Vasten is verantwoord verouderen, anti aging

Vasten is verantwoord verouderen, anti aging

Verantwoord verouderen? Ja dat kan. Vasten is verantwoord verouderen ofwel anti aging. Dit is deel 2 met uitleg waarom vasten synoniem is met verantwoord verouderen. Het is namelijk anti-aging en dus een verjongingskuur. Er zijn veel manieren hoe je kunt vasten. In deze video leg ik het 2:5 systeem uit.

Vastenschema van 16:8 intermittent fasting

In de vorige video over vasten had ik het over 16:8 vastenschema. Dat betekent dat je op een dag 16 uur vast en eet in een tijdsbestek van 8 uur. Wen er aan om je ontbijt steeds iets verder op te schuiven maar eet ook niets meer in de avond. Zelf moet ik doorgaans inimaal 18:6 toepassen om in vetverbranding te komen. Dat wil zeggen 18 uur vasten en eten in een tijdsbestek van 6 uur.

Autofagie bij vasten is een gezondheisvoordeel

Maar het kan ook anders. Je mag zelfs 3-4 keer per jaar 5 dagen achter elkaar vasten (een extended fast). Dat is pas een opruimkuur! Echt anti aging. Je ruimt alle oude en zieke eiwitstructuren en celstructuren op. En nieuwe celstructuren worden aangemaakt. Oa van zieke mitochondrieën, onze energiefabriekjes in de lichaamscellen. Als die zijn aangedaan door inflammatie (door veel koolhydraten en bewerkt eten) dan ben je steeds erg moe.

Dit proces dat tijdens vasten ontstaat heet autofagie. Het is een groot gezondheidsvoordeel.

Vastenschema 2:5 verlengd vasten, prolonged fasting

Als je langer vast dan gaat het proces van autofagie exponentieel omhoog. Daarom kan je er  voor kiezen om met regelmaat langer te vasten. Maar dat klinkt natuurlijk allemaal nogal heftig.

Daarom doe ik 4 keer per jaar een 40 uur vasten. Je slaat eigenlijk 1 dag over. En omdat je in de avond, na het avondeten begint, de volgende dag niet eet en de dag daarna bij de lunch (= 40 uur) of bij het avondeten weer begint (= 48 uur) doe je een vastenschema van 2:5. Je eet dan 2 dagen van de week niet en de overige 5 dagen eet je wel. Je kunt dan nog steeds IF toepassen.

40 uur vasten mag je zelfs 3 keer per week doen! Waarom zou je dat doen? Als je serieus wat kilo’s gewicht wil verliezen. Je komt dan heel goed in vetverbranding namelijk.

40 uur vasten challenge

Zelf pas ik de 40 uur vasten toe als grote opruiming van mijn inwendige lijf. Ook geeft het een stoer gevoel te merken dat je helemaal niet zo afhankelijk van eten hoeft te zijn. Heerlijk gevoel, handig, goedkoop, tijsbesparing. Ik daag je uit om met me mee te doen. Hou daarvoor mijn maandelijkse nieuwsbrief in de gaten. Dan gaan we na 20 uur zoomen om je door dit lastige moment heen te slepen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief zodat je weet wanneer ik weer een 40 uur vasten challenge organiseer. Ik daag je uit om mee te doen. Download meteen mijn E-boek. Scroll naar beneden op de home pagina.

Schrijf je in voor mijn gratis webinar waarin ik meer vertel over vasten

Lees meer over vasten in mijn boek: diabetes overwinnen en voorkomen

Bekijk hier deel 1 van mijn video over intermittent fasting IF vasten

Lees hier mijn blog hoe je je kunt voorbereiden op vasten en volhouden

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download mijn E-boek