Zonnebloemolie is geraffineerde wasbenzine olie!

Zonnebloemolie is geraffineerd

Wat betekent zonnebloemolie is geraffineerd? Is dit gezond? We zweren bij zonnebloemolie want het etiket ziet er zo gezellig uit. Maar vergis je niet! Plantaardige zonnebloemolie is geraffineerde, wasbenzine olie. Een chemisch product dat door de mens is gemaakt. Niet natuurlijk. Gezonde olie en vet blijft een lastig verhaal.

Plantaardige olie of dierlijk vet. Verzadigd of onverzadigd. Bewerkt of onbewerkt. Hieronder leg ik uit hoe het zit. Maar dit staat vast: zonnebloemolie is ongezond, want zonnebloemolie is geraffineerde wasbenzine olie. 

Natuurlijke olie is gezond, bewerkt is ongezond. 

Natuurlijke, onbewerkte dus ongeraffineerde oliën en vetten zijn gezonde vetten. Plantaardig, dierlijk, verzadigd of onverzadigd is minder van belang. Olie en vet die alleen door mechanische bewerking zijn ontstaan, zijn onbewerkt. Zoals olijfolie, rode palmolie of kokosolie die door koude persing zijn ontstaan.  De natuur maakt geen ongezonde vetten, de mens wel.

Bewerkte geraffineerde olie ontstaat met wasbenzine

Geraffineerde plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, palmolie, sojaolie, rijstolie worden allemaal gemaakt met behulp van hexaan, een soort wasbenzine, een chemisch oplosmiddel. Door hexaan kan je het oorspronkelijk product raffineren zodat de olie er alsnog uitgehaald kan worden.

Je kunt geen zonnebloempitten koud persen voor de olie. 

Dus zonnebloempitten, rode palmolie en soja worden bewerkt met hexaan zodat de olie die er in zit, eruit gehaald kan worden. Dat lukt niet op natuurlijke wijze. Daarna volgt een ingewikkeld chemisch proces. Dat is beslist niet duurzaam want het kost veel energie.

Daarom is bewerkte voeding sowieso niet duurzaam!

Olijfolie is vaak, net als zonnebloemolie, geraffineerd

Olijfolie ontstaat door koude persing (het mag maximaal tot 40 graden verhit worden) van olijven. Dit is groenige, smaakvolle olie.

Maar wat doe je met de pulp die achter blijft? Vroeger volgde na de eerste een tweede koude persing. Deze olie was goedkoper en neutraler van smaak en daarom zeer geschikt om mee te bakken.  Er gaat namelijk smaak verloren door het bakken. Daarom gebruik je de duurdere, smaakvolle olijfolie van de eerste persing liever voor in salades en andere koude toepassingen.

Helaas bestaat dat tegenwoordig niet meer. Na de eerste persing volgt nu een raffinage. Dat betekent dat alle olijfolie die nu gebruikt wordt in je blikje tonijn en je potje zongedroogde tomaatjes, allemaal geraffineerd is. Het is een heldere olijfolie die ook met wasbenzine wordt gewonnen.

Rode palmolie wordt geraffineerd tot heldere palmolie

Zo gaat dat ook met palmolie. Het oorspronkelijke product, rode palmolie, is super gezond. Gaat inflammatie tegen. Het wordt mechanisch gewonnen door een koude persing van de rode vruchten van palmbomen. Het bevat onder andere super veel vitamine A en E. Natuurlijk wordt dat er wel eerst uitgehaald en in een capsule gestopt voordat de wasbenzine erbij gaat…..

De geraffineerde palmolie wordt in heel veel producten gebruikt: halvarine, margarine, cholesterolverlagende boter, smeerbare roomboter, (vloeibaar) bak&braad. Allemaal zeer bewerkt en ook al is de oorsprong plantaardig, het is zeer ziekmakend.

