Suiker geeft vitamine tekort
Waaruit bestaan onze maaltijden en tussendoortjes doorgaans? Bewust of stiekem bevatten ze veel suiker. De samenstelling, de hoeveelheid suiker/koolhydraten, is minstens net zo belangrijk als het tijdstip waarop we eten. Wist je dat veel suiker een vitamine tekort veroorzaakt?
In dit blog wil ik het hebben op het effect van veel suiker in onze voeding. En dan vooral het effect dat suiker heeft op onze vitamine voorraad of beter gezegd, vitamine tekort.
Hoe geeft suiker een vitamine tekort?
Behalve dat suiker verslavend werkt is er nog een ander nadeel. Het verwerken van suiker kost namelijk vitamines en mineralen en veroorzaakt dus een vitamine tekort. Producten met suiker leveren minder aan vitamines dan je verbruikt. Netto geeft suiker dus een vitamine tekort. In de maand december gaan we met z’n allen nog eens extra aan de zoetigheid. Daar doen volwassenen en zeker kinderen volop aan mee.
We eten en drinken veel suiker in de maaltijden en tussendoor
Niet alleen het ontbijt maar alle maaltijden bevatten in ons huidig eetpatroon veel suiker.
Ons ontbijt bestaat vaak uit brood of zuivel met muesli. We drinken er vaak sap bij. Tussen door een koek en een suikerdrankje. Zeker voor de kinderen.
De lunch bestaat doorgaans ook uit brood met kaas/ vlees en ook zoet. Tussendoor een koek of fruit.
Het avondeten bestaat doorgaans uit aardappelen, rijst of pasta met groente en vlees, vis, kip.
Dan nog een toetje en na het avondeten nog een koekje. Later op de avond nog fruit.
We drinken koffie en thee met suiker en later nog een glaasje frisdrank. Er worden ook veel sapjes gedronken of andere gezoete (zuivel)drankjes.
Volgens het Voedingscentrum is het prima als we 250 gram koolhydraten per dag eten wat overeenkomt met 60 klontjes suiker :-0
De vormen van suiker en koolhydraten
Er zijn verschillende vormen van suiker. Alle suikers en koolhydraten worden uiteindelijk afgebroken tot glucose. Vervolgens komt dit in het bloed terecht maar de hoeveelheid van glucose in het bloed mag niet hoog zijn. Alle vormen van suiker dragen daaraan bij, dus ook fruitsuiker en melksuiker.
Waarom? In het ons vijf liter bloed hoort nooit meer dan 5 gram glucose te zijn. Dat is vergelijkbaar met 1 klontje suiker. 1 snee gewoon brood bevat 3 klontjes suiker, een muesli- of krentenbol bevat 7 klontjes suiker, 1 schep rijst of pasta bevat 3 klontjes suiker.
Wist je dat ons lichaam maar liefst 3 systemen heeft om zelf die 5 gram glucose aan te maken?
Als het totale suikergehalte in het bloed boven de 5 gram stijgt, moet dit worden weggewerkt. Daarover later meer.
De vormen van suiker en koolhydraten
Er bestaan 4 vormen van suiker:
Fruitsuiker (fructose) in groente en fruit, ook in sapjes en vers geperst sap.
Melksuiker (lactose) in zuivel. Zuivel is heel vaak extra gezoet met kristalsuiker.
Kristalsuiker (sacharose) uit de suikerpot (maar ook honing, stroop, rietsuiker, enz). Maar voedingsmiddelen en drankjes kunnen op allerlei manieren door de voedingsmiddelenindustrie gezoet worden. Er zijn tal van namen voor.
Zetmeel (amylose) in (zoete) aardappel, rijst, pasta, brood, bindmiddelen, cereals, muesli en cruesli. Koek en gebak. Ook granen: havermout, boekweit, tarwemeel, bloem, enz.
Hoe wordt te veel suiker uit het bloed weggewerkt?
De alvleesklier produceert het hormoon insuline. Dit zorgt ervoor dat glucose uit het bloed verdwijnt door het in de lichaamscellen naar binnen te laten. Het aanmaken van insuline kost vitamines en mineralen. Vervolgens moet het in de lichaamscellen verwerkt worden via stofwisselingsprocessen die geactiveerd worden. Glucose wordt of verbrand (suikerverbranding) of opgeslagen als lichaamsvet. Het fruitsuiker gaat rechtstreeks naar de lever en wordt daar omgezet in levervet. Een vette lever is erg schadelijk en helpt mee bij het ontstaan van diabetes doordat de nuchtere glucose langzaam steeds hoger wordt.
De stofwisselingsprocessen die glucose ‘ontmantelen’ vragen ook weer veel vitamines en mineralen. Deze worden uit de voorraad onttrokken. Zo blijven er minder vitamines en mineralen over voor de weerstand. En dat in deze tijd met een pandemie. December, snoepmaand, valt sowieso al in de ‘virussenmaand’.
