Intermittent fasting, IF, vasten, waarom en hoe?

Intermittent fasting, IF, vasten. Waarom en hoe?

Intermittent fasting, IF of vasten is steeds populairder. Waarom en hoe doe je dit? Er bestaan veel misverstanden over vasten en er zijn veel manieren om het toe te passen. Ik vind het fantastisch om te zien hoe goed veel mensen reageren op IF. Het vasten bevalt ze niet alleen goed. Door interemittent fasting voelen ze zich ook heel goed.

Dit is deel 1 van 2 video’s over intermittent fasting, IF, vasten.

IF staat voor intermittent fasting, is het gezond?

Jennifer Aniston doet het en ik persoonlijk doe het ook: vasten! Intermittent fasting, IF, is de nieuwe trend. Al denk ik dat het in het Paleo-tijdperk ook al ’trendy’ was. Toen at je ook niet 6 keer per dag met 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes.

If is de afkorting voor intermittent fasting. Dit zou je kunnen vertalen met deels of periodiek vasten. Een deel van de dag niets eten. Dat doe je ’s nachts ook. Maar de uren van niets eten zou je gemakkelijk wat kunnen uitbreiden als je in de avond niets meer eet en je ontbijt wat opschuift. Zelf eet ik nooit voor 12 uur. De hele ochtend eet ik niets maar drink wel. Ik vind het prima om maar 2 hoofdmaaltijden per dag te hebben.

Je komt dan al snel aan een 16:8 ‘dieet’ schema

Er zijn verschillende manieren en in het begin is het oefenen om je ontbijt op te schuiven. Eet je niets van 20 uur tot 8 uur dan vast je al 12 uur. Je kunt oefenen om dit te gaan uitbreiden. Er zijn mensen die zich er zo goed bij voelen dat ze maar 2 hoofdmaaltijden per dag nemen. Maar één hoofdmaaltijd per dag komt zeker ook voor. Dat is OMAD: one meal a day. Niks mis mee!

Ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Tja, hoe zit dat dan? Ontbijt als een keizer wordt gezegd. En je ontbijt is nodig om ‘de boel’ op gang te brengen. Uit onderzoek blijkt al langer dat al je minder calorieën eet dan onze huidige aanbevelingen, je langer leeft. Onze aanbevelingen staat gewoon te hoog! Met als resultaat dat overgewicht een veel groter probleem is dan ondergewicht.

En het ontbijt? Je stofwisseling is nooit ‘nul’. Als zo iets al bestaat. Het draait altijd door daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Ons lichaam is slim genoeg om zelf ‘de boel’ in stand te houden.

Sterker nog, als je niets eet dan gaan er in de stofwisseling processen ontstaan die in gevoede toestand niet gebeuren. Denk aan ‘schoonmaak’processen als autopagie. Het lichaam ruimt zieke eiwitten en zieke celstructuren op.

Vasten gezond?

Ja! Door vasten kom je in vetverbranding. Dat is onze duurzame eneregie modus. 1 kg lichaamsvet levert maar liefst  9000 calorieën. Dus je hebt niet snel energie tekort! De meeste van ons kunnen gerust een poos op hun lichaamsvet teren. Dat verbeterd de gezondheid. En er zijn een heleboel andere gezondheidsvoordelen. In vetverbranding krijg je meer spieren en botten. Dit is anti-veroudering. Anti-aging.

Bij vrouwen met PCOS kan het de hormonen resetten. Ik lees hier en daar op internet dat het bij vrouwen juist slecht zo zijn. Niets is minder waar. Zeker niet voor vrouwen die toch al moeilijk vruchtbaar zijn doro PCOS. Doe er je voordeel mee!

Contra indicaties voor vasten

Voor wie is vasten niet geschikt? Eenmaal zwanger adviseer ik om niet meer te vasten maar wel keto te blijven eten. Ook niet tijdens de periode dat je borstvoeding geeft ga je liever niet vasten.

Mensen die een eetstoornis hebben zoals binge eating disorder (eetbui stoornis) kunnen beter ook niet vasten. Voor hen kan een eiervastendag wel heel goed zijn. Daarover lees je meer in mijn stuk hoe je je kunt voorbereiden voor mijn 40 uur vasten challenge (zie onder).

Momenten van hevige pijn, hevige stress, hevige mesntruatie of een week voor een menstruatie zijn niet ideaal om te vasten.

Probeer het gewoon een keer. Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (scroll naar onder op mijn home pagina) dan ben je op de hoogte wanneer ik weer een 40 uur vasten challenge ga doen. Dan doen we het samen.

Bekijk hier video deel 2 over vasten. Wat betekent 2:5?

Schrijf je hier in voor mijn gratis webinar: 8 tips als afvallen of daibetes 2 omkeren stagneert. Daarin leg ik meer uit over vasten

Bekijk hier mijn video over PCOS bij vrouwen

Lees hier het stuk uit de Telegraaf over het schoonheidsgeheim van Jennifer Anniston

Zo kan je je voorbereiden als je met mijn 40 uur vasten challenge mee wil doen

Wl je mee doen met mijn 40 uur vasten challenge? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief dan ben je op de hoogte wanneer ik het weer organiseer. Download ook mijn E-boek.