Kokoslie is plantaardig maar wordt vaak geraffineerd

Met kokosolie is ook iets dergelijks aan de hand. Het wordt in eerste instantie ongeraffineerd gewonnen. Dat is altijd de duurdere olie en vaak moeilijk te vinden in de winkel. Er staat ook nog wel eens ‘biologisch’ op het etiket. Maar zodra er ook op het etiket staat dat de olie ontgeurt is of een neutrale smaak heeft, dan weet je dat die alsnog geraffineerd is helaas.

Onbewerkte kokosolie hoort naar kokos te ruiken en te geuren. Ook deze onbewerkte kokosolie is gezond ook als is kokosolie verzadigd.

Je mag in al deze onbewerkte oliën bakken, ook in olijfolie. Niet frituren, dat kan prima in reusel.

Zonnebloemolie is plantaardig maar geraffineerd: PUFA’s zijn ziekmakend

Veel plantaardige oliën worden aangeprezen als gezond omdat ze meervoudig onverzadigd zijn. In het Engels worden dit de PolyUnsaturated Fatty Acids genoemd ofwel PUFA’s. PUFA’s zitten in alle plantaardige geraffineerde oliën.

Echter hier is wetenschappelijk zeer veel over te doen. Herhaaldelijk wordt gewezen op het slechte onderzoek uit de jaren 1960 van de Amerikaan Ancel Keys. Dit heeft veel verwarring veroorzaakt.

Nu weten we dat verzadigd vet lang niet altijd slecht is en onverzadigd lang niet altijd goed is. Zo is plantaardig niet altijd goed en dierlijk vet niet altijd slecht.

Het verhaal van zonnebloemolie dat geraffineerd is gaat nog verder!

Inflammatie door PUFA’s in plantaardige zonnebloemolie die geraffineerd is 

Inmiddels weten we dat PUFA’s een veel te hoog omega-6 gehalte hebben gekregen wat inflammatie in je lijf zeer bevordert. We zien dit ook duidelijk bij linolzuur. Inflammatie draagt bij aan de oorzaak van haast alle chronisch aandoeningen die we tegenwoordig kennen. Ze bevorderen op deze manier hart- en vaatziekten en beroertes in plaats van dat ze je ertegen beschermen.

Inflammatie tegen gaan en je bloedvaten beschermen? Laat alle PUFA’s staan!

Onbewerkt verzadigd vet is natuurlijk is gezond

Het maakt dus veel minder uit of iets verzadigd of onverzadigd is. Het gaat erom hoe het gewonnen wordt. Veel verzadigde vetten zijn dierlijke vetten maar ontstaan zónder chemisch proces. Dat zijn roomboter, vet uit volle kaas en volle zuivel met naturel smaak en room.  Een koe geeft nou eenmaal geen magere melk.  Maar ook reusel, spek en ossenwit zijn onbewerkt. Terug naar vroeger dus.

Bewerkt verzadigd vet is chemisch is ongezond

Bewerkt verzadigd vet ontstaat in een fabriek. Ze zijn door de mens gemaakt. Dit zijn de transvetten die producten langer houdbaar maken (soep in blik) of extra krokant maken (frituur, koek). Dit zijn met name de vetten die bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.

ONBEWERKT IS GOED, GERAFFINEERD IS FOUT

Wil je gaan oefenen om meer natuurlijk te gaan eten, kijk eens in mijn webshop naar mijn boeken die je erbij kunnen helpen met achtergrondinfo, tips en recepten.

In mijn gratis webinar geef leg ik meer uit over insulineresistentie en geef ik 8 tips wat je daar aan kunt doen. Schrijf je er hier voor in.

Wil je meteen serieus aan de slag met koolhydraatarme, onbewerkte voeding en minder suiker, ga dan voor mijn online dieetbegeleiding. Maak een account aan.

Blijf op de hoogte van alles wat ik organiseer, zoals de 40-uur vasten challenge via mijn nieuwsbrief.

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis een E-boekje.