingsmiddelenindustrie ontstaat met behulp van chemische middelen.

Geraffineerd, bewerkt vet is ziekmakend

Dus die zonnebloemolie ziet er gezellig uit op het etiket maar gezond is het niet. Dat geldt ook voor smeerbare roomboter, ontgeurde kokosolie, (vloeibaar) bak&braad en cholesterol verlagende boter.

Wat dan wel? Echte roomboter, geklaarde boter, geurende en smaakvolle kokosolie, olijfolie, reusel en ossenwit. Hoe bak je dan je vlees? Hoor ik je vragen. Zelf bak ik eerst wat spekjes uit en in dat vet bak ik mijn vlees. De spekjes gaan bij de groenten, heerlijk! Als ik eieren bak blijven de spekjes er gewoon in natuurlijk! Groente wok ik altijd in kokosolie. Er mag niets op het etiket staan behalve ongeraffineerd of koud geperst. Zodra er op het etiket vermeld staat “neutrale smaak” of “ontgeurd” dan is het chemisch bewerkt. Niet kopen.

Mijn voorlaatste boek heet: Afvallen met de wet van Harriet. De wet van Harriet is: let op koolhydraten, niet op vet. Waarom juist koolhydraten omzetten in lichaamsvet schreef ik in het vorige blog.

Wetenschap: PURE studie

En dan is er het wetenschappelijke onderzoek dat twee jaar geleden werd gepubliceerd: de PURE-studie. Deze 18-landen-studie verscheen in The Lancet. De conclusie was: als je meer vet eet dan leef je langer, als je meer koolhydraten eet dan leef je korter. Daarbij maakt het wel of niet eten van verzadigd vet geen verschil!

De 7- landen studie van Ancel Keys uit de vorige eeuw is achterhaald

Dit is 180 graden anders dan de conclusie van het bekritiseerde onderzoek uit 1950 dat vet slecht zou zijn. Vetten zijn voor het lichaam essentieel, samen met eiwit. Koolhydraten zijn niet essentieel voor het lichaam omdat het lichaam zelf glucose kan aanmaken.

LCHF combineert diabetes en hartfalen

Mijn advies is, als je diabetes hebt en een hartaandoening: eet laag in koolhydraten en hoog in onbewerkt vet. Dat staat nu bekend als LCHF (low carb high fat) ofwel: low carb healthy food. Daar komt bij dat als je weinig koolhydraten eet, je in vetverbradning komt. Je lever maakt dan ketonen aan, ik schreef daar al eerder over, dit zijn de beste brandstoffen voor je hersenen en hartspier!

Conclusie: diabetes en hartfalen zijn wat betreft voeding heel goed te combineren. Eet laag in koolhydraten en ketogeen met onbewerkt vet voor je hart.

Goed te combineren dus !

Hier vind dit blog op de website van Voluit leven met diabetes.