Kip met vel bevat collageen, goede eiwitten

Vitamine C Eiwit en Diabetes

Wat hebben Vitamine C, Eiwit en Diabetes met elkaar te maken?

Er is een belangrijke relatie tussen Vitamine C, eiwit en diabetes.  Lees hier  waarom je bij diabetes niet plantaardig kunt eten, wat overigens ook geldt voor ouderen en sporters. Maar bij diabetes in het bijzonder omdat er sprake is  van een verstoorde vitamine C opname. Wat hebben Vitamine C, eiwit en diabetes dan met elkaar te maken?

Waarom Vitamine C en Eiwit belangrijk zijn voor Mensen met Diabetes

Het is algemeen bekend dat mensen met diabetes speciale aandacht moeten besteden aan hun voeding om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar hoe je ook je best doet, dit lukt niet altijd. Maar wist je dat een hoog bloedsuikergehalte ook invloed heeft op je vitamine C-opname en daarmee op je collageenproductie? Laten we dit verder verkennen en zien waarom het belangrijk is om op je eiwitkwaliteit te letten, vooral als je diabetes hebt.

Verstoorde Opname van vitamine C bij Diabetes

Hoe komt het dat, als je bij mensen met diabetes een spierbiopt afneemt, de spiervezels veel te slap zijn? Vitamine C is een essentiële voedingsstof, nodig bij de vorming van collageen (koper trouwens ook). Collageen is een belangrijk eiwit voor de huid, botten en bindweefsels. Eigenlijk alles wat stevigheid nodig heeft dus ook de wanden van bloedvaten, pezen en herstel van beschadigd weefsel (helen van wondjes).

Maar bij mensen met diabetes wordt de opname van vitamine C vaak verstoord. Dit komt omdat hoge bloedsuikerspiegels concurreren met vitamine C voor opname in de cellen. Het molecuul van glucose en vitamine C lijken namelijk zeer op elkaar. Hierdoor krijgen mensen met diabetes vaak niet genoeg vitamine C binnen, zelfs als ze genoeg groenten en fruit eten! Een vitamine C supplement heeft in dit geval ook geen zin.

Collageen en Gezondheid

Collageen is essentieel voor een gezonde huid, sterke botten en sterke bindweefsels en soepele gewrichten. Het helpt ook wonden sneller te genezen, wat bijzonder belangrijk is voor mensen met diabetes die een verhoogd risico op infecties en slechte wondgenezing hebben. Zonder voldoende vitamine C kan je lichaam niet genoeg collageen produceren, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Van alle eiwitten in je lijf hoort 1/3 uit collageen te bestaan.

Het Belang van goede Eiwitkwaliteit

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om te focussen op de kwaliteit van de eiwitten die je eet. Vooral dierlijke eiwitten, zoals die in vlees, vis, eieren en zuivel, zijn van hoge kwaliteit omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van collageen.

Dierlijke eiwitten zijn ook rijk aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en zink, die allemaal bijdragen aan een betere algehele gezondheid en een sterker immuunsysteem. Bovendien bevatten dierlijke producten natuurlijk verzadigd vet, wat goed is voor je gezondheid. En zelfs goed is voor je cholesterol! Ik weet dat dit tegenstrijdig klinkt maar verzadigd vet (en cholesterol) zit ook in moedermelk en is essentieel voor groei en herstel.

Een verstoord cholesterol waarbij het  HDL te laag is en de Triglyceriden (TG) te hoog, is een teken van insulineresistentie wat veroorzaakt wordt door het eten van te veel koolhydraten. De lever zet 80% van het cholesterol om uit glucose en maar 20 % uit vet. Insulineresistentie is tegenwoordig de meest voorkomende verstoorde stofwisseling en een aanslag op je metabole gezondheid. Laat het meten bij MeetIns. 

Hier zijn enkele tips om je eiwitinname te verbeteren:

  1. Kies voor vlees: Kip met vel, kalkoen en mager rundvlees zijn uitstekende keuzes. Maar ook regelmatig steak en orgaanvlees zoals lever. Orgaanvlees is je natuurlijke multivitaminen!
  2. Eet meer vis met vel: Vis, vooral vette vis zoals haring, sardientjes, ansjovis, zalm en makreel, is niet alleen een goede bron van eiwitten, maar ook van omega-3 vetzuren. Of als je geen vis eet, vul dan aan met het goedkoopste omega 3 supplement: Levertraan. (Een voorbeeld vind je in mijn webshop.)
  3. Voeg eieren toe aan je dieet: Eieren zijn een geweldige bron van complete eiwitten. In het eiwit zit ook collageen en ze bevatten ook veel vitamines, mineralen en tal van andere voedingsstoffen waaronder choline. Eet zo veel eieren al je kunt ! Je cholesterol zal er ook alleen maar beter van worden.
  4. Zuivelproducten: Kies voor volle zuivelproducten zoals volle melk, yoghurt en kaas. Volle zuivel en cholesterol zit voor een groot gehalte in moedermelk Magere zuivel laat je bloedsuikerspiegel sterker stijgen dan volle zuivel, en de natuurlijke vetten in volle zuivel zijn goed voor je. Een koe geeft geen magere melk zeg ik altijd.
  5. Andere bronnen van collageen: zelf getrokken botten- of visbouillon en gelatine.
  6. Collageenpoeder: Collageenpoeder als supplement kan handig zijn om toch je eiwit kwaliteit aan te vullen. Poeders zijn overwegend het goedkoopst en er zijn variaties van neutrale smaak (voor bv in bouillon, koffie of Not Coffee; paarse bus) en met vruchtensmaak (voor bv in je volle yoghurt of kwark). Je vind voorbeelden van Collageen poeder in mijn webshop.

Hier is een eerdere video van mij over collageen: het beste prebioticum voor je darmen. Je hebt niet per se plantaardige vezels nodig. Bij te lage maagzuurproductie zelfs af te raden en bij obstipatie ook liever  niet. Kan het zelfs verergeren bij gevoelige darmen en bacterie-overgroei (SIBO) veroorzaken. Bovendien binden granenvezels mineralen waardoor je die belangrijke voedingsstoffen net meer op kunt nemen. Dit kan weer obstipatie veroorzaken.

Collageen is ook van belang voor ouderen en sporters

Vooral ouderen en sporters moeten letten op de kwaliteit van hun eiwitinname. Ouderen maken minder goed collageen aan, en sporters met slechte eiwitkwaliteit hebben meer last van peesblessures. Vandaar dat je al in je voeding kunt opletten om producten te eten waar goede eiwitten en collageen in zitten.

Dit kan je doen in geval van diabetes voor goede collageen opbouw

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om op je bloedsuikerspiegel te letten al weet ik dat dit soms hoe dan ook niet goed lukt. Maar vergeet niet dat een hoog bloedsuikergehalte ook invloed kan hebben op je vitamine C-opname en collageenproductie. Door te focussen op het eten van hoogwaardige dierlijke eiwitten, kun je je lichaam helpen de benodigde bouwstenen te krijgen voor een optimale gezondheid.

Zorg goed voor jezelf en je voeding, en geniet van een gezonder leven!

Hier is een video van mij over collageen voor als je er meer over wil weten: collageen beter alternatief voor voedingsvezels. 

 

Schrijf je hieronder in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en download gratis mijn E-boekje met uitleg over koolhydraatarme voeding en ook over chemisch bewerkte voeding. Dit laatste natuurlijk zo veel mogelijk zien te vermijden!