Afbouwschema demedicaliseren diabetesmedicijnen

afbouwschema 552 x 300 c logo

Demedicaliseren ofwel medicatieafbouw van diabetesmedicijnen voor diabetesprofessionals. Download onderdaan gratis het medicatieafbouw schema.

 

Hoe ga je als diabetes professional te werk om diabetes medicijnen af te bouwen en liefst helemaal te stoppen bij diabetes type 2? Ik heb er een medicatieafbouw schema voor gemaakt. Natuurlijk zal altijd gekeken moeten worden of het in de praktijk goed gaat als je een schema gebruikt om diabetes medicijnen af te bouwen. Demedicaliseren ofwel medicatieafbouw gaat vaak goed, volgens ‘het boekje’. Maar er kunnen ook zaken anders gaan. Neem contact op als je vragen hebt.

Minder diabetesmedicijnen is terecht een grote motivatie voor de KHarme leefstijl

Minder diabetes medicijnen is voor veel mensen de grootste drijfveer om de koolhydraatarme leefstijl te volgen. Naast dat het je stofwisseling veel gezonder maakt doordat je beter naar een goed gewicht toe kunt.

Vaak is het ook noodzakelijk dat er ook wat gewichtsverlies optreedt, maar minder of geen medicijnen is doorgaans een goede motivatie. En terecht!

Het kan overigens ook zeker wel voorkomen dat iemand niet hoeft af te vallen maar toch door een koolhydraatarme voeding minder medicatie en een gezondere stofwisseling wil verkrijgen.

Bij veel chronische aandoeningen kan door een juiste voeding medicatie verminderd worden. Maar bij diabetes 2 is dat wel heel duidelijk.

Hoge bloedsuikers bij overgewicht komt lang niet altijd door een tekort aan insuline

Als iemand verhoogde bloedsuikers heeft, in combinatie met overgewicht (verhoogde buikomvang) dan is het zeker in de beginfase van diabetes 2, onwaarschijnlijk dat die persoon een tekort aan insuline heeft. De persoon is insulineresistentie. Dan is toediening van insuline, maar ook voorschrijven van  SU-tabletten zelfs fout!

Daarom is het mijn doel bij diabetes 2, om als eerste de insuline en als tweede de SU-tabletten (gliclazide, gimepriride, tolbutamide) af te bouwen.  Mensen gaan zich meteen een stuk beter voelen en het afvallen komt daarna beter op gang. Wat de motivatie extra stimuleert.

Er is één voorwaarde: eet zeer laag in  koolhydraten. En voor alle zekerheid: laat je insuline productie meten middels een insuline respons test.

 

Meet Insuline bij MeetIns Centrum voor insulineresistentie. Lees hier meer over MeetIns, Centrum voor insulineresistentie.

Meet altijd eerst insuline via een Insuline respons test. Lees hier meer informatie over insuline meten.

Zelfs zonder diabetes geeft de insuline test optimaal inzicht in de metabole gezondheid. Hoe is die van jouw?

 

PAS OP! Niet iedereen die insulineresistent is heeft overgewicht maar ook niet iedereen die insulineresistent is heeft te hoge insuline spiegels. Dit laatste betreft namelijk de meeste mensen die zo’n 10 jaar diabetes 2 hebben. De insuline productie is dan zo ver terug gelopen dat de insuline respons zo goed als nul is. Dit  heeft absoluut consequenties voor de medicatieafbouw!

Maak hier een afspraak voor een Insuline respons test.

Adviesraad

Bij de ondersteuning die ik bied bij medicatieafbouw, is op de achtergrond een adviesraad beschikbaar. Die bestaat uit een team van een huisarts (Ellen Kerkhof), een cardioloog (Frits de Man) en sportarts (Hans van Kuijk).

Resultaten van demedicaliseren in wetenschappelijk artikel met gebruik van medicatieafbouw schema

Het medicatieafbouw schema is een hulpmiddel, een richtlijn, maar het kan per persoon anders zijn! Doe altijd eerst een insuline test voor inzicht in de insuline respons.

Neem contact op indien er vragen zijn.

Op de pagina ‘Over Harriet’ is meer te vinden over mijn missie maar ook over mijn gepubliceerde onderzoek dat in mijn praktijk bij ruim 90% van de mensen met diabetes type 2, die insuline spuiten, weer vrij van insuline wordt. Het onderzoek staat ook nog een keer beschreven in dit blog. Bij de deelnemers in het onderzoek heb ik het afbouwschema schema toegepast.

Voor professionals

Download hier gratis het medicatieafbouw schema bij koolhydraatarme leefstijl en diabetes 2: