De juiste macro’s bij afvallen gelden vooral voor eiwit

De juiste macro’s bij afvallen gelden vooral voor eiwit

Wat zijn de juiste macro’s als je wil afvallen? Die vraag krijg ik heel vaak. Soms is de vraag meer gericht op eiwit alleen, dat men vooral de optimale hoeveelheid van eiwit wil weten. Maar alle macro’s zijn van belang. Over de optimale verhoudingen van de macro’s zijn heel veel meningen en adviezen over maar ook heel veel fouten. De fouten worden vooral gemaakt als het om de hoeveelheid vet gaat. 

Ik zie het om de haverklap, vooral als afvallen stagneert. Veel mensen die zich aanmelden voor mijn online dieetbegeleiding gebruiken een verkeerde verhouding van macro’s. Het eerste wat me opvalt is dat er te weinig eiwit wordt gegeten.

Hieronder zal ik uitleggen wat er wordt bedoeld met macro’s en wat de bijbehorende hoeveelheden zijn.

Wat zijn macro’s?

Met macro’s wordt letterlijk bedoeld de macronutriënten. Dat zijn nutriënten (voedingsstoffen) die groot zijn, Dat zijn in onze voeding de eiwitten, vetten en koolhydraten. Afgekort tot macro’s. Er zijn dan natuurlijk ook micronutriënten. Dat nutriënten in onze voeding die klein zijn. Daarmee worden dan de vitamines en mineralen bedoeld.

De optimale verhouding van macro’s bij afvallen

Het is haast logisch dat er een verband is van hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je zou moeten eten om goed af te kunnen vallen. En dat is ook zo. Alleen kan dat behoorlijk variëren. Niet alleen per persoon maar ook wat betreft doelstellingen en situatie.

En zoals gezegd gaat het niet alleen om de eiwitten daar ook de vetten en koolhydraten. Op alle drie deze fronten worden fouten gemaakt. Er worden in tal van programma’s en door tal van therapeuten adviezen gegeven over de verhouding van macro’s maar het hoort een persoonlijke aanpassing te zijn. Het kan nooit een algemeen advies zijn. De koolhydraten en vetten zijn doorgaans te hoog en de eiwitten te laag.

Macro’s na een maagverkleining

De complicatie na een maagverkleining, zelfs 2 jaar later, is zeer vaak dat er weer gewichtstoename ontstaat. Uit onderzoek blijkt door gebruik van meer eiwit blijkt dat afvallen in dat geval weer beter lukt. Mensen na een maagverkleining kunnen geen grotere maaltijden verdragen. Ze moeten juist vaker op een dag in kleinere porties eten. Eiwitrijke producten zijn vaak erg verzadigend zodat ze vaak weinig eten. Dat is oorspronkelijk ook de bedoeling is om af te kunnen vallen na een maagverkleining. Helaas is het succespercentage na een maagverkleining sowieso erg laag. Mijn idee is om het eerst te proberen met een zeer strenge koolhydraatbeperking. Als dat niet lukt kan een maagoperatie altijd nog. Want daarna moet je ook een zeer streng dieet blijven volgen.

Liever geen wei-eiwit

Het gebruik van eiwitpoeders kan dit in deze groep patiënten een oplossing zijn om toch een hogere eiwit-inname te krijgen. Waarbij ik een  opmerking zou willen plaatsen dat niet alle eiwitpoeders even geschikt zijn. Voor iemand die insulineresistent is, en dat zijn veel mensen met overgewicht die voor een maagverkleining kiezen, is wei-eiwit niet erg geschikt. Wei-eiwit (eiwit uit zuivel) vraagt namelijk in de vertering ook om een beetje insuline afgifte. Dat is precies wat je bij insulineresistentie niet wil!

Juiste eiwit bij overgewicht om afvallen te stimuleren

Op zich ben ik niet zo’n fan van dieetproducten en dus ook niet van eiwitpoeder. Maar als je het toch gebruikt neem dan egg-white powder. Eiwitpoeder van kippenei eiwit.

Maar je kunt ook gewone voedingsmiddelen gebruiken waar eiwit in zitten. Om voldoende eiwit binnen te krijgen adviseer ik dierlijke producten te blijven eten. Dit zijn vlees, vis, kip, kaas en eieren.

Het hoeft niet per se vlees te zijn, kaas en eieren bevatten ook goede kwaliteit eiwitten. Door meer eiwitten te eten zal het afvallen makkelijker gaan en ook de honger veel minder zijn.

Hoge voedingswaarde dichtheid in dierlijke eiwitproducten

Nog een andere reden om dierlijke producten te blijven eten is omdat dierlijke producten de meeste vitamines en mineralen bevatten, die voor ons ook nog eens het best opneembaar zijn.

Plantaardige producten bevatten ook eiwitten, vitamines en mineralen. Maar omdat plantaardige producten ook vezels bevatten worden minder mineralen opgenomen. Ze worden namelijk aan vezels gebonden. De eiwitten uit plantaardige producten worden veel minder goed opgenomen dan dierlijke producten.

Als afvallen stagneert of als diabetes type 2 omkeren stagneert zou ik je willen aanraden om hier in te schrijven voor mijn gratis webinar: 8 tips als diabetes2 omkeren stagneert. 

Als je duurzamer wil eten kan je nog steeds dierlijke producten eten maar wel alles onbewerkt en ook in combinatie met vasten zodat je footprint lager wordt.

Kijk op mijn blog met 6 tips hoe je je kunt voorbereiden als je gaat vasten.

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief waar ik aankondig wanneer ik weer een 40 uur vasten challenge organiseer.