Welk vegan dieetadvies past bij zwangerschap?
Welk vegan dieetadvies past bij zwangerschap?
Dit is een hele nieuwe vraag voor diëtisten.
Welk vegan dieetadvies past bij zwangerschap? Ontwikkelingen gaan soms zo snel, dan is er mogelijk (nog)geen pasklaar antwoord. Wat zijn effecten op lange termijn als je vegan eet en zwanger bent of wil worden? Een vegan dieetadvies daar zijn diëtisten helemaal niet mee bekend. Een vegetarisch dieetadvies daar zijn diëtisten inmiddels wel bekend mee. Maar het veganisme heeft zo snel volgers gekregen, vooral bij jonge vrouwen, dat professionals in deze korte tijd nog onvoldoende goed hebben kunnen verdiepen in of en hoe je gezond vegan kunt eten tijdens een zwangerschap. Ik zal proberen om logischerwijze wat antwoorden te geven.
Vega, vegan, veganisme wat is het verschil met vegetarisch?
Vegan eten gaat nog een stap verder dan vegetarisch eten. Als je vegetarisch eet, dan eet je doorgaans geen vlees, vis of kip. Maar je zou nog wel dierlijke producten kunnen eten zoals boter, kaas, eieren en zuivel. Meestal niet meer allemaal maar één of enkele van deze producten. Er zijn verschillen omdat soms toch nog kip of vis wordt gegeten. Of mensen die buiten de deur wel vlees eten alleen thuis niet. Grote variatie dus.
Welk vegan dieetadvies past bij zwangerschap?
Eet je vegan dan gebruik je helemaal niets meer wat een dierlijke oorsprong heeft. Je eet alleen producten die plantaardig zijn. Daar zal door diëtisten goed naar gekeken moeten worden door om tot een goed advies te kunnen komen. Maar net als bij sporters, een zwangerschap is ook een topprestatie leveren, is er hier en daar al een waarschuwing te horen om je erg goed te verdiepen. De waarschuwing betreft om er goed op te letten dat je voldoende eiwitten binnen krijgt en geen tekorten laat ontstaan.
Diëtisten hebben een pasklaar antwoord (nog) niet zo maar op zak. Helemaal niet als er bv ook nog sprake is van PCOS waarbij een koolhydraatarme voeding het basisadvies dient te zijn.
En los van voeding draait het in de vegan leefstijl ook om andere verdergaande zaken. Een veganist zal ook geen leren riem, schoenen of tas gebruiken.
Vegan nog maar kort in de belangstelling
De vegan leefstijl is nog niet zo lang geleden ontstaan. Terwijl vegetarisch al vele jaren bestaat. Hoe dit goed toe te passen zonder tekorten te krijgen, daar hebben diëtisten al wel een goed antwoord op gevonden. Al zijn er wel vegetariërs die ook niet altijd de dierlijke producten zoals vlees goed vervangen, maar over het algemeen is een vegetarisch menu wel zodanig samen te stellen dat er geen tekorten in de voeding ontstaan.
De koolhydraatarme leefstijl bestaat ook al heel erg lang. Voor de industriële revolutie aten wel allemaal veel minder koolhydraten. Maar nog steeds krijg ik de vraag wat de effecten zijn op lange termijn. Bij koolhydraatarm is daar ruim bewijs voor dat het prima is, net als bij vegetarisch. Maar bij vegan weten we dat nog helemaal niet.
De vegan leefstijl is in de belangstelling gekomen vanwege 2 factoren
- Dierenleed
- Milieu
Het dierenleed is heel wezenlijk. Er zijn genoeg filmpjes over respectloos met dieren omgaan. Daar kan niemand vóór zijn. Maar ik zie ook filmpjes over respectvol met dieren omgaan. Al klinkt dat raar maar inderdaad, ook een respectvolle slacht.
De situatie met het milieu is een zorg die haast iedereen deelt. Het probleem is heel herkenbaar, de oplossingen zijn nogal verschillend. Eet minder vlees wordt vaak als oplossing gegeven, die oplossing deel ik persoonlijk niet. In mijn visie is voedselverspilling en bewerkte voeding via de voedingsmiddelenindustrie een groter risico. Waarmee ik niet wil zeggen dat we bergen vlees moeten eten. In combinatie met veel vasten, intermittent fasting, verlaag je je footprint ofwel belasting van het milieu ook aanzienlijk. Je eet namelijk ook veel minder omdat je veel minder honger hebt en minder nodig hebt.
Wat betreft het milieu zie je dat in alle mono culturen veel gifstoffen worden gebruikt. Daarmee wordt alle leven vernietigd. Niet alleen schimmels maar ook alle ‘ongedierte’ en insecten. In Costa Rica waar ik elk jaar kom wordt in de ananas-, watermeloen- en bananenteelt enorm veel gifstoffen gebruikt waarmee elke mugje, larfje, kevertje, rupsje, enz om zeep geholpen wordt. Om nog niet te spreken van de verontreiniging van de bodem. Niet zo diervriendelijk en milieuvriendelijk!
