cholesterol en koolhydraatarme leefsftijl

Over cholesterol als je koolhydraatarm eet

Over cholesterol als je koolhydraatarm eet

Waar ik misschien wel de meeste vragen over krijg van mensen die koolhydraatarm eten, is over het cholesterol. De cholesterolwaarden veranderen namelijk als je weinig koolhydraten eet en de waarden die je dan ziet, passen niet bij de waarden die artsen geleerd hebben.

LDL wordt TEN ONRECHTE slecht genoemd

Als we het over cholesterolwaarden hebben dan gaat het over het HDL (dit wordt het goede cholesterol genoemd), het LDL (dit wordt TEN ONRECHTE het slechte cholesterol genoemd) en de triglyceriden (afgekort TG).

Het LDL heeft meerdere vormen. Het kan bestaan uit grote ‘brokken’ of uit  kleine ‘brokken. Misschien goed te weten dat het cholesterol voor een groot een antioxidant is die ontstekingen en inflammatie (ontstekingsreacties die erg beschadigend kunnen werken) wil neutraliseren. Bij dit ‘neutraliseren’ ontstaan kleine ‘brokken’ LDL cholesterol die geoxideerd of ‘ziek’ zijn. Maar als de ontsteking over is, dan verschuiven de kleine LDL deeltjes naar grote LDL deeltjes die zich gedragen als HDL en onschuldig zijn. Daarom kan je niet spreken van goed of slecht cholesterol !

Invloed van farmaceutische industrie

Overigens kwam het pas in beeld om ‘slecht’ LDL cholesterol te behandelen nadat de farmaceutische industrie een pilletje had uitgevonden dat het  LDL cholesterol kon verlagen. Maar op deze manier het cholesterol verlagen is als de ‘brandweer’ weghalen terwijl de ‘brand’ ofwel de ontsteking blijft zitten. Bovendien kan je lichaam die kleine LDL deeltjes niet uit je lijf verwijderen dus worden vooral de grote LDL deeltjes, die goed zijn, verwijderd.

Het LDL-cholesterol stijgt als je koolhydraatarm eet

Waarom stijgt het LDL-cholesterol bij haast iedereen die koolhydraatarm eet? Dat komt omdat je in vetverbranding bent als je koolhydraatarm eet. Terwijl iemand die veel koolhydraten eet, in suikerverbranding is.

Onze stofwisseling is hybride. Hier houden artsen geen rekening mee. Maar het is een wezenlijk verschil. Want iemand die overwegend in suikerverbranding is, haalt zijn energie of brandstof, de suiker, uit het bloed als glucose (het bloedglucose).

Maar iemand die overwegend in vetverbranding is, haalt zijn energie of brandstof, vet, uit het bloed waar het verpakt zit in grote LDL-cholesterol deeltjes. Een volledig natuurlijk situatie dus!

LDL is alleen slecht als het voornamelijk uit kleine deeltjes bestaat

Maar hoeveel mensen zien artsen die voornamelijk in vetverbranding zijn? Hast niet omdat die geen of veel minder aan doeningen hebben. Ontstekingen en inflammatie verdwijnen ook als je vaak in vetverbranding bent, dus je wordt gezonder.

Maar kwam je bij een arts vanwege hart- en vaatziekte, diabetes, apneu, of welke chronische aandoening ook, dan ben je insulineresistent en ben je al jaren in suiker verbranding. Je cholesterolwaarden zijn dan laag in HDL en hoog in TG wat precies verkeerd is en wat de echte boosdoener is voor verder beschadiging aan hart en bloedvaten. Het LDL is daarbij lang niet altijd zo vreselijk hoog! En dat bevestigt ook de Amerikaanse hartchirurg Ovadia, die in zijn boek “Blijf weg van mijn operatietafel” uitlegt dat de meeste mensen waarbij hij een levensreddende operatie moet doen, helemaal geen hoog LDL hadden!

De echte normaalwaarden van cholesterol als je koolhydraatarm eet

De echte normaalwaarden waar je naar kijkt zijn dus heel anders dan je arts heeft geleerd helaas. Je wil je HDL hoog hebben. Daarmee bedoel ik richting de 2 mmol/l of hoger en je TG lager dan 2. Dan zie je heel vaak dat het LDL ook gaat stijgen MAAR DIT ZIJN DAN GEEN KLEINE ZIEKMAKENDE DEELTJES MEER.

Dus als HDL stijgt en  TG daalt, dan maakt het niet uit wat er met het  LDL gebeurt. De Australische arts Paul Mason zegt zelfs dat hoe hoger je  LDL is, hoe langer je leeft.

