Past Griekseyoghurt wel in de koolhydraatarme leefstijl?

Griekse yoghurt versus gewone volle yoghurt als je koolhydraatarm eet

Het is erg in: Griekse- en Turkse-yoghurt is in de winkel niet aan te slepen sinds de koolhydraatarme of ketogene leefstijl steeds meer toegepast wordt. Maar is dat wel een slimme keuze?

Koolhydraatarm en chronische aandoeningen

Dat de koolhydraatarme of ketogene leefstijl echt voor iedereen beter is, dat wordt steeds meer bekend. Sowieso voor mensen die al chronische aandoeningen hebben die we nu steeds vaker voorbij zien komen. Tegenwoordig krijgt 1 op de 3 volwassen diabetes type 2. Maar zelfs ook sommige vormen van kanker komen bij volwassenen 1 op de 3 voor. Leefstijl kan zowel een positief als negatief effect op deze aandoeningen hebben.

Griekseyoghurt versus gewone volle yoghurt

De Griekse of Turkse yoghurt 10% is lekker romig. Dat vindt bijna iedereen veel lekkerder dan de waterige mager yoghurt. Daar moet voor veel mensen vaak een (vruchten)smaakje bij om het lekkerder te maken.

Magere melk en magere yoghurt hebben meer koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose), dan de volle variant. Het wordt in de industrie mager gemaakt, want de koe geeft geen magere melk. Het is niet natuurlijk.

Griekse yoghurt en volle yoghurt hebben wel allebei evenveel koolhydraten. Dat is het verschil niet. Het verschil zit in het vet en dus de calorieën. Griekse of Turkse yoghurt is extra vet gemaakt.

Meer of minder calorieën

Er zijn meerdere redenen om koolhydraatarm te eten. Mijn persoonlijke motivatie is dat het gezonder is. De koolhydraatarme leefstijl stimuleert om meer in vetverbranding te zijn. Vaker in vetverbranding zijn is beter dan veel in suikerverbranding te zijn.  In vetverbranding kunnen chronische aandoeningen omgekeerd of voorkomen worden. Je voelt je fitter.

Griekse yoghurt is als babyvoeding

Er wordt wel eens gezegd dat het gevaarlijk is om in ketose te zijn. Dat is echt onzin. Het bewijs hiervoor is dat als baby’s geboren worden, ze in ketose ofwel vetverbranding zijn. En de hele periode dat baby’s alleen borstvoeding krijgen, blijven ze in ketose. Dat is raar zou je kunnen denken want baby’s moeten juist groeien. Dat klopt. En dat lukt omdat borstvoeding zo veel vet heeft en dus veel calorieën. Daardoor groeien baby’s als kool.

Maar wil je afvallen dan zijn 2 zaken van belang;e

  1. de koolhydraten zo veel moeten verlagen
  2. de calorieën verlagen.

Griekseyoghurt is ‘babyvoeding’, je valt minder goed af omdat het extra vet is gemaakt en dus veel calorieën heeft.

Wil je koolhydraatarm eten om vaker in vetverbranding te zijn en meer energie te hebben maar is je gewicht goed, dan kan Griekse yoghurt wel een optie zijn.

Videolink

klink op onderstaande kink om naar mijn video met uitleg te gaan.