Is brood gezond bij afvallen, zijn er alternatieven?

Hoe gezond is brood bij afvallen?

Dit blog over hoe gezond is brood bij afvallen schreef ik naar aanleiding van een interview met een redacteur van GezondNu waarbij mij de vraag werd gesteld: “Hoe koolhydraatarm is koolhydraatarm brood?” Reden voor mij om meer uit te leggen over brood, hoe gezond is het, kan je met brood gezond afvallen?  Hoe zit het met de vezels in brood, zijn ze noodzakelijk? En welke variaties zijn voor brood, neem je dan speltbrood, zuurdesembrood als je wil afvallen of toch koolhydraatarm brood? De standaardinstanties vertellen je het standaard verhaal. Daar heb ik iets anders over te zeggen. 

Wil je afvallen? Verlaag altijd eerst je hormoon insuline

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: als je wil afvallen verlaag dan altijd eerst je hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat bepaalt in welke energiemodus we zitten. Ja inderdaad, wij mensen hebben een hybride stofwisseling. We kunnen energie halen uit suikerverbranding en uit vetverbranding.

Stimuleer je insuline door suiker en koolhydraten te eten dan ben ej suikerverbranding. Je lichaamsvet blijft onaangetast. Insuline is namelijk een opslaghormoon en zet glucose om in lichaamsvet. Afvallen is niet moeglijk. Het lichaamsvet bouwt zelfs op, ook al eet je maar weinig calorieën.

Kan je dan met brood gezond afvallen?

Eet je gewoon brood, dat heeft per snee 15 gram koolhydraten, ofwel 3 klontjes ! suiker, dan stimuleer je het insuline en ben je in suikerverbranding. Daar val je niet van af. Ook Fries roggebrood, speltbrood en zuurdesembrood bevatten evenveel koolhydraten. Het feit dat koolhydraten soms langzaam worden opgenomen vermindert het aantal koolhydraten niet.

Brabants roggebrood is per snee 10  gram koolhydraten, dat ligt wel iets lager dus.

De koolhydraten in koolhydraatarm brood

In koolhydraatarm brood wordt een ander meelmengsel gebruikt en er wordt vaak iets olie aan toegevoegd. Daarom heeft het minder koolhydraten. Per snee is het gemiddeld 5 gram, ofwel 1 klontje suiker. Dat is een groot verschil met gewoon brood. Het hormoon insuline wordt niet of veel minder gestimuleerd en je stofwisseling kan gemakkelijker naar de vetverbrandingsmodus.

In haast elke supermarkt is tegenwoordig wel koolhydraatarm brood te kopen, soms meerdere varianten. Dus als je brood wil eten, probeer er dan een paar om te kijken welke je het lekkerst vindt. Bewaar het zo veel mogelijk in de diepvries omdat het brood sneller schimmelt.

Andere voordelen van brood om gezond af te vallen

Hoe zit het dan met de andere stoffen in brood zoals de vezels, vitaminen en mineralen? Heb je ‘gevoelige’ darmen of zelfs leaky gut (‘lekkende’darm) of last van obstipatie? Eet dan géén brood en géén granen! De vezels in brood zijn onoplosbaar en zorgen alleen voor meer bulk terwijl en al een ‘file’ is. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat ze mineralen aan zich binden waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor ons om opgenomen te worden. Het verwerken van de glucose dat uit de koolhydraten komt, verbruikt vitaminen en mineralen in het verteringsproces dus het vult niets aan. Met een beetje pech kost het je dus vitaminen en mineralen uit je voorraad wat nadelig is voor je immuunsysteem.

Mocht afvallen toch stagneren schrijf je dan in voor mijn gratis webinar waarin ik je 8 tips geef als avallen of diabetes 2 omkeren stagneert. Wat is de spaarstand, hoe ontstaat/voorkom je die en hoe los je het op?

