Harriet over insuline test in Gezondtijd bij RTL4

Harriet over insuline test in Gezondtijd bij RTL4

Harriet vertelt in het programma Gezondtijd van RTL4 over de insuline respons test. Presentatrice Janneke Wittekoek, zelf cardioloog, weet als geen ander dat verhoogde insuline spiegels een grote risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Schadelijker zelfs dan verhoogde bloedsuikers bewees Kraft.

In Gezondtijd, het TV fragment zie je hieronder, vertelt Harriet meer over deze insuline test die ze als eerste in Nederland doet uit 4 vingerprikken. Hoe zit dat ?

Gezondtijd van RTL 4 met presentatrice Janneke Wittekoek

Sinds voorjaar 2023 heeft RTL4 een nieuw TV programma waarin Janneke Wittekoek allerlei interessante onderwerpen met gasten bespreekt.

Het was erg leuk met Janneke samen te werken. Ze pakte het super professioneel aan.

Mijn item, te zien in de 4e aflevering direct na de pauze, ging over de insuline respons test waar ik in 2022 als enige in Nederland mee begonnen ben.

Insuline meten bij diabetes

Ik heb uitleg gegeven dat het zeker voor mensen met diabetes een goede test is. Bij diabetes krijg je vaak medicijnen om bloedsuikers te verlagen met als aanname dat je een tekort aan insuline hebt. Maar als je insuline bij iemand meet, zie je dat er heel vaak TE VEEL insuline in het lichaam geproduceerd wordt. Je bent dan insulineresistent en de medicatie kan wel eens verkeerd uitpakken omdat ze overgewicht in de hand werken.

Diabetes 2 omkeren en insuline test

Diabetes 2 omkeren gaat veel beter als je eerst weet hoeveel insuline iemand echt produceert. Daarom doe ik een insuline respons test. Dan kan vervolgens de behandeling op maat aangepast worden. Zowel voor de medicatie als de voedingsadviezen voor de koolhydraatarme of ketogene leefstijl. Zo kan veel onnodige medicatie voorkomen worden. 

Ook andere chronische aandoeningen door insulineresistentie

Maar niet alleen bij diabetes, ook veel andere chronische aandoeningen die tegenwoordig vaker voorkomen, hebben insulineresistentie, met als hét kenmerk veel insuline, als oorzaak. Denk aan hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, afwijkend cholesterol, apneu, PCOS bij vrouwen, lipoedeem, vormen van kanker. Ook zie ik veel mensen die voortdurend hypo’s hebben terwijl ze geen diabetes hebben. Te veel insuline productie is de oorzaak van veel klachten.

Moeizaam afvallen: krijg inzicht in je stofwisseling 

Veel mensen doen hun stinkende best om af te vallen maar wat ze ook proberen, het lukt haast niet.

Dan geeft een insuline respons test veel inzicht in je metabole situatie. Een stofwisseling die we insulineresistentie noemen waarbij je te veel insuline produceert omdat je lijf ongevoelig voor insuline is geworden, zorgt er voor dat afvallen heel moeizaam verloopt. Insuline is namelijk het vet opslaghormoon en blokkeer vetverbranding.

Insuline schadelijker voor bloedvaten dan bloedsuiker

De Canadese arts Kraft bewees in een groot onderzoek dat een hoge insuline spiegel, hyperinsulinemie, schadelijker is voor hart- en vaatziekten dan te hoge bloedsuiker. Hij durfde zelfs te zeggen dat iedereen met hart- en vaatziekten insulineresistent is. Zelfs als er geen sprake is van overgewicht. En dat heb ik inderdaad al meermalen gemeten: forse insulineresistentie zonder overgewicht en ook met goede bloedsuikers.

Meet je metabole gezondheid

Wil je chronische aandoeningen proberen te voorkomen? Meet je insuline spiegel en zie hoe gezond jouw stofwisseling is. Je metabole gezondheid is vervolgens, in geval van insulineresistentie, heel goed te verbeteren.

Insuline meten is weten.

De insuline respons test duurt een hele ochtend.

Soms gedeeltelijke vergoeding. 

Er zijn nog haast geen artsen die deze test kennen of kunnen beoordelen helaas. Artsen kijken nog steeds voornamelijk naar bloedsuikers. Dat geeft lang niet altijd het juiste inzicht en dus ook  niet altijd de optimale behandeling. Op de factuur voor deze test komt de code voor je verzekeraar van screening en intake diëtist. Dat is omdat ook bij verzekeraars deze test verder niet bekend is. Gelukkig wordt screening en intake vaak wel gedeeltelijk vergoed.

Lees hier meer over de insuline respons test

Ga naar de pagina www.meetins.nl voor informatie over Centrum voor insulineresistentie

Maak direct een afspraak op MeetIns  afspraken pagina