Vitamine en mineralen tekort door suiker en koolhydraten
Mineralen zijn naast de vitamines een erg belangrijk onderdeel voor een goede weerstand. Ook zijn mineralen erg belangrijk in het ontzuren van je lichaam. Dit zijn er enkele. Ik heb het hier nog niet eens over de B-vitamines. Dit worden ook in een verhoogde mate verbruikt door suiker en koolhydraten.
Magnesium: er zijn 28 moleculen magnesium nodig om 1 molecuul glucose te verwerken.
Een tekort aan magnesium veroorzaakt krampen en spierpijn, slapeloosheid en moeheid. Magnesium helpt erg bij een goede spier- en zenuwfunctie, de hartslag, helpt het immuunsysteem en houdt botten sterk.
Kalium: een tekort aan dit mineraal komt zeer veel voor. Dan heb ik het over een tekort aan kalium in de cellen, niet per se in het bloed. De symptomen lijken om magnesium tekort maar verstoorde bloedsuikers is ook een teken van een tekort aan kalium. Dit is het geval bij IEDEREEN met insulineresistentie. Ook hoge bloeddruk is altijd een teken van een tekort aan kalium. Granenvezels binden mineralen waardoor je veel mineralen niet meer kunt opnemen. In dit blog leg ik alles uit over kalium.
Chroom: is belangrijk voor regulatie van de bloedsuiker en insulinegevoeligheid. Een lage chroomspiegel in het lichaam verhoogt de insulineongevoeligheid. Dus insulineresistentie neemt toe. Dit draagt bij aan het ontstaan van diabetes 2.
Een hoge koolhydraat- en suikerinname verhoogt de uitscheiding van chroom. En voeding die voor 35% uit suiker/koolhydraten bestaat verhoogt de chroomuitscheiding met maar liefst 300% .
Vitamine C: Is nodig in de witte bloedcellen om ze in staat te stellen bacteriën, virussen en tumorcellen aan te vallen en weg te werken. Dat proces heet fagocytose. Er is in de witte bloedcel 50 keer meer vitamine C nodig dan buiten de cel op het proces van fagocytose goed te laten verlopen.
Er is een competitie tussen vitamine C en glucose. Bij hoge bloedsuiker kan geen vitamine C worden opgenomen
Vitamine C en glucose hebben een zeer vergelijkbare molecuulstructuur. Dit zorgt ervoor dat er competitie ontstaat tussen deze twee stoffen om de cel in te gaan. Glucose wint altijd de strijd omdat het lichaam eerst het te veel aan glucose wil wegwerken. Dat betekent dat in de aanwezigheid van glucose er altijd te weinig vitamine C wordt opgenomen! Dit zorgt voor een slechte weerstand omdat het proces van fagocytose met een tekort aan vitamine C verloopt.
Vitamine D: het verwerken van fruitsuiker verhoogt de productie van een enzym dat de voorraad van vitamine D aantast en tevens verzwakt het een enzym dat weer nodig is voor de opbouw van vitamine D. Het lichaam kan immers vitamine D3 zelf maken in de huid uit cholesterol onder invloed van zonlicht.
Een te laag vitamine D is schadelijk omdat dit ook weer de weerstand aantast, het bevordert depressies, het bevordert osteoporose doordat de botmassa afneemt. Er zijn ontzettend veel processen waar vitamine D3 belangrijk bij is. Onder andere ook in het voorkomen van een aantal vormen van kanker.
In mijn webshop (verkoop via Bol) vind je supplementen om een tekort aan vitaminen en mineralen aan te vullen. Bij twijfel even met mij overleggen.
Conclusie: Pas op met suiker en koolhydraten met wat je eet en drinkt. Suiker doet meer kwaad dan goed. Denk hier aan als je anderen trakteert op zoetigheid of als je iemand (of jezelf) wil troosten met zoetigheid. Dit geldt voor volwassenen en kinderen. Daarin zit geen onderscheid.
Wil je gaan oefenen om minder suiker en koolhydraten te gaan eten, kijk eens in mijn webshop naar mijn boeken die je erbij kunnen helpen met achtergrondinfo, tips en recepten.
In mijn gratis webinar geef leg ik meer uit over insulineresistentie en geef ik 8 tips wat je daar aan kunt doen. Schrijf je er hier voor in.
Wil je meteen serieus aan de slag met koolhydraatarme voeding en minder suiker, ga dan voor mijn online dieetbegeleiding. Maak een account aan of lees meer over mijn online dieetbegeleiding.
Blijf op de hoogte van alles wat ik organiseer, zoals de 40-uur vasten challenge via mijn nieuwsbrief.
Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis een E-boekje.