PCOS ook zonder overgewicht

PCOS bij 1:5 vrouwen

Polycysteus Ovarium Syndroom, afgekort als PCOS, komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. En je hoeft niet eens overgewicht te hebben. Dat maakt het lastiger te herkennen. PCOS kan een probleem vormen bij de vruchtbaarheid maar heeft ook invloed op de rest van je gezondheid doordat er ook sprake is van insulineresistentie.

Wat is PCOS

Deze aandoening betekent dat er in de eierstokken, de ovaria, cysten ontstaan. Ze ontstaan doordat de hormoonhuishouding uit balans is. Er is te veel mannelijk hormoon aanwezig. Daardoor rijpen de follikels niet meer volledig elke maand en die follikels worden een soort cyste. Dat is te zien doordat er meer blaasjes op de eierstokken zijn dan gebruikelijk is. Niet moeilijk om voor te stellen dat dit problemen met de vruchtbaarheid kan veroorzaken.

Symptomen die op kunnen treden

Je kunt PCOS in meer of mindere mate hebben. Vaak is er sprake van overgewicht maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Wat je kunt merken is dat je menstruatie niet regelmatig is. Het zet niet elke maand door. Daardoor ben je minder goed vruchtbaarheid.

Andere symptomen zijn dat je overbeharing kunt hebben bv op armen maar ook in je gezicht. En meer vorming van acné.

Voortijdig kaal

Je zou denken wat heeft kaalheid hier mee te maken? Maar het volgende wordt vaak genoemd: mocht je een broer hebben die op jonge leeftijd al kalend is, dan is de kans ook groter dat jij als zus PCOS hebt.

Complicaties

Bij PCOS is zoals gezegd de vruchtbaarheid verminderd. Maar als je toch zwanger geworden bent, loop je helaas meer kans dat er tijdens de zwangerschap complicaties op kunnen treden tot aan miskramen toe helaas.

Hormoonhuishouding en insulineresistentie

Je hormoonhuishouding is uit balans maar niet alleen omdat er meer mannelijk hormoon. Ook andere hormonen kunnen uit balans zijn.  Het meest voorkomende is een te hoge insulinespiegel door insulineresistentie. Dat kan weer gemakkelijk tot andere aandoeningen leiden zoals diabetes type 2 en ook hart- en vaatziekten.

Leefstijltips bij PCOS

De hormonen weer in balans brengen is eigenlijk de beste strategie. Daar kan juiste voeding goed bij helpen. Om hormonen aan te maken heeft het lichaam eiwit en vet nodig. Dat past precies in het straatje van een koolhydraatarme voeding. Minder koolhydraten eten brengt ook je insulinespiegel omlaag waardoor het risico voor zowel diabetes 2 en hart- vaatziekten verminderd wordt.

Bij vrouwen die goed laag in koolhydraten gaan eten, hersteld de vruchtbaarheid soms verrassend snel. Bovendien verlopen de zwangerschappen dan ook beter. Als je koolhydraatarm eet, of keto wat prima kan, dan heb je ook minder last van misselijkheid in de zwangerschap.

Lees hier mijn blog over 6 veel gemaakte koolhydraatarme dieetfouten

In onderstaande video geef ik uitleg over PCOS