6 Veelgemaakte koolhydraatarme dieetfouten

6 Veelgemaakte koolhydraatarme dieetfouten

Er zijn 6 veel gemaakte koolhydraatarme dieetfouten die er de oorzaak van zijn dat afvallen stagneert. “Wat doe ik fout” of “Wat gaat er mis” zijn de vragen die ik vaak krijg. Het gewenst resultaat blijft uit ook al denk je dat je goed je best doet.

Het afvallen stagneert en je gewicht staat stil. De koolhydraatarme leefstijl wordt gelukkig steeds populairder. Gelukkig, want het heeft veel gezondheisdvoordeel. Maar er worden echt wel koolhydraatarme dieetfouten gemaakt. Ik lees regelmatig dat het gewicht stagneert of dat het voor die persoon niet werkt.

Foute oplossingen om afvallen weer op gang te krijgen als het afvallen stagneert

Wat gaat er dan fout? Er zijn namelijk zeker vergissingen of zelfs fouten te maken als je koolhydraatarm eet. Het koolhydraatarme of keto dieet kent valkuilen waardoor het afvallen kan stagneren. Ik zie ze zelfs vaak voorbij komen. Op andere sites waar iedereen elkaars vragen beantwoord maar zeker ook in andere ‘afslank’ programma’s. De oplossingen die vervolgens gegeven zijn soms nog fouter omdat het zeker niet gaat helpen de vetverbranding weer op gang te brengen. Maar het zelfs nog erger kan maken.

 

Daarom ga ik hieronder de 6 meest gemaakte fouten in de koolhydraatarme of ketogene leefstijl uitleggen.

Afvallen met de koolhydraatarme leefstijl zonder fouten

Eerst even over het doel om koolhydraatarm /  keto te eten en voor wie

Niet iedereen hoeft af te vallen en daar is het in eerste instantie ook niet voor bedoelt. Maar afvallen lukt fysiologisch gezien wel het beste met een keto leefstijl, dus zo laag mogelijk in koolhydraten.

Er zijn ook mensen  die helemaal niet hoeven af te vallen, eerder aankomen, maar toch koolhydraatarm willen eten. Dat willen ze uit gezondheidsoverwegingen, het is voor iedereen gezonder om weinig koolhydraten te eten. Of ze doen dat uit noodzaak bijvoorbeeld als ze diabetes type 1 of type 2 hebben maar dan zonder overgewicht.

Koolhydraatarm eten is voor iedereen gezonder

Dat het voor iedereen gezonder is om minder koolhydraten te eten heeft meerdere oorzaken. Niet alleen dus om af te vallen of om diabetes 2 om te keren. Voor iedereen met diabetes is het gunstiger maar zonder diabetes ook.

Voordelen om koolhydraatarm of keto te eten

Suiker verbruikt veel vitaminen die dus vervolgens niet meer beschikbaar zijn  voor opbouwen van je weerstand. Je bent minder vaak ziek als je minder koolydraten en suiker eet, ook omdat je meer natuurlijk en onbewerkt eet. Dat verlaagt het niveau van inflammatie, dat zijn ontstekingsreacties. Daardoor wordt je immuunsysteem alerter.

Ook kan je door koolhydraatarm te eten tal van chronische aandoeningen omkeren, zoals diabetes type 2, mijn specialiteit! Beter is natuurlijk om chronische aandoeningen te  voorkomen. Wat met een foutloos koolhydraatarme leefstijl het beste lukt.

Als je minder koolhydraten eet, heb je minder hongergevoel en voel je je fitter. Ook ben je minder opgeblazen. Je houdt minder vocht vast wat ook positief is voor je bloeddruk.

Veel gemaakte fouten als je koolhydraatarm eet

Maar wat als je het al een poos probeert en het lukt niet, het beoogde resultaat blijft uit?

Zeker als je doel is om af te vallen, wat bij de meesten het geval is, en het stagneert terwijl je het voor jouw idee heel goed doet, dan is dat frustrerend en kan zelfs de motivatie verlagen.

Hieronder geef ik je 6 dieetfouten of valkuilen die ik vaak voorbij zie komen en oorzaak kunnen zijn dat afvallen stagneert in de koolhydraatarme leefstijl.

Valkuil 1: je eet nog te veel koolhydraten.

Keto is maximaal 20 gram koolydraten per dag. Dat is heel laag en al doen veel mensen dit moeiteloos, niet iedereen haalt dit. Maar als de koolhydraten voor jou doen te hoog blijven, dan stagneert het toch.

Hou daarom maximaal 50 gram aan, maar heel eerlijk: liever maximaal 30 gram. Ik ga er van uit dat je helemaal geen rijst of pasta meer eet. En dat je de aardappels en zeker de zoete aardappels weg laat.

Dan zijn de koolhydraten verder nog te verlagen door niet te overdrijven met je groenten. Max 200 gram en niet meer. In groenten zitten wel langzame koolhydraten maar langzaam betekent niet minder koolhydraten. Of andere koolhydraatrijke producten zoals peulvruchten. Zeker de koolhydraatrijke groenten als knolselderij, pompoen, pastinaak, bieten en wortels. Dus de wortels, bollen en knollen zijn rijk aan koolhydraten. Laat die achterwege. Dat geldt ook voor havermout of muesli. Laat het achterwege want het verhoogt de koolhydraten snel.

