Collageen beter alternatief voor voedingsvezels

Collageen beter alternatief voor voedingsvezels

Zijn voedingsvezels wel zo belangrijk voor een volwaardige voeding en ken je collageen?

Waarom is collageen een beter alternatief voor voedingsvezels? Klopt dat wel dat zonder voedingsvezels je voeding niet volwaardig is? En hoe passen voedingsvezels in een koolhydraatarme of ketogene leefstijl? Wat doe je bij obstipatie als je koolhydraatarm of ketogeen eet? Wist je dat collageen een betere en zachtere prebiotische werking heeft voor je darmen, daarmee een beter alternatief is voor voedingsvezels.

Voedingsvezels essentieel ? 

We horen en lezen het overal. Voedingsvezels lijken haast nog belangrijker dan je voeding zelf. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmfunctie en beste middel bij obstipatie. Dat kan niemand ontkennen. Of toch wel ? Er is namelijk géén wetenschappelijk bewijs voor. En hoeveel poepproblemen hebben baby’s met volledige borstvoeding terwijl ze géén plantaardige vezels binnen krijgen. Voor baby’s is het opbouwen van een goede darmfunctie zelfs erg belangrijk.

Plantaardige vezels

En wist je dat er verschillende soorten vezels zijn? Goed om daar op te letten want sommige voedingsvezels passen beter in een koolhydraatarme leefstijl dan andere.

Vezels vallen in de groep van macronutriënten onder de koolhydraten. Maar als koolhydraten niet essentieel zijn voor ons lichaam waarom vezels dan wel?  Goede vraag toch?

Vezelproducten

Er is een grote verzameling aan producten te koop als je extra vezels wil gebruiken. Van grof geplette havervlokken tot fijn gemalen havermout en zemelen. Van cereals tot gezoete muesli en cruesli. Die dus  vaak niet alleen gezoet zijn maar waar ook heel vaak chemisch bewerkte palmolie aan is toegevoegd. Vermijden zou ik zeggen.

Zelf zou ik geen van deze producten gebruiken. Om meerdere redenen.

Snelle opname

Gesuikerde producten vallen sowieso af als je de koolhydraatarme leefstijl volgt. Maar vooral de fijngemalen vezels kunnen net zo goed je bloedsuiker snel verhogen. De koolhydraten worden namelijk gemakkelijker afgebroken tot glucose en belanden daardoor sneller in je bloed. De bloedsuiker piekt. Dit gebeurt o.a. ook bij havermout en cereals.

Langzame opname

Nu hoor ik je zeggen: “Maar havermout heeft toch een langzame afgifte, dan piekt je bloedsuiker toch  niet”. Dat geldt alleen voor de grof geplette havermoutvlokken, die hebben een langzamere afgifte van glucose aan het bloed. Maar het punt is dat er misschien wel een langzame afgifte kan zijn, maar de koolhydraten worden er niet minder van. Granen bestaan zelfs voor 70% uit koolhydraten. In een koolhydraatarme leefstijl wil je vezels met nul glucose afgifte. Dus koolhydraatvrij, dat kan namelijk ook.

Vandaar dat producten als havermout geen optie zijn. Bovendien eet je deze producten nooit alleen, je voegt ze meestal toe aan zuivel. Daardoor verhogen de koolhydraten nog eens extra.

De vergissing dat producten met langzame afgifte wel kunnen, wordt vaak gemaakt. In een volgende video leg ik uit hoe dezelfde vergissing bij zoete aardappels wordt gemaakt.

Inflammatie door granen en tekorten aan mineralen

Daarnaast zullen zemelen, en ook een groot deel van granenvezels, de mineralen aan zich binden die in onze voeding voorkomen en zo een goede opname van de hoognodige mineralen belemmeren.

En een ander nadeel van granen is dat ze inflammatie (ontstekingsreacties) in je lichaam bevorderen. Voor een goed immuunsysteem willen we dat juist voorkomen of bestrijden.

Onoplosbaar voedingsvezels en obstipatie

Als het gaat om voedingsvezels kan nog een ander onderscheid worden gemaakt. Namelijk of ze oplosbaar of onoplosbaar zijn. Laat ik met de laatste beginnen.

Granenvezels zijn onoplosbaar.  Het betekent dat ze niet te fermenteren zijn door darmbacteriën. Dat betekent ook dat de  darmen er te veel voor  moeten doen en daar eigenlijk niet op berekend zijn. Ons darmstelsel is te kort om veel onoplosbare, vezelrijke voeding te kunnen verwerken. Het kan juist buikpijn geven omdat het meer bulk geeft aan je darminhoud terwijl er al opstopping is!

Heel belangrijk bij onoplosbare vezels is, dat je voldoende drinkt. Want als deze vezels onvoldoende vocht kunnen opnemen, dan nemen ze vocht op uit de omgeving. Daardoor wordt de darminhoud extra droog. Dan kan het veroorzaken wat je er eigenlijk mee wilde voorkomen of verhelpen: nog meer obstipatie. Deze vezels zijn zelfs te agressief voor gevoelige darmen.

Oplosbaar voedingsvezels

Naast de onoplosbare granen vezels bestaan er ook oplosbare vezels. Dat zijn vezels die, in combinatie met vet of olie, kunnen fermenteren.  Oplosbare vezels zitten in groenten en fruit. Maar ook in olijven, noten en peulvruchten. In groenten zit zelfs meer vezels dan in granen!