En nog één ding: eet zo veel eieren als je kunt! Ooit een kip gezien met hart- en vaatziekte? Zou de natuur een kuiken opzadelen met voeding waar je ziek van wordt? In eieren zit juist gezond cholesterol dat je lijf hard nodig heeft in elke cel van je lijf. Dagelijks maar liefst 3 gram. Eieren hebben meer voedingsstoffen dan fruit.

Laat je dus niet gek maken 😊

Lean mass hyperresponder

Recent deed een student aan Harvard een onderzoek naar verlagen van het LDL-cholesterol. Normaal eet de onderzoeker zeer laag in koolhydraten waardoor hij een hoog LDL-cholesterol heeft. Bij gezonde mensen met een een goed gewicht die regelmatig bewegen wordt dan gesproken van een ‘lean mass hyperresponder’.  Bij deze personen zijn hun LDL-cholesterol en ook  hun HDL-cholesterol zeer hoog. Daarbij zie je altijd dat de TG zeer laag zijn.

Oreo koekjes en verlagen van LDL-cholesterol

In het you tube filmpje helemaal onderaan wordt het uitgelegd, er is op internet veel meer informatie over te vinden over ‘lean mass hyperresponder’. Voor David Feldman kwam als eerste met deze term. Er wordt ook uitgelegd waarom Oreo koekjes het LDL-cholesterol bij een lean mass hyperresponder, meer verlaagde dan cholesterolremmers. De onderzoeker benadrukt dat het om een proef ging. Hij adviseert absoluut NIET om Oreo koekjes te gaan gebruiken want bij een  lean mass hyperresponder hoeft het  LDL helemaal niet omlaag.

In een ander filmpje op you tube legt deze onderzoeker uit dat je LDL-cholesterol  NIET omhoog gaat door verzadigd vet te eten maar omgekeerd evenredig is met je  BMI mits je koolhydraatarm eet.

 

Je cholesterol wijkt vaak af als je insulineresistent bent. Wil jij laten meten of jij insulineresistent bent? Maak dan hier een afspraak voor een insuline respons test bij MeetIns, Centrum voor insulineresistentie.

 

Het verhaal van Mohammed

Graag wil ik het verhaal van Mohammed vertellen. Hij gebruikt sinds 10 jaar een statine wat ook bekend staat als een cholesterolremmer. Hij heeft er al 10 jaar elke dag last van en klaagt over pijn, 10 jaar, elke dag.

Hij kreeg deze cholesterolremmer omdat zijn cholesterol afwijkend was, vond zijn arts. Hij wist zijn waarden nog, zijn LDL-cholesterol was verhoogd. Maar zijn HDL-cholesterol was toen ook hoog in combinatie met lage triglyceriden (TG). Deze combinatie zie je als iemand koolhydraatarm eet. En dat deed Mohammed toen ook.

Ik spreek heel veel mensen die laag in koolhydraten eten en soortgelijke cholesterolwaarden hebben.

Ze vragen me wat ik van hun cholesterolwaarden vind want de arts/praktijkondersteuner wil dan dat ze alsnog een cholesterolremmer gaan gebruiken. Dit terwijl ze, sinds ze koolhydraatarm eten, zich veel beter voelen, afgevallen zijn, lagere bloedsuikers en een lagere bloeddruk hebben.

Ze hebben dan een hoger HDL gekregen en lagere TG. Maar helaas, zo wordt gezegd, het  LDL is veel te hoog geworden en nu moet er toch nog een cholesterolremmer voorgeschreven worden. Is dit terecht?

Nee natuurlijk niet! Het is de normale gezonde ontwikkeling van cholesterol bij iemand doe overwegend in vetverbranding is en dit is onze meest natuurlijke energie modus. Deze persoon is bezig eventuele chronische aandoeningen te voorkomen of om te keren. Beter dan overwegend in suikerverbranding te zijn. Hij is een lean mass hyperresponder, daar is niets mis mee.

Terug naar Mohammed, na 3 dagen geen pijn meer

Hij eet nog steeds koolhydraatarm maar minder dan vroeger omdat het dacht dat dat niet goed was. Nadat hij een insuline respons test bij mij had gedaan, en helaas insulineresistent geworden was, is hij weer strenger koolhydraatarm gaan eten en gestopt met de cholesterolremmer. Hij voelde zich meteen al beter en na drie dagen was de pijn over!

Hier zie je een lijstje van een andere cliënt die me ook de vraag stelde of dit goed was. Ik heb met een volmondig “Ja” geantwoord.

Cholesterol totaal: 6,9

Cholesterol/HDL ratio: 2,6 (dit is super)

HDL-cholesterol: 2,6

LDL-cholesterol: 4 (hoger mag zelfs ook)

Triglyceriden: 0,6

Dit zijn in mijn ogen perfecte cholesterolwaarden van een lean mass hyperresponder.  Je  zou absoluut onnodig een cholesterolremmer slikken bij deze prachtige waarden zoals Mohammed 10 jaar lang deed.