Langzame koolhydraten zijn niet koolhydraatarm
Er zijn verschillende soorten koolhydraten. Langzame koolhydraten noemen we ook wel gezonde koolhydraten, maar zijn die wel gezond? Wat zijn eigenlijk nou langzame koolhydraten? En wat zijn de voordelen?
Snelle koolhydraten, snelle stijging bloedsuiker
Koolhydraten zijn te verdelen in langzame en snelle. De snelle koolhydraten worden, het woord zegt het al, snel in je darmen afgebroken en de glucose die daarbij ontstaat komt dan snel in je bloed. Het heet dan bloedsuiker of bloedglucose. Voorbeelden zijn de kristalsuiker (in snoep, koek, gebak en frisdranken), lactose ofwel melksuiker en tot slot fructose ofwel fruitsuiker in fruit, vruchtensappen en een aantal groenten. Als je bloedsuiker snel stijgt maakt je lichaam snel veel insuline aan. Er ontstaat door de bloedsuikerpiek ook een insulinepiek. Dit is ongunstig blokkeert vetverbranding.
Langzame stijging bloedsuiker
Er is nog een groep van koolhydraten, het zetmeel.
Langzame koolhydraten worden in je darmen dus langzaam afgebroken. Voorbeelden zijn zetmeel. Dat zit niet alleen bloem, maar ook brood, bindmiddelen, pasta, rijst. Maar dit zijn toch ook nog steeds producten die je bloedsuiker snel kunnen verhogen.
Vezels zorgen voor langzame koolhydraten
Wat vooral met langzame koolhydraten bedoelt wordt, zijn die producten die ook veel vezels bevatten. Denk daarbij aan peulvruchten en alle groenten die groeien als bollen, knollen en wortels. Ze bevatten allemaal meer vezels en dat vertraagt de glucose opname in het bloed.
Natuurlijk zijn langzame koolhydraten altijd beter dan snelle. Als je bloedsuiker langzaam stijgt blijft je insulinepiek lager. Er wordt iets minder insuline aangemaakt.
Klik hier om meer te lezen over vezels.
Koolhydraatrijke groenten en peulvruchten
Omdat deze producten geen insulinepiek geven, je bloedsuiker stijgt immers minder snel, worden ze door een aantal voedingsdeskundigen geadviseerd.
Eén ding is zeker: ook al betreft het langzame koolhydraten, het blijven koolhydraten.
Langzame koolhydraten verhogen je bloedsuiker langere tijd
De knollen, bollen en wortels hebben allemaal wel meer koolhydraten.
Dus al stijgt je bloedsuiker niet snel, het blijft wel langer doorwerken.
Er is dan gedurende een langere tijd insuline nodig.
Heb je veel moeite met afvallen of stagneert het afvallen dan adviseer ik
om de koolhydraatrijke groenten en peulvruchten sterk te verminderen.
Bedenk dat koolhydraten in het geheel niet essentieel zijn voor ons lichaam. Ze stimuleren vooral insuline aanmaak. Dat is lang niet altijd wenselijk. Wij zijn een hybride organisme. Wij kunnen ook energie halen uit vetverbranding. Dit is voor ons de duurzame energiestand.