Oplosbaar wil zeggen dat de vezels fermenteerbaar zijn. Dat gebeurt in de dikke darm door de daar aanwezige darmbacteriën. Deze vezels zijn dus prebiotica, wat wil zeggen dat het voeding is voor goede darmbacteriën. Dit ‘fermenteren’ draagt bij aan een goed immuunsysteem.

Darmflora maakt vetzuren voor ketonenvorming 

Bij dit ‘oplossen’ of fermenteren komen korte keten vetzuren vrij die door de darmen worden opgenomen. Maar vervolgens worden ze omgezet in ketonen! Ook in een ketogene voeding ontstaan ketonen, dan zijn de vezels niet meer nodig om ketonen van te maken. Vermoedelijk is dit het proces wat ook bij baby’s met volledige borstvoeding speelt, waardoor ze een gezonde darmfunctie hebben.

Over de voordelen van ketonen leg ik meer uit in mijn gratis maandelijkse webinar waar iedereen zich voor in kan schrijven.  En het komt aan de orde in mijn zoommeeting bij de 40 uur vasten-challenge. Hou daarvoor mijn nieuwsbrief in de gaten.

Collageen beter alternatief als prebioticum

Wist je dat er naast plantaardige vezels ook dierlijke ” vezels’ bestaan? Jawel, dierlijke ‘vezels’ ofwel collageen. Ik noem het in de video hieronder dierlijke vezels maar het zijn geen vezels wel is collageen een super goed, zelfs het beste, prebioticum. Zachter voor darmen dan de vaak te agressieve plantaardige vezels.

Collageen komt ook voor in onze huid. Het houdt de huid stevig en gaat rimpels tegen. Maar behalve bij de mens zit er ook collageen in het zwoerdje van spek, het vel van kip en vis en ook in de graten van vis. Dus bijvoorbeeld de graatjes van haring, ansjovis en sardientjes. In het eiwit van eieren .

Ook collageen is dus een super goed prebioticum. Roofdieren eten hun prooi niet voor niets op met ‘huid en haar’. Dat zijn ‘vezels’ voor vleeseters.

Vezels in een koolhydraatarme leefstijl

voedingsvezels zijn dus helemaal niet zo heel belangrijk in onze voeding. Maar ze zitten ruimer in onze voeding dan alleen in granen. Granen passen gewoon niet zo heel goed in een koolhydraatarme voeding.

De vezels uit fruit vallen overigens ook niet goed in een koolhydraatarme voeding omdat fruit eenvoudigweg te veel suikers bevat. Een heel klein beetje kan wel, denk aan een halve appel, peer, sinaasappel. Of 1 mandarijntje of 1 kiwi. Of enkele aardbeien, bramen, bessen, frambozen. Maar altijd als laatste van je maaltijd eten.

Ik krijg dan vaak direct de vraag waar je dan je vitaminen uit haalt. Als je onbewerkte voeding eet dan  haal je ook vitaminen uit al je andere eten. Zelfs in dierlijke producten zitten vitaminen en natuurlijk ook mineralen. In een ei zitten meer voedingsstoffen dan in een appel.

Dit zijn voorbeelden van vezels die goed in een koolhydraatarme voeding passen:

Denk dan aan geraspte kokos of kokosflakes. Noten, olijven, kappertjes en groenten. En de genoemde dierlijke producten die collageen bevatten.

Collageenpoeder als supplement voor gezonde darmen

Voor iedereen die zijn darmfunctie wil herstellen of gezond wil houden, is collageen ook in te nemen als supplement. Poeders zijn altijd voordeliger dan pillen of capsules, vandaar dat in mijn webshop alleen collageenpoeders staan. In de winkel kan je supplementen van collageen altijd vinden bij de beauty producten omdat ze geadviseerd worden voor gezonde haren, nagels en huid.

Maar ze zijn zeker zo belangrijk voor je botten, darmen en alles wat stevigheid nodig heeft in je lijf. Ook bv stevigheid van alle bindweefsels en bloedvaten.

Naar mijn webshop

Er zijn verschillende varianten in mijn webshop. Behalve runder- of viscollageen gaat het ook om de smaak. Wissel af naar eigen voorkeur. Zelf heb gebruik ik 2-3 soorten. In de ochtend collageenpoeder met neutrale smaak in mijn Not Coffee. en in de avond collageenpoeder met sinaasappelsmaak in de yoghurt of Hüttenkäse. Collageenpoeder met chocoladesmaak is ook lekker en handig om in allerlei recepten toe te passen. Maria Emmerich heeft daarvan veel voorbeelden. Zoals deze chocolade-cheesecake zonder bakken.

Simpele test voor eiwit/collageen tekort

Hier is een super simpele test of je lijf voorzien is van voldoende eiwit maar vooral van collageen.

Zijn je nagels stevig?

Heb je mooie lange nagels die niet breken of scheuren? Dan is het goed. Kan je een stevige roffel op de tafel geven met je nagels ? Dan is het goed.

Kan je geen goede roffel geven of heb je geen lange nagels omdat ze altijd breken of scheuren? Dan heb je een tekort aan eiwit in je lijf maar vooral van collageen. Vul dit aan !

Tot slot enkele linkjes 

Via deze link kom je bij een presentatie over vezels van de Australische arts Paul Mason die uitlegt dat bij obstipatie de vezels juist beter te vermijden zijn! Hij heeft geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat vezels helpen tegen klachten van obstipatie, integendeel.

Via deze link kom je ben een presentatie van een Britse voedingsdeskundige Zoë Harcombe waarin ze uitlegt dat vezels niet nodig zijn.

Bekijk hieronder de video waar ikzelf ook uitleg geef over vezels en collageen.