Recept Bieten Carpaccio uit mijn boek ‘Echt afvallen doe je zo’ dat verscheen in Krant van de Aarde

Bieten carpaccio

Tekst: Harriët Verkoelen | Recept: Steven Fontein | Beeld: Mario Moens

Bieten passen natuurlijk goed in het najaar. Er zitten wel koolhydraten in groenten maar die zijn altijd langzaam opneembaar en alle knollen en wortels bevatten ook veel (oplosbare) vezels. Prima!

Minder koolhydraten eten dan de huidige aanbevelingen past beter bij onze oeraanleg omdat we van lang geleden jagers-verzamelaars zijn.

Als we altijd Paleo waren blijven eten dan  hadden we nu veel minder (welvaarst)ziekten. Nu die er wel zijn, en veel ook: in Nederland komen elke week 1200 mensen met diabetes bij) moeten die hersteld worden en dat vraagt om een strengere koolhydraatbeperkte voeding. Het goed nieuws is dat het veel lekkerder is omdat je ‘puur natuur’ eet daarin passen romige vette producten. Ook verzadigd vet zolang alles ongeraffineerd is. Dus échte roomboter (niet smeerbaar gemaakt) en kokosolie die nog naar kokos geurt. Heerlijk om je groente in te wokken. En vlees bak ik zelf in het vet van uitgebakken spekjes. Niet geschikt voor vegetariërs maar voor diegene die zich nog wel willen voeden als de oorspronkelijke ‘jagers’ is dit juist prima. Uiteindelijk eet je in totaliteit minder maar wel meer kwaliteitsvoedsel.

Recept

Voor 2-4 personen

Ingrediënten

• 2 rauwe bieten

• 500 ml groentebouillon

• 1 handje pijnboompitten

• 6 el (olijf)olie

• 4 el balsamico-azijn

• 1 sjalot

• peper en zout

• 1 bosje rucola salade

• 100 gr zachte geitenkaas

Bereiding

Schrob de bietjes schoon en breng ze in de groentebouillon aan de kook, zet het vuur zacht en laat de bietjes langzaam in 30 minuten garen en vervolgens afkoelen. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Verhit de olie en voeg de fijngesneden sjalot toe laat kort bruisen. Schenk voorzichtig de balsamicoazijn bij de olie en haal van het vuur, breng op smaak met peper en zout en roer met een vork tot een egale massa.

Voeg eventueel 2 el koud water toe. Snijd de bietjes in zo dun mogelijke plakjes en verspreid ze over 2 borden, verdeel de rucola over de bietjes en verkruimel de geitenkaas over de salade, besprenkel met de dressing en garneer ten slotte met de geroosterde pijnboompitjes.

Over Harriët Verkoelen  | diëtist en diabetesexpert

Mijn naam is Harriët Verkoelen (Asten, 1963). Al jaren ben ik gepassioneerd over gezonde voeding. Doordat ik de opleidingen Verpleegkunde-A, Voeding & Diëtetiek en de specialisatie tot diabetesverpleegkundige heb afgerond, heb ik van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Door bijna 30 jaar ervaring in de diabeteszorg als diëtist en diabetesverpleegkundige heb ik een revolutionaire visie op voeding gekregen. Deze visie, die ik toepas in mijn begeleiding aan patiënten met overgewicht en/of diabetes bestaat uit een koolhydraatarme leefstijl. Inmiddels is dit inzicht ook wereldwijd ontstaan en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Dit recept komt uit mijn tweede boek ‘Echt afvallen doe je zo’. Het resultaat is prachtig! In dit boek leg ik, nog meer dan in het eerste, uit waarom we een koolhydraatarme voedingsstijl zouden moeten naleven. En hoe koolhydraten de boosdoeners zijn van het vet rond de buikstreek. Heldere uitleg welke stofwisselingsprocessen overgewicht in de hand werken als je er aanleg voor hebt. En dus ook wat je er aan kunt doen. Veel uitleg over de misverstanden van vet in de voeding en vet in je lijf. Natuurlijk vindt je er veel heerlijke recepten en dagmenu’s in!