Alcohol in de koolhydraatarme leefstijl: 6 tips

Alcohol in de koolhydraatarme leefstijl:

6 tips

Je volgt de koolhydraatarme leefstijl maar hoe ga je dan om met alcohol? Ik geef je 6 tips om de ‘schade’ beperkt te houden. Alcohol kan namelijk best een probleem zijn omdat alcohol veel effect heeft op je stofwisseling. Goed te weten hoe het zit dus.

Hieronder geef ik je 6 tips hoe je om kunt gaan met alcohol in de koolhydraatarme leefstijl. Met deze 6 tips zal  je er gemakkelijk rekening mee kunnen houden zodat je later niet met een kater zit, letterlijk en figuurlijk.

Dit effect heeft alcohol in de koolhydraatarme leefstijl

Eerlijk gezegd heeft alcohol niet alleen in de koolhydraatarme leefstijl een effect op je stofwisseling. Het geldt namelijk voor iedereen, ongeacht welke leefstijl je volgt. Wij zijn een hybride energie-organisme en kunnen zowel suiker als vet verbranden voor onze energie.

Je volgt de koolhydraatarme leefstijl omdat je in vetverbranding wil zijn. Dat kan zijn omdat je wil afvallen maar dat hoeft niet het belangrijkste doel te zijn. In suikerverbranding zijn, is niet de meest duurzame, schone energie voor ons. In vetverbranding zijn, geeft een meer duurzame, schone energie voor ons. Als ons lichaam in vetverbranding is dan kunnen aandoeningen herstellen die ontstaan zijn in de tijd dat het voornamelijk in suikerverbranding was.

Suiker- en vetverbranding zijn bij jonge mensen meer in balans, ze hebben een flexibele stofwisseling

Baby’s worden geboren in vetverbranding. En dat blijven ze ook gedurende de hele periode dat ze alleen borstvoeding krijgen. Moedermelk bevat niet zo veel melksuiker waardoor babys gemakkelijk in vetverbranding blijven. Zodra de eerste fruithapjes beginnen zullen ze vaker in suikerverbranding zijn en dit wordt door onze huidige leefstijl gaandeweg alleen maar meer. Maar voor baby’s en jonge kinderen geldt dat ze nog een flexibele stofwisseling hebben die gemakkelijk kan switchen van vetverbranding naar suikerverbranding en terug, zonder klachten.

Naarmate we ouder worden zijn we meer in suikerverbranding

In suikerverbranding ontstaan de meeste chronische aandoeningen die we tegenwoordig kennen zoals overgewicht, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Maar ook alles waar inflammatie de oorzaak van is. Dat is zelfs bij een groot aantal vormen van kanker. Maar als we vaker in vetverbranding zijn dan zijn veel van deze ‘moderne’ aandoeningen om te keren.

Naarmate we ouder worden zijn we helaas minder in vetverbranding omdat we stressgevoeliger worden en ook dragen veel medicijnen die chronisch gebruikt worden daaraan bij. Bloedsuikerverlagers, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers dragen bij aan blokkeren van vetverbranding. Daarmee wordt de preventieve werking van veel medicijnen minder omdat ze overgewicht stimuleren.

Alcohol draagt bij aan een vette lever, heel ziekmakend

Als we alcohol drinken dan wordt dat in de lever afgebroken alsof het suiker is en dat houdt ons in suikerverbranding. Sterker alcohol blokkeert gewoon de vetverbranding. Dat is precies wat je dan niet wil.

Maar niet alleen alcohol, alle suikers en vooral ook fruitsuiker worden in de lever omgezet in een lichaamsvet. Als dat in een orgaan gebeurt zoals in de lever, dan ontstaat een vette lever.

Een vette lever is heel ziekmakend ook al geeft het soms nauwelijks symptomen. Het veroorzaakt verhoogde triglyceriden (vet in het bloed) en ook een verhoogde nuchtere glucosespiegel.

Dit is om te keren door af te vallen zodat ook het vet in de lever minder wordt. De lever wordt gezonder en gaat beter functioneren. De triglyceriden en de nuchtere glucosespiegel gaan dan weer dalen.  De beste ‘behandeling’ boven medicatie.

Alleen als je al goed in vetverbranding bent dan kan je je 1 glaasje veroorloven en toch in vetverbranding blijven.

Sterke dranken als jenever, gin, wodka, tequila, whisky en Cognac bevatten weinig tot geen koolhydraten. Het mixen met frisdrank of vruchtensap verhoogd het aantal koolhydraten. In likeur zit meestal ook veel suiker, net als in zoete witte wijn.
Dus let op wat je drinkt en ook wanneer je drinkt, zelfs dat maakt nog verschil.

Maar je kunt er voor kiezen om toch af te wijken en meer alcohol te drinken, dat is een keuze. Kies er dan wel voor om je snel te herpakken zodat je weer in vetverbranding kunt komen en ‘schade’ kunt beperken.

Hoe dan ook wil ik heel graag de volgende 6 tips met je delen hoe je om kunt gaan met alcohol in de koolhydraatarme leefstijl. De ‘schade’ blijft dan het meest beperkt. Je kunt op deze manier zelfs in vetverbranding blijven!

6 tips voor alcohol in de koolhydraatarme leefstijl

  1. Neem geen bier
  2. Neem geen likeur
  3. Drink sterke drank (niet mixen met suikerdrankjes) of droge wijn (de kleur maakt niet uit)
  4. Drink na elk glas alcohol ook een glas water
  5. Doe ijsklontjes in je glas zodat je minder alcohol drinkt
  6. Drink alcohol als aperitief of bij je avondeten, niet laat op de avond.

Bonustip 1: hou het alcoholvrij met een schijfje verse citroen in een glas spa rood

Bonustip 2: nog meer alcoholvrije bubbels met een glas sterk verdunde appelazijn, een druppel stevia en spa rood

Wil je hier meer over horen schrijf je dan hier in voor mijn gratis webinar.

Heb je wel moeite met afvallen of chronische aandoeningen zoals diabetes om te keren, schrijf je dan in voor mijn online dieetbegeleiding. Je kunt beginnen met een gratis account. Hoog succes percentage.

Schrijf je hieronder in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van wat ik doe. Zoals ook het organiseren van de 40 uur vasten challenge. Ik daag jou ook graag uit!