Onmisbaar: vitamine D3

Het belang van voldoende vitamine D3 in de winter is groter dan je denkt. Als je koolhydraatarm eet hoef je geen supplementen te gebruiken. Je eet natuurlijke en onbewerkte producten. Die bevatten allemaal vitaminen en mineralen. Dus je krijgt geen tekorten. Maar toch adviseer ik altijd één supplement onafhankelijk van welke leefstijl je volgt. Dus voor letterlijk iedereen. En dat is vitamine D3.

In de zomer schijnt de zon krachtiger dan in de winter. Daardoor maken we in de zomer meer vitamine D3 aan in de huid onder invloed van de zon. Zodra de zomer voorbij is en de ‘R’ in de maand zat kreeg je vroeger dagelijks een lepel levertraan.

Levertraan is tegenwoordig een beetje ouderwets, toch was het zo gek nog niet. Er zit namelijk vitamine D3 in levertraan.

Vitamine D3 en de voordelen

Eerst iets over Vitamine D3. Het is een erg belangrijke vitamine dat bij iedereen wel bekend is omdat het de botten sterker maakt. Maar het doet nog veel en veel meer.

Zo speelt het ook een beschermende rol bij het ontstaan van auto-immuun aandoeningen zoals diabetes type 1. Maar het beschermt ook tegen hart- en vaatziekten, depressies, dementie en zelfs bij kanker. Ook bij diabetes type 2 is het van belang. Omdat het belangrijk is in een goede suikerstofwisseling.

Heel fijn dat we vitamine D3 zelf kunnen aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijg je het binnen via de voeding want het zit in vette producten. Denk aan vette vis. Maar ook eieren en sommige paddenstoelen die in de zon hebben gestaan. Aan boter wordt het toegevoegd omdat het een in vet oplosbare vitamine is.

Vitamine D3- tekort

Er blijken heel veel mensen te zijn die een tekort hebben aan dit vitamine. Vooral omdat in Nederland te weinig zon is om voldoende vitamine D3 aan te kunnen maken. En als er wel zon is dan moet die ook de huid kunnen bereiken. Gebruik je een (gezichts)crème met zonnefactor, heb je een getinte huid of draag je bedekkende kleding? Dan loop je een groter risico op een tekort.

Groter risico op tekort aan vitamine D bij laag cholesterol

Maar er zijn nog meer mensen die een tekort kunnen hebben. Als je overgewicht hebt. Het vitamine D3 wordt namelijk opgeslagen in lichaamsvet, waar het moeilijker uit te halen is om te benutten. En ook mensen die cholesterolremmers gebruiken zoals een statine. Dan bestaat de kans dat ze een (te) laag cholesterol gehalte hebben. Zij lopen ook een groot risico op een tekort.

Dat komt omdat vitamine D eigenlijk geen vitamine is maar een afgeleide van het cholesterol is.

Aanbevolen dosering

Onze huidige aanbeveling voor de dagelijkse inname van vitamine D3 wordt te laag gevonden door deskundigen. Mensen in de tropen maken per dag 100 keer meer vitamine D3 aan dan onze aanbevelingen zijn.

Deskundigen bevelen daarom aan om een hogere dosering te nemen. Hun aanbeveling is 25 tot 50 microgram per dag ofwel 1000 tot 2000 IE. Van vitamine D3 zijn geen gevallen bekend dat er sprake is van een overdosering of opstapeling. Je hoeft daar dus niet bang voor te zijn. Een natuurlijk vitamine kan eigenlijk ook niet opstapelen. Synthetische vitaminen wel, die kunnen wel klachten van een overdosering geven.

Over vitamine D3 heb ik ook een video gemaakt.

Hier zie je mijn vlog over dit onderwerp vitamine D3