Extra vitamine D3 heb je nodig zelfs bij een gezonde leefstijl.

Gezond eten en vitamine D3

Hoeveel vitamine D3 heb je nodig en waarom is dit vitamine zo belangrijk?

In Nederland hebben veel mensen een tekort aan Vitamine D3. Zelfs als je gezond eet. Wij zijn in staat om de grootste behoefte aan vitamine D3 zelf aan te maken, in de huid, onder invloed van de zon. Maar zeker in de winter is er te weinig zon om voldoende vitamine D3 aan te maken. Via vet in de voeding kunnen we het ook binnen krijgen want vitamine D3 is een vitamine dat oplosbaar is in vet.  Dit is echter in ons land onvoldoende. Onze behoefte aan vitamine D3 is groter dan door officiële instanties wordt geadviseerd. Zelfs bij een gezonde leefstijl.

Tekorten van vitamine D3

Door allerlei oorzaken hebben veel mensen een tekort aan dit belangrijke vitamine dat eigenlijk geen vitamine is maar een afgeleide van cholesterol. Het lichaam maakt het uit cholesterol. Omdat erg veel mensen cholesterolremmers slikken, heeft deze groep van statine-gebruikers, een groter risico op een tekort aan vitamine D groot. Terwijl ze het juist het hardst nodig hebben.

Belangrijke beschermende functies van vitamine D3

Een tekort aan vitamine D3 ligt voor iedereen op de loer. De Nederlandse zon is een groot deel van het jaar niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D3 in de huid aan te maken.

Vitamine D3 is niet alleen van belang voor gezonde botten zoals we allemaal geleerd hebben. Het is een vitamine dat een belangrijke beschermende functie heeft ten aanzien van bijna  alle chronische aandoeningen waar we tegenwoordig mee te kampen hebben. Denk aan hart- en vaatziekten,  auto-immuunziektes, diabetes, dementie en zelfs kanker.

Dus zelfs als je gezonde leefstijl hebt, kan je toch een tekort aan vitamine D3 hebben. Daarom adviseer ik iedereen om extra vitamine D3 in te nemen, zeker in de maanden met de ‘R’. Je kunt er niet te veel van krijgen dus je hoeft niet bang te zijn voor opstapeling of een overdosering zoals je wel bij het, synthetische, vitamine B6 kunt krijgen.

Ik vertel er meer over in de video.

 

Hier lees je mijn blog over vitamine D3