Podcast Harriet over insuline meten met Amerikaanse arts ovadia

Podcast met Harriet over insuline meten

Het was super leuk om geïntervieuwd te worden in de ‘Stay off my operating table’ Podcast van de Amerikaanse hartchirurg Philip Ovadia. 

Het is inmiddels doorgedrongen in Amerika dat ik volop bezig ben met insuline meten. Vandaar dat ik donderdag 14 september 2023 gast was in een Amerikaanse podcast. De ‘Stay off my operating table’ podcast van de Amerikaanse hartchirurg Philip Ovadia. Over zijn boek en Ovadia zelf zal ik hieronder meer vertellen.
Het gesprek ging vooral insuline meten (via vingerprikken), wat ik vanaf 2022 doe. Je kunt daarmee vast stellen of iemand insulineresistent is en ook in welke mate iemand insulineresistent is. Echt iedereen met hart- en vaatziekten is namelijk insulineresistent. Dit is natuurlijk erg interessant voor iemand die hartchirurg is. Want als je op tijd ingrijpt en je leefstijl aanpast, dan is schade aan hart- en bloedvaten te voorkomen.

Link naar de ‘Stay off my operating table-podcast’

In de podcast bespreken we het onderwerp insuline meten. Maar ook over de rol van insuline, overgewicht/obesitas en diabetes 2 omkeren.

In het Engels heet de podcast: Harriet Verkoelen Unravels the Insulin-Obesity-Diabetes Complex

(Harriet Verkoelen ontrafelt het Insuline-Obesitas-Diabetes Complex).

Bekijk hier de podcast met het interview op you tube.

Zet eventueel de ondertiteling aan en kies bij instellingen voor  Nederlands.

 

Insulineresistentie meten bij MeetIns.nl via de insuline respons test

Over insulineresistentie wordt veel over gesproken maar in de praktijk weinig mee gedaan. Het insuline meten wordt nog maar mondjesmaat gedaan en al helemaal niet dat er vier keer de insuline spiegel in je bloed wordt gemeten en er een insuline curve van maakt. Ovadia wil niets liever dan dat mensen weg blijven van zijn operatietafel voor levensreddende spoedoperaties. De insuline respons test geeft inzicht in het risico dat je loopt om hart- en vaatziekten te krijgen als je meet dat je insulineresistent bent.

Meet insuline bij MeetIns, centrum voor insulineresistentie

Er is een andere test die veel wordt toegepast om insulineresistentie aan te tonen, dat is de HOMA-IR. Maar die heeft bij mij, door mijn insuline metingen helemaal af gedaan. Er wordt bij de HOMA-IR namelijk alleen gewerkt met de nuchtere bloedsuiker en nuchtere insuline. Maar inmiddels ben ik al heel vaak tegen gekomen dat de nuchtere metingen van zowel bloedsuiker als insuline prima waren maar dat de insuline metingen nadat 75 gram glucose wordt gedronken, flink afwijkend kunnen zijn en je dus alsnog flink insulineresistent kunt zien. Dat mis je volledig als je alleen nuchter meet.

Kraft test: Dr. Kraft bewees dat te veel insuline schadelijk is voor bloedvaten; schadelijker dan verhoogde bloedsuikers

Bij insulineresistentie meet je te veel insuline in het bloed en dat is beschadigend voor bloedvaten.  Zelfs nog schadelijker dan hoge bloedsuikers zo bewees dr. Kraft al in 2011. Ik vind dat de mate van insulineresistentie bij iedereen gemeten zou moeten worden om in een vroeg stadium afwijkingen in je stofwisseling, die tot chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten kunnen leiden, op te sporen. Want door aanpassingen in je voeding naar minder koolhydraten is insulineresistentie om te keren en je stofwisseling weer gezonder te maken.

Maar ook is te veel insuline in je bloed nadat je koolhydraten eet, er de oorzaak van dat afvallen moeilijk gaat.
En zelfs het feit dat je bij diabetes 2 meestal géén tekort aan insuline gemeten wordt maar eerder een te hoge insuline productie, dat blijft voor veel een eyeopener.

Boek: Blijf weg van mijn operatietafel

De Amerikaanse hartchirurg Philip Ovadia schreef een boek dat inmiddels vertaald is in het Nederlands: ‘Blijf weg van mijn operatietafel’. Dit boek is ook te koop via mijn webshop.

Hij beschrijft hierin zijn eigen verhaal van altijd overgewicht te hebben gehad, als kind al. Dit terwijl hij en zijn ouders altijd ‘gezond’ aten volgens de geldende standaard regels. Later als  hartchirurg zag hij steeds vaker jonge mensen bij wie hij een levensreddende hartoperatie moest doen. Tot bij hem het besef kwam, dat als hij zo doorging, hij vroegtijdig op zijn eigen operatietafel zou belanden. Dat was zijn ommekeer naar een zoektocht en verdieping in voeding.
En geloof me: als een arts zich gaat verdiepen in voeding dan gaat hij zelf koolhydraatarm eten!
Deze hartchirurg heeft zijn overgewicht overwonnen door veel te vasten in combinatie met carnivore voeding waarbij je hoogstens 1 of 2 keer per dag eet omdat echte voeding in een klein volume alle voedingsstoffen geeft. Naast een stukje vlees, vis of kip ook kaas en veel eieren. En verder hoogstens wat bladgroenten of gefermenteerde producten zoals ook zuurkool. Ik merk ook dat veel mensen helemaal niet goed tegen veel groenten kunnen. Daar zijn meerdere oorzaken voor.

Maar het opvallende is dat als je meer natuurlijke voeding eet, liefst van dierlijke oorsprong omdat het nou eenmaal beter past bij onze eigen samenstelling, in ieder geval de eiwitten, je niets te kort komt.

Koolhydraatarm en echte, natuurlijke voeding voor een gezonde stofwisseling en een gezond cholesterol

Hij legt in zijn boek uit dat voor een gezonde stofwisseling zonder insulineresistentie vooral echt eten nodig is.
Echt eten is natuurlijk eten zonder chemische toevoegingen en zonder chemische plantaardige oliën waar op dit moment ons eten helaas juist vol van is.
Chemisch plantaardige oliën verstoren de goede functie van onze celwanden. De celwand wordt harder en moeilijk doorlaatbaar waardoor voedingsstoffen en zuurstof niet goed in de cel kunnen komen en afvalstoffen er niet goed uit kunnen gaan. Dat geeft irritatie in de cel ofwel inflammatie en dat beschadigd weefsels zoals de bloedvaten. Daarnaast bevatten chemische oliën geen antioxidanten en andere gunstige stoffen meer.

LDL-cholesterol is NIET de boosdoener

Ovadia legt in zijn boek uit dat inflammatie de oorzaak is van hart- en vaatziekten en NIET je cholesterol. Zeker niet je  LDL cholesterol! Hij ziet veel mensen op zijn operatietafel die een prima LDL cholesterol hadden.
De normaalwaarden die artsen nu hanteren gelden niet voor mensen die in vetverbranding zijn.
Let vooral op het HDL (dat moet hoog zijn) en je triglyceriden (TG, deze moeten laag zijn). Wat betekent dat als je HDL-cholesterol en je triglyceriden goed zijn, het niet uitmaakt hoe hoog je LDL-cholesterol is. Dat vervoert alleen maar je brandstof (vet) als je vetverbranding bent. Dat is dan geen slecht cholesterol meer.
Dan heb je een gezonde stofwisseling.

Wil jij weten of je een gezonde stofwisseling hebt? Maak hier een afspraak voor een insuline respons test.