oepsies met een bite

Harriets oepsies met een bite

Harriets oepsies met een bite

Van veel mensen die keto eten hoor ik dat ze iets missen met een bite. Vandaar dat deze variatie van de gewone oepsie of oopsie eigenlijk bij iedereen in de smaak valt. Ik maak ze altijd om uit te delen na afloop van een insuline repons test omdat je voor het meten van je insuline productie ofwel insuline respons, nuchter moet blijven tot het einde van de ochtend. Dan smaakt een hartig hapje dat koolhydraatvrij en glutenvrij is wel lekker. Deze variatie van Harriets oepsies met een bite is dus voor veel mensen een uitkomst. Hieronder vind je het recept.

Oepsie is een soort eierkoek, koolhydraatvrij en glutenvrij

Een oepsie is een soort keto eierkoek die normaal wat fluffy is. Maar het grote voordeel is dat het koolhydraatvrij is en glutenvrij. Als je de roomkaas vervangt door kokos crème dan is het ook nog lactose vrij. Ze zijn handig om in plaats van brood mee te nemen. Doe ze wel in een trommeltje in plaats van zakje om pletten te voorkomen. Ze kunnen als tussendoortje gebruikt worden, als ‘brood’ bij de maaltijd of als ’toastje’ om te smeren. Best veelzijdig dus en er zijn ook nog enkele variaties mogelijk en ze zijn ook nog in te vriezen.

Recept Harriets oepsies met een bite

De belangrijkste variatie is dat ik ze maak met een bite wat lekkerder is, vind ik persoonlijk, dan de fluffy ‘eierkoek’. Ik maak deze minimaal 2 keer per week.

Voor 8 oepsies heb je nodig:

  • 8 plakken kaas
  • zonnebloempitten
  • 3 eieren
  • 100 gr roomkaas (Ik neem altijd rechte bakjes zuivelspread van 200 gr. Ik sla het folie tot de helft terug zodat ik precies de helft heb dan hoef ik niet af te wegen.)
  • zout
  • wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder vind je in mijn webshop

Leg 8 plakken kaas op de bakplaat en bestrooi met zonnebloempitten.

Splits 3 eieren.

Verwarm de oven voor op 165 – 170 graden (elke oven is anders).

Doe de eiwitten in een schone, droge en vetvrije kom.

Voeg mespuntje zout en  halve theelepel wijnsteenbakpoeder toe. Het wijnsteenbakpoeder stabiliseert de eiwitten. Sla het geheel zeer stijf.

Meng daarna de eidooiers met 100 gr roomkaas.

Spatel de eidooiers door het stijf geslagen eiwit. Goed erdoor mengen zodat er geen vloeistof meer te zien is on in de kom.

Schep het deeg op de kaas plakken.

Bak tussen 25-30 minuten.

Variatie op oepsie met een bite

Als variatie kan je ook kleine siliconen taartvormpjes gebruiken en daar een kaasplak met zonnebloempitten in leggen en daar het deegje op scheppen. Je krijgt dan een soort taartje.

Smakelijk !!

Hier vind je een instructievideo hoe ik een keto knoflookbrood maak

Lees hier meer uitleg over de insuline meten via de insuline respons test

Meet insuline bij MeetIns, Centrum voor insulineresistentie  Meer informatie over de insuline responstest en afspraak maken lees je hier.

Wil je elke maand een recept ontvangen schrijf je dan onderaan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis een E-boekje over koolhydraatarme voeding en uitleg over bewerkte voeding.