PCOS ook zonder overgewicht
PCOS ook zonder overgewicht
Polycysteus Ovarium Syndroom, afgekort als PCOS, komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. En je hoeft niet eens overgewicht te hebben. Dat komt omdat insulineresistentie kan ontstaan als er nog geen sprake is van overgewicht. PCOS kan een probleem vormen bij de vruchtbaarheid maar heeft ook invloed op de rest van je gezondheid doordat er ook sprake is van insulineresistentie.
Maak hier direct een afspraak voor een insuline respons test om te meten in welke mate jijzelf insulineresistent bent. Iedereen met PCOS is namelijk in meer of mindere mate insulineresistent.
Wat is PCOS
Deze aandoening betekent dat er in de eierstokken, de ovaria, cysten ontstaan. Ze ontstaan doordat de hormoonhuishouding uit balans is. Er is te veel mannelijk hormoon aanwezig. Daardoor rijpen de follikels niet meer elke maand volledig uit en die follikels worden een soort cyste. Dat is te zien doordat er meer blaasjes op de eierstokken zijn dan gebruikelijk. Niet moeilijk om je voor te stellen dat dit problemen met de vruchtbaarheid kan veroorzaken.
Symptomen die op kunnen treden bij PCOS
Je kunt PCOS in meer of mindere mate hebben. Vaak is er sprake van overgewicht maar dat hoeft niet het geval te zijn.
Wat je als eerste kunt merken is dat je menstruatie niet regelmatig is. Het zet niet elke maand door. Daardoor alleen al ben je minder goed vruchtbaarheid.
Andere symptomen zijn dat je overbeharing kunt hebben bv op armen maar ook in je gezicht. En meer vorming van acné.
Dun haar bovenop je hoofd of zelfs voortijdig kaal
Bij insulineresistentie is een van de symptomen dat je dun haar bovenop je hoofd kunt hebben. Het hoeft niet altijd voor te doen. Maar toch zijn er best veel vrouwen die hier wel last van hebben.
Je zou denken wat heeft kaalheid hier mee te maken? Maar het volgende wordt vaak genoemd: mocht je een broer hebben die op jonge leeftijd al kalend is, dan is de kans ook groter dat jij als zus PCOS hebt.
Verminderd vruchtbaar en complicaties door PCOS
Bij PCOS is zoals gezegd de vruchtbaarheid verminderd. De reguliere behandeling is een behandeling met hormonen die je vruchtbaarheid bevorderen. Wat artsen niet goed weten, is dat door een ketogene voeding alle hormonen in je lijf beter in balans komen. Je vruchtbaarheid kan daardoor zelfs snel van nature herstellen!
Maar als je toch zwanger geworden bent, loop je helaas meer kans dat er tijdens de zwangerschap complicaties op kunnen treden tot miskramen aan toe helaas. Daarom wordt ook aangeraden om tijdens een zwangerschap laag in koolhydraten te blijven eten. Wat een baby in de groei nodig heeft zijn vooral eiwitten en vetten. Koolhydraten maar heel weinig.
Zo zal je zwangerschap met minder complicaties verlopen voor moeder en kind. Minder koolhydraten tijdens de zwangerschap zorgt voor minder misselijkheid. Maar zo kan je ook zwangerschapsdiabetes voorkomen. Je voorkomt dat je baby te groot wordt wat moeilijkheden met de bevalling kan geven en ook dat je baby na de geboorte een nare hypo krijgt waarbij meteen al suiker nodig is. Dat verstoort de stofwisseling van de baby namelijk direct!
Hormoonhuishouding en insulineresistentie
Je hormoonhuishouding is uit balans maar niet alleen de mannelijke en vrouwelijke hormonen zijn uit balans. Ook andere hormonen kunnen uit balans zijn. Het meest voorkomende is een te hoge insulinespiegel door insulineresistentie. Dat kan weer gemakkelijk tot andere chronische aandoeningen leiden zoals diabetes type 2 en ook hart- en vaatziekten.
Leefstijltips bij PCOS
De hormonen op natuurlijke manier weer in balans brengen is eigenlijk de beste strategie. Daar kan juiste voeding goed bij helpen. Om hormonen aan te maken heeft het lichaam eiwit en vet nodig. Dat past precies in het straatje van een koolhydraatarme of zelfs ketogene voeding. Minder koolhydraten eten brengt ook je insulinespiegel omlaag waardoor het risico voor zowel diabetes 2 en hart- vaatziekten verminderd wordt. Dus heb je PCOS? Hou dan een leefstijl aan waarbij je voor, tijdens en na de zwangerschap zeer koolhydraatarm of zelfs ketogeen blijft eten.
Verder zou je kunnen aanvullen met supplementen. Iedereen die insulineresistent is heeft namelijk een tekort aan het mineraal kalium. Kaliumtekort geeft ook een onrustig gevoel en bijvoorbeeld onrustige benen en hartkloppingen. Maar ook een hoge bloeddruk. Waarschuwing: kalium mag niet aangevuld worden als iemand een plastablet gebruikt die kalium sparend is! Dus ook heeft je lijf het nodig, overleg eerst met je arts voor een andere plastablet.
Myo-inositol als supplement om insulinegevoeligheid te verbeteren
Inositol is een natuurlijk voorkomende koolhydratenverbinding die behoort tot de groep van B-vitamines, hoewel het technisch gezien geen vitamine is. Het komt voor in verschillende vormen, waarvan myo-inositol de meest voorkomende en biologisch actieve is. Vaak wordt met inositol het myo-inositol bedoeld. Maar ook de andere vormen van inositol zijn bij metabole processen betrokken.
Myo-inositol is essentieel voor verschillende biologische processen in het lichaam. Het speelt een rol bij de celmembraanstructuur, signaaltransductie en diverse metabole processen. Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement en heeft potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder:
- PCOS-beheer: Myo-inositol wordt vaak gebruikt als een aanvullende behandeling voor vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) vanwege de mogelijke voordelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het bevorderen van de vruchtbaarheid.
- Angst en stemmingsstoornissen: Sommige onderzoeken suggereren dat myo-inositol kan helpen bij de behandeling van angststoornissen en stemmingsstoornissen.
- Verbeterde insulinegevoeligheid: Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid verbeteren.
Het is belangrijk op te merken dat inositol, en met name myo-inositol, algemeen beschouwd wordt als veilig en goed verdragen wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven.
Hier vind je inositol in mijn webshop en een variant van inositol met choline.
Choline helpt een vette lever te ontvetten en gezonder te maken.
Lees hier mijn blog over 6 veel gemaakte koolhydraatarme dieetfouten
Lees hier meer over insulineresistentie.
In onderstaande video geef ik uitleg over PCOS