Goed voor cholesterol en darmen Eet veel eieren

In één klap goed voor je cholesterol én darmen Eet veel eieren!

Eet jij nog steeds nog maar 2 eieren per week? Heel jammer! Eieren is superfood! Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!  In dit stuk zal ik je uitleggen waarom het cholesterol uit eieren juist nodig is en waarom eieren ook een gunstige invloed hebben op darmen. Zowel bij een vette lever als je darmbacteriën ofwel darmflora. 

Onderstaande video heb ik opgenomen in Costa Rica waar de kippen rond je huis lopen. En dat hoor je ook!

Cholesterol uit het verdomhoekje

Eet geen producten waar cholesterol in zit. Dat is al jaren het advies. Zo jammer dat hier alle behandelprotocollen op afgestemd zijn. Want het klopt niet. Je lichaam heeft zelfs 3000 mg per dag nodig! Zo belangrijk is cholesterol voor ons. Eet je het niet, geen probleem, dan maakt het lichaam het zelf aan.

Cholesterol is erg belangrijk voor ons

Het cholesterol zelf is een anti-oxidant. Zeer belangrijk in het immuunsysteem om ontstekingsreacties te verlagen. We hebben het nodig om ontstekingsremmende prostaglandines van te maken. We hebben het nodig voor de vorming van galzouten. We hebben het nodig om vitamine D3 van te maken, via de huid en zonlicht. We hebben het nodig om testosteron en oestrogeen van te maken. We hebben het nodig in elke celwand van ons lichaam om goed functionerende/doorlatende celwanden te hebben.

Als je cholesterol niet goed is dat niet de oorzaak van het ontstaan van hart- en vaatziekten. Met medicijnen je cholesterol verbeteren helpt dan ook niet in preventie van hart- en vaatziekten. Wat dan wel?

Je cholesterol wordt niet zomaar ‘slecht’. Daar is een oorzaak voor namelijk inflammatie. Inflammatie zijn ontstekingen van bijvoorbeeld de bloedvaten maar ook andere weefsels kunnen aangedaan zijn door inflammatie. Deze ontstekingsreacties spelen zich af op een niveau dat je het niet voelt. Je hebt er geen koorts van, je merkt het eigenlijk helemaal niet behalve misschien moeheid. Het worden ook wel laaggradige ontstekingsreacties genoemd.

In feite kan inflammatie door je hele lijf zitten. In de lever, in de hersenen, in gewrichten of bindweefsels. En in de bloedvaten kunnen ontstekingsreacties plaatsvinden. Maar denk ook aan een kaakontsteking of slijmbeursontsteking. Buikvet is altijd aangedaan door inflammatie.

Als het niet hersteld ontstaat een beschadiging. Een ontsteking heeft als restverschijnsel kalkafzetting (dat uit je botten wordt gehaald). Dit veroorzaakt oa kalkafzetting in gewrichten (pijntjes), aderverkalking en dementie. In deze video vertel ik ook over het gunstige effect van vitamine K2 dat calcium weer in de botten terug kan brengen. Het helpt zo ook osteoporose tegen te gaan.

Inflammatie is de échte oorzaak van hart- en vaatziekten

Stel dat je cholesterol niet goed is. Doorgaans is dan het HDL-cholesterol (goede cholesterol) te laag, triglyceriden (TG) te hoog en je LDL-cholesterol (slechte cholesterol) te hoog. De aanduiding goed en slecht cholesterol klopt niet omdat het LDL uit 7 verschillende grootte van deeltjes bestaat die onderling kunnen verschuiven. De grote deeltjes gedragen zich als HDL en zijn dus niet schadelijk. De kleinste deeltjes zijn wel schadelijk maar functioneren als een soort pleister over ontstekingen of beschadigingen door ontstekingsreacties.

Als de inflammatie herstelt verschuiven de deeltjes weer naar grotere, onschadelijke deeltjes. Dus de grote vraag is: moeten we het cholesterol verlagen omdat dit hart- en vaatziekte zou veroorzaken of moeten we de inflammatie ‘behandelen’ wat de echte oorzaak is van een verslechterd cholesterol? 10 punten als je op het laatste stemt.

