Bottenbouillon is superfood voor darmbacteriën

Bottenbouillon is superfood voor darmbacteriën

Zo krijg je een gezonde darmflora met goede darmbacteriën en verdwijnt obstipatie

Gezonde darmen beïnvloeden je hele gezondheid. Andersom dus ook. Ongezonde darmen, ongezonde darmbacteriën, of wel darmflora, geven allerlei klachten. Obstipatie is de meest bekende denk ik. Maar er zijn veel meer klachten die veroorzaakt kunnen worden als je darmflora uit balans is. Hoe kan je je darmbacteriën gezond krijgen en klachten als obstipatie laten verdwijnen? Het is niet door plantaardige vezels! Wist je dat in bottenbouillon ook vezels zitten, dierlijke? Collageen is geen vegan verhaal.

Wat hebben darmbacteriën met koolhydraatarm eten te maken?

Koolhydraatarm is gezond voor iedereen. Door geen tot weinig koolhydraten te eten gaat je lichaam over op vetverbranding. Dan maakt de lever ketonen aan die vervolgens als brandstof bron dienen. In ieder geval voor de hersenen en hartspier is dit de beste brandstof. Vetverbranding is een langzame, schone en zeer duurzame energiemodus voor ons.

 

Betekent koolhydraatarm eten dat je iedereen ook meteen gezonde darmen heeft?

Nee. Daar komt soms toch nog wel een en ander bij kijken. Door het eten van veel koolhydraten en suikers kan er een overgroei van verkeerde darmbacteriën, schimmels (candida) en gisten zijn ontstaan. Ze groeien namelijk door suikers. Dat is een aanslag op je darmslijmvlies ook omdat goede voedingsstoffen haast niet meer opgenomen kunnen worden.

Met een beetje pech ontstaat ook buikpijn, opgeblazen gevoel en obstipatie of juist diarree.

Heel vervelend want je kunt je er flink beroerd door voelen. Wel kan de balans van goede en slechte  darmbacteriën binnen dag herstellen. Maar dan wel door alle koolhydraten weg te laten. Dat beteken ook geen vezels meer.

Geen vezels nemen bij obstipatie of voor een goede darmgezondheid!

Je leest het altijd en overal: vezels voor je darmen. Maar de werkelijkheid is dat vezels als grof schuurpapier zijn voor je darmen. Zeker de onoplosbare vezels in granen, daar kunnen de darmen niets mee. Ze geven alleen maar bulk aan de stoelgang. Maar waarom zou je meer bulk willen? Zeker niet als er al sprake is van obstipatie! Het moet allemaal door dezelfde uitgang. Hoe moeilijk wil je het jezelf maken?

Ook binden deze vezels de mineralen uit de voeding aan zich zodat ze voor ons niet meer opneembaar zijn. Terwijl mineralen broodnodig zijn.

Darmbacteriën hebben superfood nodig

De oplosbare vezels uit groenten, fruit, olijven en noten zijn voeding voor darmbacteriën. Het is de bedoeling dat darmbacteriën de vezels ‘oplossen’. Dat wil zeggen fermenteren. Er ontstaan dan korte keten vetzuren. Die worden vervolgens in de darmcellen opgenomen en daar worden er ketonen van gemaakt.

Als je heel koolhydraatarm gaat eten, keto is onder de 20 gram koolhydraten per dag, dan kom je in vetverbranding en profiteert je hele lijf van de voordelen van ketonen. Dan heb je de vezels daar niet meer voor nodig.

Er zijn vezels die het echte superfood voor je darmbacteriën zijn, dat is collageen

Collageen zijn dierlijke vezels die we zelf ook aanmaken als we vasten. Het houdt de huid stevig en rimpelvrij.

Goed gemaakte bottenbouillon bulkt van het collageen en meer.

Maak je eigen bottenbouillon al is het ook kant&klaar te koop. Laat botten lang opstaan, liever 2 dagen dan 1 dag. Nét niet koken. Dan komt het collageen uit de botten in de bouillon terecht. Dat zie je als gelatine, dat is gekookt collageen.

Goede bottenbouillon is gelatine-achtig als die afgekoeld is. Collageen en dus ook gelatine is als superfood voor je darmflora.

Voordelen van bottenbouillon

Het collageen is een perfecte bouwstof voor kraakbeen. Dit is nodig om artrose te voorkomen of te behandelen.

Het bevat veel in vet-oplosbare vitamines zoals vitamine A en K2. K2 voorkomt osteoporose en aderverkalking.

Het bevat een ook schat aan mineralen. Denk aan ijzer, selenium, een belangrijke antioxidant, zink en mangaan.

Bottenbouillon is ontstekingsremmend

Het gaat inflammatie tegen en leaky gut. Inflammatie zijn ontstekingsreacties die oa de oorzaak kunnen zijn van de ziekte van Crohn. Een beschadigd darmlijmvlies kan herstellen door alle schadelijke en irriterende stoffen (ook vezels!) te elimineren.  Een beschadigd darmslijmvlies is oa het geval bij leaky gut. Dan zijn er te grote ‘gaten’ ontstaan in het darmslijmvlies waar te grote eiwitstukken doorheen kunnen. Het lichaam reageert daarop.  Zo ontstaan auto-immuunaandoeningen. Het belangrijkste is om eerst het darmslijmvlies te laten herstellen. Ook moet het darmslijmvlies weer wat dikker worden zodat je darmwand beter bestand is tegen toxinen en andere irriterende stoffen in de voeding. Dat zijn heel vaak stoffen die in groenten zitten. Ook door deels te vasten kan het darmslijmvlies weer dikker worden.

Nog een ander voordeel is het helpt bij afvallen en je zout aanvult. Dat heb je harder nodig als je koolhydraatarm eet dan je dacht.

Bottenbouillon is superfood voor darmbacteriën maar daarmee ook voor ons!

Bekijk mijn video met uitleg over bottenbouillon.