Dit zal je zeer verbazen: er is geen onderzoek dat bewijst dat vezels zo gezond zijn. Ze binden de mineralen aan zich en ze zijn onoplosbaar. De darmbacteriën kunnen er dus niets mee en ze geven alleen meer bulk. Daar hoef je het niet voor te doen, dat bevordert obstipatie in plaats van dat het obstipatie voorkomt.

Valkuil 2: fruit

Fruitsuiker is ook een boosdoener. Fruitsuiker gaat direct naar de lever, het verhoogt je bloedsuiker niet zo zeer maar in de lever wordt het snel omgezet in levervet. Een vette lever is verantwoordelijk voor pre-diabetes als je de nuchtere bloedsuiker langzaam ziet stijgen.

Fruit heb je niet nodig voor de vitaminen omdat het verwerken van suiker en dus ook fruitsuiker, juist vitaminen en mineralen kost. Het levert geen extra vitaminen.

Ik hoor je nu zeggen: “Maar waar haal ik dan mijn vitaminen uit?”

Je hebt minder vitaminen nodig als je echt weinig koolhydraten en suiker eet.  En wist je dat in dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, kaas en eieren ook vitaminen zitten? Zelfs beter opneembaar dan uit plantaardige producten.

Vitaminen haal je uit al je andere, onbewerkte, biologische eten. Vooral ook dierlijke producten hebben zeer veel vitaminen en mineralen. Zelfs meer dan plantaardige producten. Van vitamine B12 is het het meest bekend. Maar dat zijn echt niet de enige.

Eet veel eieren, het is superfood!

Valkuil 3: alcohol

In bier en likeur zit natuurlijk alcohol en suiker. Dat is dus niet geschikt. In alcoholvrij bier ziet alleen nog suiker, helaas ook niet geschikt.

In sterke drank en droge wijn(ongeacht de kleur) zit nagenoeg geen koolhydraten maar natuurlijk nog wel de alcohol. Alcohol wordt in de lever afgebroken alsof het suiker is en blokkeert de vetverbranding. Soms voor 2-3 dagen maar 2-3 weken kan ook nog.

Valkuil 4: koolhydraatarme baksels

Het is natuurlijk erg leuk om zelf iets te bakken. Er zijn tegenwoordig ook veel opties met bv amandelmeel en zoetstoffen. Al vindt nog steeds niet iedereen ze even lekker, het is fijn dat je iets leuks kunt maken dat zowel koolhydraatarm is als waarvan je het idee hebt dat je dan gewoon ‘mee’ kunt doen.

Echter deze baksels bevatten meestal weinig eiwit en vooral veel vet. Dus ze hebben veel calorieën.

Dat is niet de bedoeling als je wil afvallen. Met te veel calorieën zal het afvallen zeker niet doorzetten.

Valkuil 5: “Je eet te weinig, je zit in de spaarstand” of “Je bent aan het crashen”

Ook een veel gehoorde valkuil. Als afvallen stagneert terwijl je het idee hebt dat je weinig eet, dan eet je nog steeds te veel koolhydraten. Dit veroorzaakt de spaarstand, daar geef ik elke maand een gratis webinar over. De spaarstand ontstaat niet door te weinig calorieën maar door te veel koolhydraten. De functie van insuline blijft dan te actief en blokkeert vetverbranding.

Het is altijd fout om meer calorieën te gaan eten als het afvallen toch al stagneert.

Valkuil 6: ’je moet je macro’s halen’

Er zijn heel ingewikkelde berekeningen hoeveel eiwit, vet, koolhydraten en calorieën iemand nodig heeft. Maar er kan géén doel zijn voor vet. Er bestaat niet een bepaalde hoeveelheid vet die je minimaal moet eten.  Te veel vet komt veel voor als in allerlei recepten overal kaas en roomkaas in gaat.

Ook bestaat er géén doel voor calorieën. Je moet niet per se aan een minimum aantal calorieën voldoen of juist méér gaan eten als afvallen stagneert. Juist niet! Ga altijd naar minder koolhydraten in dat geval. En grote kans ook naar minder calorieën.

Er is wel een doel voor eiwit. Je hebt een flinke hoeveelheid eiwit nodig, veel mensen eten te weinig eiwit. Meer eiwit is niet belastend voor de nieren maar juist een verlichting omdat het afvallen dan weer doorzet en de bloeddruk verder daalt. Dat is een verademing voor de nieren in plaats van een belasting. Een fout gekozen woord.

Eiwitten verbruiken 1/3 van de calorieën bij het verteringsproces!

Er wordt ook snel over ‘crashen’ gesproken. Dat klinkt negatief maar wat het precies is weet niemand. Is intermittent fasting (deels vasten) ook crashen? Nee, waarschijnlijk wordt daarmee in de volksmond ook de spaarstand bedoelt.

Schrijf je hier in voor mijn gratis webinar: 8 tips als afvallen of diabetes 2 omkeren stageneert. Die gaat voor een deel over de spaarstand. Ik leg uit wat de spaarstand wel is.

https://harrietverkoelen.webinargeek.com/8-tips-als-diabetes-2-omkeren-stagneert

Lees hier meer over mijn persoonlijke online begeleiding.

Eerder gaf ik een interview aan GezondNu over het volhouden van de koolhydraatarme leefstijl. Daarin lees je tips om de koolhydraatarme leefstijl vol te houden.

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van GezondNu.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download mijn E -boek.