Inflammatie verlagen

Leuk gezegd maar hoe ‘behandel’ je inflammatie dan? Door vooral onbewerkt en biologisch te eten. Géén bewerkte vetten zoals transvetten of geraffineerde olie zoals zonnebloemolie en palmolie. Deze bevorderen inflammatie in hoge mate. Net als granen trouwens. Het is geen oorspronkelijke voeding voor ons, zeker niet als het veredeld of zelfs genetisch gemodificeerd is.

Verzadigde vetten die meestal de ‘schuld’ krijgen van het ontstaan van een slecht cholesterol zijn echter juist onbewerkt. Roomboter, volle kaas, spek en volle zuivel naturel zijn het minste bewerkt. Zie hier een ander video over geraffineerde olie zoals zonnebloemolie.

Eieren uit het verdomhoekje

Al jaren horen we dat je niet te veel eieren mag eten omdat er te veel cholesterol in eieren zit. Gelukkig is dit zeer achterhaald maar mensen luisteren toch nog steeds heel goed naar dit achterhaalde en zelfs foute advies. Eieren, en ook lever, zijn superfood, ze bevatten super veel voedingsstoffen. Eén daarvan is choline. Dit is verkrijgbaar als supplement maar waarom zou je dat doen als je gewoon eieren kunt eten?

Choline in eieren en lever is een belangrijke stof

In lever en eidooier zit veel choline. Dat is een belangrijke stof voor heel veel stofwisselingsprocessen in het lichaam. Het helpt vooral de lever te ontvetten. Veel mensen met overgewicht hebben ook een vette lever ofwel NAFLD. Die is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een verhoogde nuchtere glucose bij type 2 diabetes. Om dit te herstellen is afvallen het beste medicijn. Afvallen door laag koolhydraat te eten en zeker laag in fruitsuiker omdat fruitsuiker in de lever rechtstreeks wordt omgezet in levervet.

Het lichaam kan zelf choline aanmaken maar het is in bepaalde situatie absoluut onvoldoende. Bij een vette lever is er een tekort aan choline. Bij zwangerschap en tijdens borstvoeding is er een verhoogde vraag naar choline. Voor een kind is choline belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen en cognitieve ontwikkeling.

Zoals uit het bovenstaande blijkt is choline belangrijk voor zenuwen en neurologische aandoeningen zoals ook Parkinson. Choline speelt een rol in de vorming van neurotransmitters die weer nodig zijn voor een goede prikkel geleiding bij zenuwen.

En choline kan zelfs hart- en vaatziekten te voorkomen doordat het helpt de homocysteïnespiegel laag te houden. Een hoge homocysteïnespiegel wordt in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker (bij beide speelt ook inflammatie als oorzaak een rol).

Maar er is meer…

Choline en darmflora

Choline helpt bij aan een goede galfunctie. Het beïnvloed de uitstoot van gal in de darmen. Gal is niet alleen belangrijk voor een goede vetvertering maar ook helpt het bij het gezond houden van je darmflora. Slechte darmbacteriën kunnen niet goed tegen gal en goede darmbacteriën wel. Daarmee draagt gal bij aan een goede darmflora. Een goede gezondheid kan alleen als je ook gezonde darmen hebt.

Daarom in één klap goed voor je cholesterol en darmen: Eet veel eieren!

Schrijf je in voor mijn gratis webinar als je 8 tips wil over ontvetten van de lever. Zeker als afvallen stagneert of als diabetes 2 omkeren stagneert. Zie ook mijn boeken in de webshop.

Wil je meedoen met de 40 uur vasten challenge die ik regelmatig organiseer? Lees hier hoe je je kunt voorbereiden. En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief dan weet je wanneer ik je uitdaag om met mij 40 uur te vasten. Geef afvallen en ontvetten van de lever een boost!