Kenmerken van de Blue Zone leefstijl in Costa Rica

Kenmerken van de Blue Zone leefstijl in Costa Rica.

Kenmerken van de Blue Zone leefstijl in Costa Rica die bijdragen aan bovengemiddeld veel 100+ jarigen.

Er zijn over de hele wereld 7 Blue Zones die er om bekend staan dat er bovengemiddeld veel 100+ jarigen wonen. Hoe wordt je 100+, hoe doen ze dat? Wat is hun geheim? Hieronder lees je de kenmerken van de Blue Zone leefstijl in Costa Rica.

Costa Rica ken ik goed. De Blue Zone in Costa Rica is officieel het gebied Nicoya, maar wat mij betreft is/was het heel Costa Rica. Is het bestendig? Kortom welke kenmerken heeft de Blue Zone leefstijl in Costa Rica die bijdraagt aan langer leven? En waarom schrijf ik ‘was’? In Costa Rica zie ik de leefstijl veranderen.

Blue Zone gebieden over de hele wereld

Over de hele wereld zijn 7 gebieden die aangemerkt worden als Blue Zone gebieden. In een Blue Zone worden mensen bovengemiddeld oud. Er wonen opvallend veel 100+ jarigen die ook nog fit zijn. Eën van die gebieden is Nicoya in Costa Rica.

Blue Zone leefstijl Costa Rica

Oorspronkelijk aten de bewoners in een Blue Zone niet per se koolhydraatarm. Maar wel alles uit de natuur. Dat is dus altijd onbewerkt, dus ongeraffineerd. Geen schadelijke (plantaardige) olie soorten. En ook alles zonder toevoegingen. De koolhdyraten die ze aten waren van groenten, peulvruchten (zwarte boontjes), rijst, mais tortilla’s, fruit en honing. En ook iets aan suiker dat uit suikerriet wordt gemaakt, heel donker van kleur. Ik denk dat het gedroogde melasse is. Mechanisch gewonnen, dus zonder chemische middelen.

Naast plantaardige ook dierlijke producten in de Costa Rica

In andere artikelen over het eetpatroon in Costa Rica lees ik dat er vooral plantaardig gegeten werd. Dat is deels waar maar er worden absoluut ook dierlijke producten gegeten!

Rundvlees is duurder maar wordt zeker wel gegeten, varkensvlees in mindere mate. Een bekend gerecht bij feestjes is Chicharronnes: gebakken/gefrituurde stukken spek met zwoerdjes. Meer in blokjes gesneden dan onze speklappen.

Maar ook eieren, (zelf gemaakte witte) kaas, natilla (een soort dik vloeibare smeerkaas, kip en vis staan vaak op het menu.

Supermarkten in Costa Rica

Vroeger had iedereen zijn eigen veldje, een finca, om zijn producten op te verbouwen en de kippen liepen om het huis. Inmiddels rijzen de supermarkten de pan uit.  Daarvan weten we dat ze voor zeker 70% vol bewerkte producten staan en de reclame op TV doet het goed.

De schappen staan vol met bewerkte plantaardige olie als zonnebloemolie, palmolie, soja olie. Allemaal geraffineerd en dus ziekmakend. De balen rijst en suiker liggen hoog opgestapeld. Dit heeft de gezondheid van de mensen in Costa Rica zeer nadelig beïnvloed. Er komt veel overgewicht voor met de bijbehorende complicaties als diabetes, hart- en vaatziekten en ook kanker.

Door de reclame zijn echte boter, kokosolie en rode palmolie uit de gratie geraakt.

Bribri indianen in Costa Rica

Buiten het oorspronkelijk Blue Zone gebied, namelijk in het zuiden aan de Caribische kant, wonen de Bribri indianen. Daar wonen 5 generaties onder 1 dak. Toen ik ze bezocht viel me op hoe gezond de oudste mensen er uit zagen, geen overgewicht. Hoe jonger ze waren, hoe ongezonder ze er uit zagen met fors overgewicht en ze hadden ook al diabetes ontwikkeld. Heel triest in mijn ogen.

Naast een oorspronkelijk onbewerkt, natuurlijk eetpatroon zijn er nog andere kenmerken van de Blue Zone. Dit kunnen we er van leren.

  • niet (te) veel eten
  • geen stress ,Pura Vida
  • familie banden zijn erg belangrijk, in brede zin
  • dankbaarheid voor je eten
  • saamhorigheid, betrokken op elkaarig
  • in beweging blijven. Het land is niet vlak en wandelen kan al een flinke inspanning zijn.

Het Pura Vida van Costa Rica

Pura Vida is de term die in Costa Rica overal voor gebruikt wordt. Het antwoord op alle vragen. “Hoe gaat het met je?” “Pura Vida”.

Dit betekent zo iets als ‘het ware leven’. Ofwel: relax.

Ons huisje in Costa Rica is blauw en heet Casa Pura Vida

Klik hier dan kan je het huisje zien waar ik vaak kom

En ook in onderstaand filmpje natuurlijk.

Lees hier mijn blog hoe je je kunt voorbereiden op vasten in 6 stappen.

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en download mijn E-boek. Via de nieuwsbrief ben je op de hoogte wanneer ik weer een 40 uur vaten challenge organiseer.