Vezels om gezond af te vallen: collageen

Geen plantaardige vezels maar dierlijke vezels: collageen. Zeker als je herstellende bent, of moet herstellen van leaky gut of een andere darmaandoening waarbij het belangrijk is om goede darmbacteriën te hebben. Leaky gut of wel ‘lekkende’ darm betekent dat je darmslijmvlies beschadigd is en ook dat de darmbacteriën of je microbioom niet gezond is. Granen zullen dit versterken omdat granen inflammatie in de darmen bevorderen en ook omdat veel plantaardige producten anti-nutriënten bevatten die mineralen ook weer kunnen binden en de darmen kunnen irriteren. Daardoor valt ook voor een groot deel fruit (te veel fruitsuiker) en groenten (anti-nutriënten) af.

Overigens zorgt intermittent fasting ook voor dikker darmslijmvlies waardoor het kan herstellen. Schrijf je onderaan de pagina in voor mijn nieuwsbrief om te weten wanneer ik weer een 40-uur vasten challenge organiseer. Wees erbij!

Dus tenzij je heel gezonde darmen en een gezonde darmflora hebt, dan kan je granen en brood eten. Zo niet dan geen alternatieven met granen, helemaal niet. Maar wat dan wel?

Collageen is superfood voor darmbacteriën. Een pre-bioticum. Het zit in dierlijke producten zoals  het velletje van kip, vis en de graatjes van vis. Het bindweefsel dat in vlees te vinden is. Het voordeel van dierlijke producten is dat het de hoogste voedingwaardedichtheid heeft. Dat betekent dat dierlijke produten meer vitamines en mineralen bevatten dan plantaardige producten en ook nog eens in een vorm die voor ons het best opneembaar is!

Dit is dus geen vegan verhaal. Maar niet raar dat er behoorlijk wat ex-vegans nu super keto of  grotendeels carnivoor eten. Net als onze oerouders deden. Een betere gezondheid is altijd duurzamer dan een leefstijl waarbij supplementen per se nodig zijn (die vaak synthetisch zijn).

Alternatieven voor brood om gezond af te vallen

Wat eten we dan als ontbijt of lunch? Er zijn alternatieven voor brood om toch aan je vitaminen en mineralen te voldoen. Maar wel een beetje out of the box denken. Hier volgen voorbeelden:

 • Een kop bouillon van zelfgetrokken bottenbouillon of van het karkas van vis. Dit laatste gaat het allebeste ben ik achter gekomen. Botten moeten uren op staan om het collageen er uit te halen. Maar een vissenkarkas hoeft maar een half uur tot 3 kwartier op te staan om een prachtige bouillon met veel gelatine (is gekookt collageen) te krijgen.
 • koolhydraatarm brood of 2 crackers
 • kippenvleugeltjes
 • sardientjes, ansjovis, haring, makreel in de sla
 • maaltijdsalade
 • bol Mozzarella.   Plak Feta kaas of Val-Dieu. Lekker om 9 minuten op 200 graden in de oven te verwarmen (Val-Dieu dwars doormidden snijden en met snijkant bovenleggen).
 • eieren (gekookt/gebakken) vooral de dooier is superfood
 • omelet rolletje met geruld gehakt, stukjes kip of stukjes vlees
 • Serrano ham of Prosciutto ham
 • Vitello Tonato met fricandeau en tonijn (op water)
 • gehaktbrood, géén bananenbrood!
 • kaasplakken 9 minuten in de oven 200 graden, laten afkoelen is als kaas’cracker’
 • Hüttenkäse, volle kwark, volle yoghurt (geen Griekse als je wil afvallen)
 • rolletjes ham met asperge of augurkje
 • oepsies, een soort koolhydraatvrij broodje van eieren en roomkaas. Zie foto hieronder.
 • Ik maak oepsie met een bite door er een plak kaas onder te leggen met zonnebloempitten erop. Daar gaat het beslag van oepsies op. Recept oepsies met een bite: 4 grote plakken voorgesneden kaas halveren. 8 halve plakken op de bakplaat leggen, zonnebloempitten erover verdelen. Oven voorverwarmen op 150 graden. 3 eieren splitsen en eiwitten stijf kloppen met 1/2  theelepel zout en 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder. 3 dooiers glad kloppen met 100 gr roomkaas. Dit door de eiwitten spatelen. 1.5 lepel beslag op elke plak kaas leggen en 25-30 minuten afbakken. Smakelijk.

 

Interview met GezondNu

Lees hier het volledige interview in GezondNu

Oepsies: een gezond alternatief voor brood bij afvallen