Het (on)gezonde van vegan
Dat is de vraag, hoe gezond is vegan? Volgens de diëtisten van de Schijf for Life is het helemaal gezond en kan je prima vegan eten zonder tekorten te krijgen. Dat wil zeggen, je moet wel het vitamine B12 aanvullen. Hier lees je mijn opmerkingen over de Schijf for Life.
Een voeding waarbij je per definitie voedingsstoffen moet suppleren brengt risico’s met zich mee. Wat zou je nog meer moeten suppleren, hoeveel en in welke vorm? Neem je bijvoorbeeld te veel plantaardig ijzer dan kan dit gaan stapelen in het lichaam (het lichaam kan het moeilijk verwijderen) vooral in de alvleesklier, en dat kan zwangerschapsdiabetes bevorderen. Ook kan een hoge ijzer gaan werken als een oxidant en zo voor meer inflammatie zorgen, ontstekingsreacties die de oorzaak zijn van haast alle chronische aandoeningen die we tegenwoordig kennen.
Bewerkte vegan producten vermijden bij zwangerschap
Wat niet in deze Schijf for Life staat maar helaas wel een logisch gevolg is van deze schijf is dat de supermarkten nu vol mee liggen met kant&klare vegan vleesvervangers. Deze kant&klare vleesvervangers is allemaal hoog bewerkte voeding met veel toevoegingen; chemische producten. Daar maak ik me de meeste zorgen over.
De supermarkten liggen vol met cchemisch bewerkte vegan vleesvervangers
Kant&klare vegan vleesvervangers is het slechtste wat je kunt eten. Dan wordt vegan een commercieel verhaal waar je niet aan toe zou moeten geven als je het milieu wil sparen. In bewerkte voeding zitten geraffineerde oliën zoals zonnebloemolie, palmolie, sojaolie, raapolie en koolzaadolie om er een paar te noemen. Ze worden gemaakt met een soort wasbenzine, hexaan, en krijgen door het raffinageproces een te hoog omega-6 vetzuren gehalte, wat ook weer inflammatie in de hand werkt. Deze geraffineerde oliën zijn ook chemische producten, niets natuurlijks.
Plantaardige voeding staat niet altijd gelijk voor gezond
Helaas zijn het niet alleen geraffineerde oliën die inflammatie bevorderen maar ook granen, en andere plantaardige stoffen. In plantaardige voeding komen anti-nutriënten voor die de opname van vitamines en mineralen belemmeren (vezels binden mineralen) en anti-nutriënten kunnen zelfs beschadigen. We kennen allemaal gluten maar zo zijn er onder andere ook fytinezuur, lectines en oxaalzuur die allemaal darmbeschadigingen kunnen geven. Je kunt het al merken aan een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree, moeheid, slap gevoel en depressieve klachten.
De darmbeschadigingen kunnen leiden tot leaky gut wat allergieën en auto-immuunaandoeningen kan geven. Alle (fruit)suiker en zetmeel in plantaardige producten kan overgewicht in de hand werken met alle complicaties die dat met zich mee kan brengen.
Het is gemakkelijk om het fout te doen en moeilijk om het goed te doen. Denk er dus goed over na of je ter voorbereiding, tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding, vegetarisch zou gaan eten. En vooral: geef je baby en kind géén vegan voeding. Zie de presentatie in het linkje onderaan.
Hoe gezond is vegan tijdens een zwangerschap?
Bij een zwangerschap telt natuurlijk niet alleen je eigen gezondheid maar zeker ook de gezondheid van de groeiende baby. Hou het daarom onbewerkte voeding. Geen kant&klare vleesvervangers en geen chemisch bewerkte olie of vetten.
Een koolhydraatarme voeding hoeft juist geen tekorten te geven omdat als je weinig koolhydraten eet, je ook veel minder vitamines nodig hebt. Als je wel dierlijke producten eet dan krijg je ook alles binnen. Omdat dierlijke producten een hogere voedingswaardedichtheid hebben dan plantaardige producten bevatten ze meer vitamines en mineralen dan plantaardige producten, en ze worden beter opgenomen dan in een plantaardige voeding. Dat maakt dat je er kleinere hoeveelheden van nodig hebt.
Daarom zou dit mijn antwoord zijn op de vraag over welk vegan dieetadvies past bij zwangerschap. Eet in de voorbereiding als je zwanger wil worden, als je zwanger bent en als je borstvoeding geeft om tenminste vegetarisch zodat de voedingsstoffen uit dierlijke producten als eieren en kaas toch een bijdrage kunnen leveren.
In deze presentatie van Australische arts Paul Mason legt hij uit waarom je je kind géén vegan voeding moet geven. Kijk en huiver.
Kijk ook eens op deze pagina of je wel voldoende eiwitten binnen krijgt.