Voorkom beroerte eet ketogeen

Voorkom beroerte eet ketogeen

Beroerte, onderdeel van hart- en vaatziekten, en kanker zijn al lang de twee aanvoerders van de lijst van doodsoorzaken. Beide zijn voor een heel groot deel leefstijl afhankelijk. Daarom zeg ik op 9 mei, dag van de beroerte: “Voorkom beroerte eet ketogeen”. Bij een ketogene voeding is de koolhydraat-inname dusdanig beperkt dat je nog maar 20 gram koolhydraten per dag eet.

Wat wil het zeggen dat een aandoening leefstijl afhankelijk is en waarom kan een ketogene leefstijl een beroerte en andere hart- en vaatziekten voorkomen?

Beroerte valt onder hart- en vaatziekten

Beroerte wordt veroorzaakt door een beschadiging aan de bloedvaten in de hersenen waardoor op zijn beurt in de hersenen een beschadiging kan ontstaan. De beschadigingen aan de bloedvaten worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk, inflammatie in de bloedvaten  en afwijkend cholesterol. Over al deze onderdelen is wel iets controversieels te zeggen. Maar voor al deze onderdelen geldt weer hetzelfde: “Voorkom beroerte eet ketogeen”.

Een hoge bloeddruk  door te veel suiker niet door te veel zout

Al is veel zout via kant&klaar voeding natuurlijk niet aan te bevelen toch is suiker de grootste boosdoener als het om vocht vast houden gaat. Suiker houdt namelijk meer zout vast dan  zout! Eén molecuul glucose houdt 2-3 moleculen water vast! We kennen allemaal de wijsheid om rijst in een zoutvaatje te doen om zo te voorkomen dat het zout klontert. Vocht trekt dus sneller naar het zetmeel (koolhydraten) dan naar het zout. Eet je ketogeen dan verlies je heel snel die 2-3 liter vocht waardoor je bloeddruk beter daalt door de koolhydraatbeperking dan door een zoutbeperking.

Inflammatie is de échte oorzaak van hart- en vaatziekte

Inflammatie wordt veroorzaakt door chemisch bewerkt eten van vooral de plantaardige onverzadigde industrie oliën. Ook al zijn die meervoudig onverzadigd, het zijn overwegend industrie oliën die door ingrijpen van de mens een dusdanige samenstelling hebben gekregen dat de celwanden in ons lijf niet meer goed functioneren. Deze oliën worden ingebouwd in celwanden en laten  voedingsstoffen en zuurstof vervolgens slecht in, en afvalstoffen slecht uit en de cel. De cel raakt hierdoor ‘geïrriteerd’. Dit gaat gepaard met lichte ontstekingsreacties die we inflammatie noemen. Als reactie van het lijf hierop wordt er calcium uit de botten gehaald en in de bloedvaten afgezet. Voilà, zo ontstaat aderverkalking. Het vitamine K2 kan dit calcium weer weghalen en terug naar de botten brengen. Eet je ketogeen dan eet je een meer natuurlijke voeding en verminderen de beschadigingen in de bloedvaten door inflammatie.

Inflammatie in de mitochondriën, ofwel de energiefabriekjes van onze cellen, kunnen na jaren zelfs kanker veroorzaken. Dit beschrijft de arts William Cortvriendt in zijn boek Kankervrij. Tumorcellen kunnen alleen energie halen uit suikerverbranding maar groeien niet in vetverbranding. Eet ketogeen om in vetverbranding te zijn.

Natuurlijke vetten zijn heel vaak verzadigde vetten maar komen ook in hoge mate in moedermelk voor. Daarom is chemische onbewerkt verzadigd helemaal niet slecht. Alle zoogdieren worden met verzadigd vet in moedermelk groot gebracht. Er zijn echter ook chemisch bewerkte verzadigde vetten: transvetten. Die komen weer voornamelijk voor in chemisch bewerkt eten, kant&klaar eten, lang houdbaar gemaakt eten en frituur producten. Als je ketogeen eet, eet je zo goed als geen chemisch bewerkt eten meer.

