Gevoeligheid voor zonnebrand en chemisch bewerkte voeding
Gevoeligheid voor zonnebrand en chemisch bewerkte voeding
Hallo zomer! De tijd van zonneschijn en buiten zijn is aangebroken, en daar zijn we dol op. De zon geeft ons niet alleen een goed gevoel, maar helpt ook om vitamine D3 aan te maken – een ware gezondheidsboost! Maar pas op, overmatige zon kan je huid beschadigen. Er is een relatie tussen gevoeligheid voor zonnebrand en chemisch bewerkte voeding.
De zon en vitamine D3
Wat heb je nodig om genoeg vitamine D aan te maken? Het hangt af van verschillende dingen, zoals je huidtype en hoeveel tijd je in de zon doorbrengt. Ongeveer 10 tot 30 minuutjes zon tussen 10.00 en 15.00 uur, op bijvoorbeeld je armen en benen, kunnen genoeg zijn voor vitamine D3. Maar pas op voor zonnebrand, vooral als je daar gevoelig voor bent.
Wist je dat wat je eet, ook invloed heeft op hoe gevoelig je huid reageert op de zon? Vooral bewerkte voeding kan hierbij een rol spelen. Maar maak je geen zorgen, we hebben een paar handige tips voor je!
De zon en chemisch bewerkte plantaardige olie
Wist je dat wat je eet invloed kan hebben op je huidgezondheid en hoe je huid op de zon reageert? Er is wel degelijk een relatie tussen gevoeligheid voor zonnebrand en chemisch bewerkte voeding. Hier zijn een paar makkelijke punten om te onthouden.
Eten en zonlicht:
Gezonde vetten zijn natuurlijke vetten
die alleen mechanisch bewerkt zijn zoals door koude persing. Natuurlijke vetten kunnen zowel verzadigd als onverzadigd zijn. Moedermelk bevat ook een relatief hoge hoeveelheid natuurlijk verzadigd vet. Denk bij mechanisch bewerkte olie aan koud geperste, groene olijfolie maar ook roomboter en verder avocado’s en noten. Ze kunnen bijdragen aan hydratatie en soepelheid van de huid. Een goed gehydrateerde huid is beter bestand tegen schade door de zon.
Verzadigde vetten zijn vaak natuurlijk
Ze komen onder andere voor in ongeraffineerde kokosolie (mogen niet ontgeurd zijn want dan is het product alsnog chemisch bewerkt) en boter, hebben een hoger rookpunt en zijn minder vatbaar voor oxidatie dan onverzadigde vetten. Dit betekent dat ze bij hogere temperaturen stabieler blijven en minder snel ranzig worden. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat verzadigde vetten beschermend kunnen zijn voor de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Omega-3 en Omega-6 vetzuren
Ze moeten in evenwicht zijn in onze voeding. Dat is belangrijk voor een gezonde huid. Omega-3 vetzuren, die voorkomen in grasboter, vette vis, noten en zaden, kunnen ontstekingen verminderen en de huid beschermen tegen beschadiging door de zon.
Te veel omega-6 vetzuren komen voor in chemisch bewerkte plantaardige oliën omdat ze te veel linolzuur bevatten. Ze kunnen ontstekingen verergeren. Al deze plantaardige oliën stonden totaal niet op het menu van onze voorouders omdat ze simpelweg niet bestonden. Ze zijn niet natuurlijk maar gemaakt door de mens in de industrie. Onze voorouders kenden alleen mechanisch bewerkte olie: koud geperst of roeren (karnen van room).
Geraffineerde plantaardige oliën is onnatuurlijk dus bewerkt
Dit zijn alle chemische bewerkte plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, palmolie, rijstolie, heldere olijfolie en sojaolie, zijn vaak rijk aan meervoudig onverzadigde vetten maar wel chemisch dus! Deze chemische oliën zijn veel gevoeliger voor oxidatie wanneer ze worden blootgesteld aan warmte en licht omdat ze instabiel zijn. Zowel in de kast maar ook in je huid!
Overmatige oxidatie van vetten kan vrije radicalen produceren, wat schade aan cellen kan veroorzaken. Dit verhoogt je gevoeligheid voor zonnebrand. Chemische bewerkte voeding dus vermijden.
Transvetten vermijden, die zijn chemisch bewerkt
Dit zijn ook chemisch bewerkte vetten maar verzadigd. Alle slechte eigenschappen die wij kennen van verzadigd vet zijn terug te voeren op deze transvetten. Natuurlijk verzadigde vetten zijn niet slecht voor ons, ze zitten in grote hoeveelheid in moedermelk!
Transvetten worden gebruikt om producten extra knapperig te maken (frituur) of om een product lang houdbaar te maken (soep in blik).
Hydratatie en natuurlijke olie
Door voldoende water drinken is cruciaal voor een gezonde huid. Goede hydratatie kan de elasticiteit van de huid verbeteren en het risico op uitdroging en zonnebrand verminderen. Ook de natuurlijke oliën en vetten helpen absoluut bij een goede hydratatie van de huid.
Ongeraffineerde rode palmolie is natuurlijk
En tomaten en wortelen: Voedingsmiddelen met lycopeen (bijvoorbeeld tomaten) en bètacaroteen (bijvoorbeeld wortelen en rode palmolie) kunnen de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-straling verbeteren.
Wees matig met suiker en geraffineerde koolhydraten
Overmatige inname van suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen ontstekingen bevorderen en mogelijk de gevoeligheid van de huid voor de zon vergroten.
Samengevat:
Kies voor natuurlijke vetten en pas op met bewerkte voeding. Onthoud dat zonnebrandcrème en verstandige zontijd ook belangrijk zijn voor een gezonde huid.
En onthoud: Goede voeding helpt, maar bescherm je huid altijd goed tegen de zon. Ontdek meer op onze website en blijf stralen!
Mocht je niet veel in de zon komen, vul dan aan met supplement waar vitamine D3 in zit en liefst ook vita K2. Je vindt ze hier in mijn webshop.
Meer over vitamine D3 lees je hier.
Meer informatie en uitleg over chemisch bewerkte voeding vind je in mijn gratis E-boekje dat je kunt downloaden als je inschrijft voor mijn maandelijkse nieuwsbrief onderaan de pagina.