Afwijkend cholesterol is gevolg, niet de oorzaak van hart- en vaatziekte

Afwijkend cholesterol wordt niet veroorzaakt door verzadigd vet. Zoals ik in het vorige stukje al schreef bevat alle moedermelk in hoge mate chemisch onbewerkt verzadigd vet. Het kan toch niet zo zijn dat de natuur bedoeld heeft dat wel baby’s al hart- en vaatziekten bezorgen met verzadigd vet uit moedermelk. Wat wel je cholesterol laat afwijken zijn ontstekingen en inflammatie waarvan ik al schreef dat het wordt veroorzaakt door chemische bewerkt eten.

Om te beoordelen of je cholesterol afwijkt is het goed om vooral op het  HDL-cholesterol en de TG (triglyceriden) te letten. Die wijken namelijk af bij ontstekingen en inflammatie omdat cholesterol een antioxidant is dat ontstekingen wil neutraliseren. Buikvet is altijd aangedaan door inflammatie dus iemand met een ‘buikje’ zal al heel snel een afwijkend cholesterol hebben.

Het LDL-cholesterol is veel minder een risicofactor voor hart- en vaatziekten omdat er ook LDL deeltjes zijn die helemaal niet ‘ziek’ zijn. Daar wordt nooit rekening mee gehouden. Vooral bij een ketogene voeding zal het HDL hoger worden en de TG lager. Dat is precies goed ! Maar soms kan het LDL stijgen wat dus in dit geval geen aanduiding is voor een groter risico op hart- en vaatziekten. Bij een ketogene voeding wordt het ‘buikje’ doorgaans minder en je eet een veel meer natuurlijke voeding die zorgt voor minder ontstekingen en inflammatie in je lijf.

Eet je ketogeen dan kan je  LDL-cholesterol soms zelfs stijgen omdat je in vetverbranding bent en je lijf je energie, het vet, via LDL in je bloed vervoert. Dit is geen ziekteproces maar een natuurlijk proces en dus niet schadelijk. Mits je HDL en TG goed zijn.

Eieren bevatten alleen gezond cholesterol

Even nog voor alle duidelijkheid. Je lijf heeft dagelijks cholesterol nodig. En wel 3 gram. Dit is nodig in elke gezonde en goed functionerende lichaamscel. Zonder cholesterol functioneert een celwand niet goed. In eieren zit gezond cholesterol dat je lijf dus hard nodig heeft. Als er ‘ziek’ cholesterol in eieren zou zitten, zouden alle kippen hart- en vaatziekten hebben tenslotte! Zo zit de natuurlijk niet elkaar. Integendeel. Eieren zijn superfood, eet ze dagelijks en ze passen perfect in een ketogene voeding.

Beschadiging aan bloedvaten  NIET door hoge bloedsuiker maar door hoge insuline spiegel

Iemand die diabetes heeft krijgt altijd de waarschuwing dat de bloedsuikers zo laag mogelijk moeten zijn omdat hoge bloedsuikers hart- en vaatziekten veroorzaken. Wat een vergissing !! De Canadese arts Kraft bewees overduidelijk dat hoge insuline spiegels schadelijker zijn voor hart- vaatziekten dan hoge bloedsuikers.

Er zijn enorm veel mensen die al hart- en vaatziekten hebben maar (nog) geen diabetes. Maar wat mensen met diabetes 2 en hart- en vaatziekten wel gezamenlijk hebben is verhoogde insuline spiegels. Ze zijn allemaal insulineresistent!!

Insulineresistentie is de grote boosdoener van beroerte en hart- en vaatziekten

Insulineresistentie is te meten. Als enige in Nederland ben ik in 2022 begonnen om insuline metingen te doen uit een vingerprik volgens een vast protocol. Daarmee is je risico van insulineresistentie vast te stellen en de mate waarin je insulineresistent bent. dat kan zelfs als je geen overgewicht hebt. Er zijn zeker mensen die hart- en vaatziekten hebben zonder dat ze overgewicht hebben. Zo zijn er ook  mensen die apneu gekregen hebben terwijl ze (nog) geen overgewicht hadden. Net als dat er vrouwen zijn die PCOS gekregen hebben terwijl ze (nog) geen overgewicht hadden. Maar al deze chronische aandoeningen worden veroorzaakt door insulineresistentie wat een teken is dat je stofwisseling al jaren op de verkeerde brandstof draait. Namelijk suiker in plaats van vet.

Wat kan je het beste doen als je insulineresistent bent : eet ketogeen.

Lees op deze pagina meer over insuline meten.

Ga hier naar MeetIns.nl  Centrum voor insulineresistentie. Hier kan je ook een afspraak maken voor een insuline meting.